Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karp po żydowsku na wigilię

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Karp
50 g
Rodzynki
500 g
Cebula
3 płaskich łyżek
Masło
1 Płaska łyżka
Ocet
5 
Goździki mielone
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Oczyszczone filety z karpia umyj i podziel na porcje.
Krok 2
3 min
Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, posyp tłuczonymi goździkami i skropić octem.
Krok 3
5 min
Cebule obierz i pokrój w plastry.
Krok 4
2 min
Na patelni rozgrzej masło, włóż cebule i lekko podsmaż (nie rumień), wlej piwo.
Krok 5
2 min
Następnie włóż ryby i duś pod przykryciem około 30 minut.
Krok 6
2 min
Gotową rybę zdejmij z patelni.
Krok 7
0 min
Sos lekko odparuj, dodaj opłukane rodzynki i zagotuj całość.
Krok 8
1 min
Porcje ryby przełóż na półmisek i polej sosem.
Karp po żydowsku na wigilię

Krok 1 z 8

Oczyszczone filety z karpia umyj i podziel na porcje.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 2 z 8

Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, posyp tłuczonymi goździkami i skropić octem.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 3 z 8

Cebule obierz i pokrój w plastry.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzej masło, włóż cebule i lekko podsmaż (nie rumień), wlej piwo.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 5 z 8

Następnie włóż ryby i duś pod przykryciem około 30 minut.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 6 z 8

Gotową rybę zdejmij z patelni.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 7 z 8

Sos lekko odparuj, dodaj opłukane rodzynki i zagotuj całość.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 8 z 8

Porcje ryby przełóż na półmisek i polej sosem.

Karp po żydowsku to obowiązkowy punkt każdego bożonarodzeniowego menu. Sprawdzi się jako danie postne, które można wykorzystać na Wigilię, ale chętnie się po nie sięga także w kolejnych dniach świąt. Przyprawiony aromatycznymi goździkami, pieprzem i przyprawą Ziarenka Smaku oczaruje każde podniebienie. Dodatek duszonej cebulki z masłem oraz jasnego piwa dopełnia całości. W tym daniu zarówno ryba, jak i pyszny sos, tworzą idealny duet.




Tym, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, jest między innymi właśnie karp po żydowsku. Przepis na jego wykonanie wcale nie jest tak trudny, jak się wydaje. Przygotowanie zajmie Ci około godziny. Zacznij od oczyszczenia filetów z karpia, umycia ich i podzielenia na porcje – najlepiej na dzwonki.




Oprósz je przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, a na koniec skrop octem i posyp rozdrobnionymi goździkami. Cebule obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć je na rozgrzane masło i lekko podsmaż, ale nie rumień. Dolej piwo. Włóż ryby i duś pod przykryciem przez pół godziny. Tak usmażonego karpia zdejmij z patelni.




Odparuj sos i dodaj do niego opłukane rodzynki, całość zagotuj. Porcje ryby przełóż na półmisek i polej sosem. Ryba po żydowsku smakuje jeszcze lepiej, gdy w czasie odparowania sosu podpieczesz ją w piekarniku. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika