Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karp po żydowsku na wigilię
Dodaj do CookBook

Karp po żydowsku na wigilię

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1  kg
Karp
50  g
Rodzynki
0.5  szklanka
Piwo
500  g
Cebula
3  łyżek
Masło
1  łyżka
Ocet
5 
Goździki
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.1 g
Wartość energetyczna
501.7 kcal
Tłuszcze
23 g
Białko
46.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karp po żydowsku to obowiązkowy punkt każdego bożonarodzeniowego menu. Sprawdzi się jako danie postne, które można wykorzystać na Wigilię, ale chętnie się po nie sięga także w kolejnych dniach świąt. Przyprawiony aromatycznymi goździkami, pieprzem i przyprawą Ziarenka Smaku oczaruje każde podniebienie. Dodatek duszonej cebulki z masłem oraz jasnego piwa dopełnia całości. W tym daniu zarówno ryba, jak i pyszny sos, tworzą idealny duet.

Tym, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, jest między innymi właśnie karp po żydowsku. Przepis na jego wykonanie wcale nie jest tak trudny, jak się wydaje. Przygotowanie zajmie Ci około godziny. Zacznij od oczyszczenia filetów z karpia, umycia ich i podzielenia na porcje – najlepiej na dzwonki.

Oprósz je przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, a na koniec skrop octem i posyp rozdrobnionymi goździkami. Cebule obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć je na rozgrzane masło i lekko podsmaż, ale nie rumień. Dolej piwo. Włóż ryby i duś pod przykryciem przez pół godziny. Tak usmażonego karpia zdejmij z patelni.

Odparuj sos i dodaj do niego opłukane rodzynki, całość zagotuj. Porcje ryby przełóż na półmisek i polej sosem. Ryba po żydowsku smakuje jeszcze lepiej, gdy w czasie odparowania sosu podpieczesz ją w piekarniku. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Oczyszczone filety z karpia umyj i podziel na porcje.
  • Krok 2

    3 min
    Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, posyp tłuczonymi goździkami i skropić octem.
  • Krok 3

    5 min
    Cebule obierz i pokrój w plastry.
  • Krok 4

    9 min
    Na patelni rozgrzej masło, włóż cebule i lekko podsmaż (nie rumień), wlej piwo.
  • Krok 5

    30 min
    Następnie włóż ryby i duś pod przykryciem około 30 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Gotową rybę zdejmij z patelni.
  • Krok 7

    5 min
    Sos lekko odparuj, dodaj opłukane rodzynki i zagotuj całość.
  • Krok 8

    1 min
    Porcje ryby przełóż na półmisek i polej sosem.
Karp po żydowsku na wigilię

Krok 1 z 8

Oczyszczone filety z karpia umyj i podziel na porcje.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 2 z 8

Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, posyp tłuczonymi goździkami i skropić octem.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 3 z 8

Cebule obierz i pokrój w plastry.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzej masło, włóż cebule i lekko podsmaż (nie rumień), wlej piwo.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 5 z 8

Następnie włóż ryby i duś pod przykryciem około 30 minut.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 6 z 8

Gotową rybę zdejmij z patelni.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 7 z 8

Sos lekko odparuj, dodaj opłukane rodzynki i zagotuj całość.

Karp po żydowsku na wigilię

Krok 8 z 8

Porcje ryby przełóż na półmisek i polej sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Karp w piwie

    Karp w piwie

    2 godz 5 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia

    Zupa rybna z karpia

    44 min Średni
  • Chrupiący karp z sosem koperkowym

    Chrupiący karp z sosem koperkowym

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu