Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć karp króluje na polskich stołach głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia, to warto po niego sięgać nie tylko wtedy. Ryby powinny na stałe zawitać w menu w każdym domu. Karp w galarecie to z kolei klasyk wśród świątecznych dań. Stanowi znakomite połączenie wartościowego mięsa ryby z warzywami. A całość jest otoczona smakowitą, wytrawną galaretą, którą można zajadać się nie tylko w Wigilię, ale też w kolejnych dniach świąt i jeszcze po nich. Doskonale smakuje jako zimna przekąska.
Wiedząc, jak zrobić karpia w galarecie, masz gotowy sposób na rybę na święta. Przygotowanie wbrew pozorom wcale nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy około 1,5 godziny. Na początek oczyść karpia, pokrój go w dzwonki i skrop sokiem z cytryny. Następnie oczyść i obierz cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę, po czym pokrój je w słupki.
Na dnie płaskiego naczynia ułóż warstwę warzyw i rybę. Następnie zalej je 1 litrem wody, dodaj odrobinę soli i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut. W tym czasie namocz Żelatynę WINIARY w 3 łyżkach zimnej wody. Dodaj ją do ryby razem z rodzynkami, szczyptą soli, cukru i pieprzu. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
Taka ryba w galarecie może zostać podana na różne sposoby. Jednym z nich jest przygotowanie całości w jednym dużym naczyniu, a drugim podzielenie na gotowe porcje w miseczkach lub pucharkach. Przelej wywar do wybranych naczyń i odstaw do zastygnięcia.
Przygotowanie
72 min
Krok 1
5 min
Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
5 min
Warzywa oczyść, pokrój w słupki
Krok 3
5 min
W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.
Krok 4
40 min
Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
Krok 5
5 min
Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
Krok 6
10 min
Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut. Odstaw do zastygnięcia.
Krok 7
2 min
Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.
Krok 1
z
7
Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
z
7
Warzywa oczyść, pokrój w słupki
Krok 3
z
7
W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.
Krok 4
z
7
Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
Krok 5
z
7
Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
Krok 6
z
7
Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut. Odstaw do zastygnięcia.
Krok 7
z
7
Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2