Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
36.2g / 35%
Węglowodany
11.9g / 11%
Tłuszcze
25.4g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

+

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Wróć

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… rybę w sosie śmietanowo-koperkowym
200  ml
Śmietana 12%
1  kg
Karp
100  g
Suszone borowiki
200  g
Pieczarki
2 
Żółtko
3  łyżek
Masło
50  g
Bułka tarta
2  łyżek
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
36.17 g
Węglowodany
11.89 g
Tłuszcze
25.41 g
Wartość energetyczna
437.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karp faszerowany to potrawa, która gości na wielu polskich wigilijnych stołach. Królewskie borowiki i świeże pieczarki, to znakomity farsz do świątecznego karpia. Przygotowanie tego pysznego dania, które podasz z aromatycznym WINIARY Pomysłem na… rybę w sosie śmietanowo-koperkowym zajmie niecałą godzinę, a z pewnością zrobi duże wrażenie na świątecznych gościach.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    10 min
    Karpia oczyść, usuń oczy i skrzela. Opłucz wodą, wytrzyj do sucha i natrzyj solą.
  • Krok 2

    5 min
    Borowiki rozmroź i podsmaż z pociętymi w plastry pieczarkami na oliwie z 1 łyżką masła. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Pozostałe dwie łyżki masła utrzyj z dwoma żółtkami i wymieszaj z ostudzonymi grzybami i bułką tartą.
  • Krok 4

    10 min
    Karpia wypełnij przygotowanym farszem i zaszyj.
  • Krok 5

    5 min
    Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne, które pomieści karpia. Dokładnie wysmaruj ją oliwą.
  • Krok 6

    35 min
    Ułóż w niej karpia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez 30 minut. Podlewaj rybę podczas pieczenia sosem, który się wytworzy w brytfance.
  • Krok 7

    5 min
    Gdy ryba się piecze, przygotuj POMYSŁ NA. Zawartość opakowania wymieszaj dokładnie ze śmietanką i 50 ml wody.
  • Krok 8

    15 min
    Przygotowanym POMYSŁEM polej rybę na koniec pieczenia i piecz ją jeszcze przez dodatkowe 15 minut, aż się lekko przyrumieni.
  • Krok 9

    5 min
    Karpia podawaj w dzwonkach, polanego sosem.
Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 1 z 9

Karpia oczyść, usuń oczy i skrzela. Opłucz wodą, wytrzyj do sucha i natrzyj solą.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 2 z 9

Borowiki rozmroź i podsmaż z pociętymi w plastry pieczarkami na oliwie z 1 łyżką masła. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 3 z 9

Pozostałe dwie łyżki masła utrzyj z dwoma żółtkami i wymieszaj z ostudzonymi grzybami i bułką tartą.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 4 z 9

Karpia wypełnij przygotowanym farszem i zaszyj.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 5 z 9

Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne, które pomieści karpia. Dokładnie wysmaruj ją oliwą.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 6 z 9

Ułóż w niej karpia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez 30 minut. Podlewaj rybę podczas pieczenia sosem, który się wytworzy w brytfance.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 7 z 9

Gdy ryba się piecze, przygotuj POMYSŁ NA. Zawartość opakowania wymieszaj dokładnie ze śmietanką i 50 ml wody.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 8 z 9

Przygotowanym POMYSŁEM polej rybę na koniec pieczenia i piecz ją jeszcze przez dodatkowe 15 minut, aż się lekko przyrumieni.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 9 z 9

Karpia podawaj w dzwonkach, polanego sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Uroczystość
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rolada z karpia

    Rolada z karpia

    24 godz 53 min Łatwy
  • Karp po żydowsku

    Karp po żydowsku

    45 min Łatwy
  • Tradycyjny wigilijny karp smażony

    Tradycyjny wigilijny karp smażony

    40 min Łatwy
  • Pieczona tołpyga

    Pieczona tołpyga

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu