Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karp w sosie piernikowym
Dodaj do CookBook

Karp w sosie piernikowym

(0)
43 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest radish
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
5 
Karp
40  g
Masło
50  g
Pierniki
30  g
Mąka
25  g
Rodzynki
2  łyżek
Cukier
0.75  szklanka
Czerwone wino
2 
Karp
trochę
Płatki migdałowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.3 g
Wartość energetyczna
569.7 kcal
Tłuszcze
24.6 g
Białko
56.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    1 min
    Przygotuj bulion.
  • Krok 2

    1 min
    Włóż głowy karpia do bulionu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, przelej przez sitko.
  • Krok 3

    20 min
    Zalej wywarem z karpia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyjmij rybę i odłóż na bok.
  • Krok 4

    3 min
    Z przyrumienionej na patelni mąki i masła przygotuj zasmażkę.
  • Krok 5

    3 min
    Wsyp cukier na dno garnka. Gdy się rozpuści i zrobi lekko brązowy, wlej wino i dodaj pokruszone pierniki.
  • Krok 6

    2 min
    Gotuj sos, mieszając od czasu do czasu.
  • Krok 7

    1 min
    Gdy sos w garnku zrobi się gęsty, dolej wywar z karpia w proporcjach pół na pół.
  • Krok 8

    1 min
    Dodaj rodzynki, a następnie zasmażkę, cały czas mieszając.
  • Krok 9

    10 min
    Gotuj sos przez dłuższy czas. Jeśli zrobi się za gęsty, dolej trochę wywaru z karpia.
  • Krok 10

    1 min
    Podawaj karpia polanego sosem i posypanego płatkami migdałowymi.
Karp w sosie piernikowym

Krok 1 z 10

Przygotuj bulion.

Karp w sosie piernikowym

Krok 2 z 10

Włóż głowy karpia do bulionu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, przelej przez sitko.

Karp w sosie piernikowym

Krok 3 z 10

Zalej wywarem z karpia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyjmij rybę i odłóż na bok.

Karp w sosie piernikowym

Krok 4 z 10

Z przyrumienionej na patelni mąki i masła przygotuj zasmażkę.

Karp w sosie piernikowym

Krok 5 z 10

Wsyp cukier na dno garnka. Gdy się rozpuści i zrobi lekko brązowy, wlej wino i dodaj pokruszone pierniki.

Karp w sosie piernikowym

Krok 6 z 10

Gotuj sos, mieszając od czasu do czasu.

Karp w sosie piernikowym

Krok 7 z 10

Gdy sos w garnku zrobi się gęsty, dolej wywar z karpia w proporcjach pół na pół.

Karp w sosie piernikowym

Krok 8 z 10

Dodaj rodzynki, a następnie zasmażkę, cały czas mieszając.

Karp w sosie piernikowym

Krok 9 z 10

Gotuj sos przez dłuższy czas. Jeśli zrobi się za gęsty, dolej trochę wywaru z karpia.

Karp w sosie piernikowym

Krok 10 z 10

Podawaj karpia polanego sosem i posypanego płatkami migdałowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Karp w piwie

    Karp w piwie

    2 godz 5 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia

    Zupa rybna z karpia

    44 min Średni
  • Chrupiący karp z sosem koperkowym

    Chrupiący karp z sosem koperkowym

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu