Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karp w galarecie
Dodaj do CookBook

Karp w galarecie

(5)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Żelatyna WINIARY
1.5  kg
Karp
2 
Cebula
200  g
Seler
1 
Pietruszka
1 
Marchew
30  g
Rodzynki
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Sok z cytryny
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.7 g
Wartość energetyczna
272.7 kcal
Tłuszcze
10.6 g
Białko
35.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć karp króluje na polskich stołach głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia, to warto po niego sięgać nie tylko wtedy. Ryby powinny na stałe zawitać w menu w każdym domu. Karp w galarecie to z kolei klasyk wśród świątecznych dań. Stanowi znakomite połączenie wartościowego mięsa ryby z warzywami. A całość jest otoczona smakowitą, wytrawną galaretą, którą można zajadać się nie tylko w Wigilię, ale też w kolejnych dniach świąt i jeszcze po nich. Doskonale smakuje jako zimna przekąska.

Wiedząc, jak zrobić karpia w galarecie, masz gotowy sposób na rybę na święta. Przygotowanie wbrew pozorom wcale nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy około 1,5 godziny. Na początek oczyść karpia, pokrój go w dzwonki i skrop sokiem z cytryny. Następnie oczyść i obierz cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę, po czym pokrój je w słupki.

Na dnie płaskiego naczynia ułóż warstwę warzyw i rybę. Następnie zalej je 1 litrem wody, dodaj odrobinę soli i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut. W tym czasie namocz Żelatynę WINIARY w 3 łyżkach zimnej wody. Dodaj ją do ryby razem z rodzynkami, szczyptą soli, cukru i pieprzu. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

Taka ryba w galarecie może zostać podana na różne sposoby. Jednym z nich jest przygotowanie całości w jednym dużym naczyniu, a drugim podzielenie na gotowe porcje w miseczkach lub pucharkach. Przelej wywar do wybranych naczyń i odstaw do zastygnięcia.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    5 min
    Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    5 min
    Warzywa oczyść, pokrój w słupki
  • Krok 3

    5 min
    W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.
  • Krok 4

    40 min
    Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
  • Krok 6

    10 min
    Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut. Odstaw do zastygnięcia.
  • Krok 7

    2 min
    Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.
Karp w galarecie

Krok 1 z 7

Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.

Karp w galarecie

Krok 2 z 7

Warzywa oczyść, pokrój w słupki

Karp w galarecie

Krok 3 z 7

W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.

Karp w galarecie

Krok 4 z 7

Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Karp w galarecie

Krok 5 z 7

Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.

Karp w galarecie

Krok 6 z 7

Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut. Odstaw do zastygnięcia.

Karp w galarecie

Krok 7 z 7

Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.6 z 5
3.5714285714286
Wszystkich ocen: 7
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
77
33
22
00
00
22

Opinie

4

Elzbieta

Karp wyszedł bardzo dobrze ,dziękuję za przepis
Anonim (niezweryfikowany) 12/21/2020-07:55 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/03/2021-12:04 CET
Elżbieto, miło nam to słyszeć. :)
4

Piotr

A ta galareta nie będzie mętna?
Anonim (niezweryfikowany) 12/16/2020-03:23 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-02:12 CET
Będzie idealna. :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przyjazny dla Keto
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Karp w piwie

    Karp w piwie

    2 godz 5 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia

    Zupa rybna z karpia

    44 min Średni
  • Chrupiący karp z sosem koperkowym

    Chrupiący karp z sosem koperkowym

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu