Karp pojawia się na naszych stołach głównie w okresie świąt bożego narodzenia. Ale z powodzeniem możesz przygotować smaczny, szybki obiad z wykorzystaniem tej ryby również na co dzień. Nie zajmie Ci to wiele czasu i nie potrzebujesz żadnych trudno dostępnych składników. Koniecznie sprawdź nasz przepis i przygotuj marynowanego karpia nie tylko od święta, ale i na co dzień!
Karp marynowany – sposób na szybki, smaczny posiłek
Karp w marynacie nie ma sobie równych! Esencjonalny, aromatyczny sos z warzywami, chrupiąca skórka karpia i delikatne, soczyste mięso sprawiają, że to proste danie staje się naprawdę wyjątkowe. Masz pod ręką karpia, mąkę lub skrobię kukurydzianą, trochę warzyw i ketchup WINIARY? No to zaczynamy gotowanie!
Skórę karpia ponacinaj, przypraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Rybę obtocz w mące lub w skrobi i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Spróbuj zastąpić skrobię kukurydzianą mąką pszenną, a będziesz zaskoczony, jak chrupiąca może być skórka. Dodatkiem do dania jest sos pomidorowy z kawałkami świeżych warzyw. Gotowym sosem polej usmażoną rybę. Teraz marynowany karp może trafić na stół. Niesamowicie efektowne i apetyczne! Smacznego!
Komentarze 0