Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Karp w galarecie

(5)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Żelatyna WINIARY
1.5  kg
Karp
2 
Cebula
200  g
Seler
1 
Pietruszka
1 
Marchew
30  g
Rodzynki
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Sok z cytryny
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.71 g
Węglowodany
6.74 g
Tłuszcze
10.6 g
Wartość energetyczna
272.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć karp króluje na polskich stołach głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia, to warto po niego sięgać nie tylko wtedy. Ryby powinny na stałe zawitać w menu w każdym domu. Karp w galarecie to z kolei klasyk wśród świątecznych dań. Stanowi znakomite połączenie wartościowego mięsa ryby z warzywami. A całość jest otoczona smakowitą, wytrawną galaretą, którą można zajadać się nie tylko w Wigilię, ale też w kolejnych dniach świąt i jeszcze po nich. Doskonale smakuje jako zimna przekąska.

Wiedząc, jak zrobić karpia w galarecie, masz gotowy sposób na rybę na święta. Przygotowanie wbrew pozorom wcale nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy około 1,5 godziny. Na początek oczyść karpia, pokrój go w dzwonki i skrop sokiem z cytryny. Następnie oczyść i obierz cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę, po czym pokrój je w słupki.

Na dnie płaskiego naczynia ułóż warstwę warzyw i rybę. Następnie zalej je 1 litrem wody, dodaj odrobinę soli i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut. W tym czasie namocz Żelatynę WINIARY w 3 łyżkach zimnej wody. Dodaj ją do ryby razem z rodzynkami, szczyptą soli, cukru i pieprzu. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

Taka ryba w galarecie może zostać podana na różne sposoby. Jednym z nich jest przygotowanie całości w jednym dużym naczyniu, a drugim podzielenie na gotowe porcje w miseczkach lub pucharkach. Przelej wywar do wybranych naczyń i odstaw do zastygnięcia.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    5 min
    Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    5 min
    Warzywa oczyść, pokrój w słupki
  • Krok 3

    5 min
    W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.
  • Krok 4

    40 min
    Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
  • Krok 6

    10 min
    Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut. Odstaw do zastygnięcia.
  • Krok 7

    2 min
    Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.
Karp w galarecie

Krok 1 z 7

Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.

Karp w galarecie

Krok 2 z 7

Warzywa oczyść, pokrój w słupki

Karp w galarecie

Krok 3 z 7

W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.

Karp w galarecie

Krok 4 z 7

Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Karp w galarecie

Krok 5 z 7

Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.

Karp w galarecie

Krok 6 z 7

Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut. Odstaw do zastygnięcia.

Karp w galarecie

Krok 7 z 7

Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
E Elzbieta

Karp wyszedł bardzo dobrze ,dziękuję za przepis

Winiary
Expert

Elżbieto, miło nam to słyszeć. :)

P Piotr

A ta galareta nie będzie mętna?

Winiary
Expert

Będzie idealna. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Na zimno
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karp po żydowsku

    45 min Łatwy
  • Schab w galarecie z brzoskwiniami

    2 godz Łatwy
  • Karp w piwie

    2 godz 5 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia z pulpetami

    2 godz 46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu