Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
36.2g / 35%
Węglowodany
11.9g / 11%
Tłuszcze
25.4g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

+

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Wróć

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… rybę w sosie śmietanowo-koperkowym
200  ml
Śmietana 12%
1  kg
Karp
100  g
Suszone borowiki
200  g
Pieczarki
2 
Żółtko
3  łyżek
Masło
50  g
Bułka tarta
2  łyżek
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
36.17 g
Węglowodany
11.89 g
Tłuszcze
25.41 g
Wartość energetyczna
437.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karp faszerowany to potrawa, która gości na wielu polskich wigilijnych stołach. Królewskie borowiki i świeże pieczarki, to znakomity farsz do świątecznego karpia. Przygotowanie tego pysznego dania, które podasz z aromatycznym WINIARY Pomysłem na… rybę w sosie śmietanowo-koperkowym zajmie niecałą godzinę, a z pewnością zrobi duże wrażenie na świątecznych gościach.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    10 min
    Karpia oczyść, usuń oczy i skrzela. Opłucz wodą, wytrzyj do sucha i natrzyj solą.
  • Krok 2

    5 min
    Borowiki rozmroź i podsmaż z pociętymi w plastry pieczarkami na oliwie z 1 łyżką masła. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Pozostałe dwie łyżki masła utrzyj z dwoma żółtkami i wymieszaj z ostudzonymi grzybami i bułką tartą.
  • Krok 4

    10 min
    Karpia wypełnij przygotowanym farszem i zaszyj.
  • Krok 5

    5 min
    Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne, które pomieści karpia. Dokładnie wysmaruj ją oliwą.
  • Krok 6

    35 min
    Ułóż w niej karpia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez 30 minut. Podlewaj rybę podczas pieczenia sosem, który się wytworzy w brytfance.
  • Krok 7

    5 min
    Gdy ryba się piecze, przygotuj POMYSŁ NA. Zawartość opakowania wymieszaj dokładnie ze śmietanką i 50 ml wody.
  • Krok 8

    15 min
    Przygotowanym POMYSŁEM polej rybę na koniec pieczenia i piecz ją jeszcze przez dodatkowe 15 minut, aż się lekko przyrumieni.
  • Krok 9

    5 min
    Karpia podawaj w dzwonkach, polanego sosem.
Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 1 z 9

Karpia oczyść, usuń oczy i skrzela. Opłucz wodą, wytrzyj do sucha i natrzyj solą.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 2 z 9

Borowiki rozmroź i podsmaż z pociętymi w plastry pieczarkami na oliwie z 1 łyżką masła. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 3 z 9

Pozostałe dwie łyżki masła utrzyj z dwoma żółtkami i wymieszaj z ostudzonymi grzybami i bułką tartą.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 4 z 9

Karpia wypełnij przygotowanym farszem i zaszyj.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 5 z 9

Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne, które pomieści karpia. Dokładnie wysmaruj ją oliwą.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 6 z 9

Ułóż w niej karpia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez 30 minut. Podlewaj rybę podczas pieczenia sosem, który się wytworzy w brytfance.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 7 z 9

Gdy ryba się piecze, przygotuj POMYSŁ NA. Zawartość opakowania wymieszaj dokładnie ze śmietanką i 50 ml wody.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 8 z 9

Przygotowanym POMYSŁEM polej rybę na koniec pieczenia i piecz ją jeszcze przez dodatkowe 15 minut, aż się lekko przyrumieni.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 9 z 9

Karpia podawaj w dzwonkach, polanego sosem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Uroczystość
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karp w śmietanie z cebulką

    1 godz 20 min Łatwy
  • Tradycyjny wigilijny karp smażony

    40 min Łatwy
  • pieczona tołpyga

    1 godz 27 min Łatwy
  • Karp w galarecie

    1 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu