Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karp w śmietanie z cebulką

1
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest KatarzynaJ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Karp
2 
Cebula
0.5  l
Śmietana 18%
0.5  kostka
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.04 g
Węglowodany
6.97 g
Tłuszcze
47.25 g
Wartość energetyczna
501.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Rybę dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na porcje.
Krok 2
10 min
Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. Na patelnię dajemy odrobinę masła oraz cebulę i śmietanę.
Krok 3
60 min
Układamy kawałki karpia i zanurzamy je w śmietanie. Rybę dusimy na małym ogniu około 50-60 minut. Obracamy od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy na ciepło.
Karp w śmietanie z cebulką

Krok 1 z 3

Rybę dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na porcje.

Karp w śmietanie z cebulką

Krok 2 z 3

Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. Na patelnię dajemy odrobinę masła oraz cebulę i śmietanę.

Karp w śmietanie z cebulką

Krok 3 z 3

Układamy kawałki karpia i zanurzamy je w śmietanie. Rybę dusimy na małym ogniu około 50-60 minut. Obracamy od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy na ciepło.

Ryby stanowią świetny składnik przystawek, które coraz śmielej wkraczają na polskie stoły. Karp w śmietanie z cebulką to jedna z takich propozycji, które na długo zostaną w naszej pamięci. Z powodzeniem może pełnić rolę zarówno wspomnianej przystawki, jak i dania głównego albo kolacji. Niezależnie od pory dnia – smakuje zawsze świetnie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
14g / 11%
Węglowodany
7g / 6%
Tłuszcze
47.2g / 83%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika