Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karp w sosie piernikowym

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
5 5 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Karp
40 g
Masło
50 g
Pierniki
30 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
25 g
Rodzynki
2 łyżek
Cukier
0.75 szklanka
Czerwone wino
40 dag
Karp
2 trochę
Płatki migdałowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
560.59 kcal
Węglowodany
21.33 g
Tłuszcze
24.18 g
Białko
55.16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
30 min
Przygotuj bulion.
Krok 2
60 min
Włóż głowy karpia do bulionu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, przelej przez sitko.
Krok 3
20 min
Zalej wywarem z karpia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyjmij rybę i odłóż na bok.
Krok 4
5 min
Z przyrumienionej na patelni mąki i masła przygotuj zasmażkę.
Krok 5
5 min
Wsyp cukier na dno garnka. Gdy się rozpuści i zrobi lekko brązowy, wlej wino i dodaj pokruszone pierniki.
Krok 6
10 min
Gotuj sos, mieszając od czasu do czasu.
Krok 7
3 min
Gdy sos w garnku zrobi się gęsty, dolej wywar z karpia w proporcjach pół na pół.
Krok 8
1 min
Dodaj rodzynki, a następnie zasmażkę, cały czas mieszając.
Krok 9
10 min
Gotuj sos przez dłuższy czas. Jeśli zrobi się za gęsty, dolej trochę wywaru z karpia.
Krok 10
2 min
10. Podawaj karpia polanego sosem i posypanego płatkami migdałowymi.
Karp w sosie piernikowym

Krok 1 z 10

Przygotuj bulion.

Karp w sosie piernikowym

Krok 2 z 10

Włóż głowy karpia do bulionu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, przelej przez sitko.

Karp w sosie piernikowym

Krok 3 z 10

Zalej wywarem z karpia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyjmij rybę i odłóż na bok.

Karp w sosie piernikowym

Krok 4 z 10

Z przyrumienionej na patelni mąki i masła przygotuj zasmażkę.

Karp w sosie piernikowym

Krok 5 z 10

Wsyp cukier na dno garnka. Gdy się rozpuści i zrobi lekko brązowy, wlej wino i dodaj pokruszone pierniki.

Karp w sosie piernikowym

Krok 6 z 10

Gotuj sos, mieszając od czasu do czasu.

Karp w sosie piernikowym

Krok 7 z 10

Gdy sos w garnku zrobi się gęsty, dolej wywar z karpia w proporcjach pół na pół.

Karp w sosie piernikowym

Krok 8 z 10

Dodaj rodzynki, a następnie zasmażkę, cały czas mieszając.

Karp w sosie piernikowym

Krok 9 z 10

Gotuj sos przez dłuższy czas. Jeśli zrobi się za gęsty, dolej trochę wywaru z karpia.

Karp w sosie piernikowym

Krok 10 z 10

10. Podawaj karpia polanego sosem i posypanego płatkami migdałowymi.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika