Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Karp w galarecie

Karp w galarecie

(5)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Żelatyna WINIARY
1.5  kg
Karp
2 
Cebula
200  g
Seler
1 
Pietruszka
1 
Marchew
30  g
Rodzynki
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Sok z cytryny
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.71 g
Węglowodany
6.74 g
Tłuszcze
10.6 g
Wartość energetyczna
272.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć karp króluje na polskich stołach głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia, to warto po niego sięgać nie tylko wtedy. Ryby powinny na stałe zawitać w menu w każdym domu. Karp w galarecie to z kolei klasyk wśród świątecznych dań. Stanowi znakomite połączenie wartościowego mięsa ryby z warzywami. A całość jest otoczona smakowitą, wytrawną galaretą, którą można zajadać się nie tylko w Wigilię, ale też w kolejnych dniach świąt i jeszcze po nich. Doskonale smakuje jako zimna przekąska.

Wiedząc, jak zrobić karpia w galarecie, masz gotowy sposób na rybę na święta. Przygotowanie wbrew pozorom wcale nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy około 1,5 godziny. Na początek oczyść karpia, pokrój go w dzwonki i skrop sokiem z cytryny. Następnie oczyść i obierz cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę, po czym pokrój je w słupki.

Na dnie płaskiego naczynia ułóż warstwę warzyw i rybę. Następnie zalej je 1 litrem wody, dodaj odrobinę soli i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut. W tym czasie namocz Żelatynę WINIARY w 3 łyżkach zimnej wody. Dodaj ją do ryby razem z rodzynkami, szczyptą soli, cukru i pieprzu. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

Taka ryba w galarecie może zostać podana na różne sposoby. Jednym z nich jest przygotowanie całości w jednym dużym naczyniu, a drugim podzielenie na gotowe porcje w miseczkach lub pucharkach. Przelej wywar do wybranych naczyń i odstaw do zastygnięcia.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    5 min
    Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    5 min
    Warzywa oczyść, pokrój w słupki
  • Krok 3

    5 min
    W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.
  • Krok 4

    40 min
    Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
  • Krok 6

    10 min
    Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut. Odstaw do zastygnięcia.
  • Krok 7

    2 min
    Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.
Karp w galarecie

Krok 1 z 7

Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.

Karp w galarecie

Krok 2 z 7

Warzywa oczyść, pokrój w słupki

Karp w galarecie

Krok 3 z 7

W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.

Karp w galarecie

Krok 4 z 7

Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Karp w galarecie

Krok 5 z 7

Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.

Karp w galarecie

Krok 6 z 7

Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut. Odstaw do zastygnięcia.

Karp w galarecie

Krok 7 z 7

Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
E Elzbieta

Karp wyszedł bardzo dobrze ,dziękuję za przepis

Winiary
Expert

Elżbieto, miło nam to słyszeć. :)

P Piotr

A ta galareta nie będzie mętna?

Winiary
Expert

Będzie idealna. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Na zimno
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karp po żydowsku

    Karp po żydowsku

    45 min Łatwy
  • Schab w galarecie z brzoskwiniami

    Schab w galarecie z brzoskwiniami

    2 godz Łatwy
  • Karp w piwie

    Karp w piwie

    2 godz 5 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia z pulpetami

    Zupa rybna z karpia z pulpetami

    2 godz 46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu