Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karp w sosie piernikowym

0
43min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Karp
40 g
Masło
50 g
Pierniki
30 g
Mąka
25 g
Rodzynki
2 łyżek
Cukier
0.75 szklanka
Czerwone wino
2 
Karp
2 trochę
Płatki migdałowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
56.44 g
Węglowodany
21.33 g
Tłuszcze
24.59 g
Wartość energetyczna
569.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
1 min
Przygotuj bulion.
Krok 2
1 min
Włóż głowy karpia do bulionu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, przelej przez sitko.
Krok 3
20 min
Zalej wywarem z karpia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyjmij rybę i odłóż na bok.
Krok 4
3 min
Z przyrumienionej na patelni mąki i masła przygotuj zasmażkę.
Krok 5
3 min
Wsyp cukier na dno garnka. Gdy się rozpuści i zrobi lekko brązowy, wlej wino i dodaj pokruszone pierniki.
Krok 6
2 min
Gotuj sos, mieszając od czasu do czasu.
Krok 7
1 min
Gdy sos w garnku zrobi się gęsty, dolej wywar z karpia w proporcjach pół na pół.
Krok 8
1 min
Dodaj rodzynki, a następnie zasmażkę, cały czas mieszając.
Krok 9
10 min
Gotuj sos przez dłuższy czas. Jeśli zrobi się za gęsty, dolej trochę wywaru z karpia.
Krok 10
1 min
Podawaj karpia polanego sosem i posypanego płatkami migdałowymi.
Karp w sosie piernikowym

Krok 1 z 10

Przygotuj bulion.

Karp w sosie piernikowym

Krok 2 z 10

Włóż głowy karpia do bulionu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, przelej przez sitko.

Karp w sosie piernikowym

Krok 3 z 10

Zalej wywarem z karpia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyjmij rybę i odłóż na bok.

Karp w sosie piernikowym

Krok 4 z 10

Z przyrumienionej na patelni mąki i masła przygotuj zasmażkę.

Karp w sosie piernikowym

Krok 5 z 10

Wsyp cukier na dno garnka. Gdy się rozpuści i zrobi lekko brązowy, wlej wino i dodaj pokruszone pierniki.

Karp w sosie piernikowym

Krok 6 z 10

Gotuj sos, mieszając od czasu do czasu.

Karp w sosie piernikowym

Krok 7 z 10

Gdy sos w garnku zrobi się gęsty, dolej wywar z karpia w proporcjach pół na pół.

Karp w sosie piernikowym

Krok 8 z 10

Dodaj rodzynki, a następnie zasmażkę, cały czas mieszając.

Karp w sosie piernikowym

Krok 9 z 10

Gotuj sos przez dłuższy czas. Jeśli zrobi się za gęsty, dolej trochę wywaru z karpia.

Karp w sosie piernikowym

Krok 10 z 10

Podawaj karpia polanego sosem i posypanego płatkami migdałowymi.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
56.4g / 43%
Węglowodany
21.3g / 16%
Tłuszcze
24.6g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika