Zupa rybna z karpia z pulpetami
2 godz 46 min
Łatwy
1
kostka
1.5
kg
Karp
1
Seler
2
Pietruszka
1
Por
1
Marchew
1
Cebula
4
Liść laurowy
2
łyżek
Koperek posiekany
1
Jajko
1
Bułka namoczona w mleku
1
łyżka
Bułka tarta
1
łyżka
Cukier
1
łyżka
Koncentrat pomidorowy
1
Cytryna
trochę
Sól
trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
72.95 g
Węglowodany
35.91 g
Tłuszcze
23.91 g
Wartość energetyczna
666.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
166 min
Krok 1
10 min
Karpia umyj i wyfiletuj.
Krok 2
5 min
Zanim dodasz rybę do wywaru, dokładnie opłucz ości i głowę.
Krok 3
5 min
Warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę i pora włóż do zimnej wody, dodaj Bulion warzywny i liście laurowe.
Krok 4
30 min
Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Krok 5
60 min
Następnie dołóż ości i głowę z karpia. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę.
Krok 6
15 min
Z filetów karpia odetnij skórę, podziel je na mniejsze kawałki, po czym dwukrotnie zmiel przez maszynkę z dodatkiem namoczonej bułki.
Krok 7
5 min
Zmieloną rybę wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Krok 8
5 min
Pulpety formuj w zwilżonych olejem dłoniach na krągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 9
7 min
W naczyniu rozpuść cukier na karmel, dołóż koncentrat pomidorowy, przesmaż, dolewając odrobinę wywaru z ryby.
Krok 10
3 min
Dopraw pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny.
Krok 11
15 min
Wyjmij z wywaru ości i warzywa, po czym pojedynczo wkładaj doń pulpety. Gotuj je przez 3 - 4 minuty na bardzo wolnym ogniu.
Krok 12
2 min
Ugotowane pulpety przełóż na talerze.
Krok 13
2 min
Wywar zapraw przesmażonym koncentratem pomidorowym z przyprawami.
Krok 14
2 min
Tak przygotowaną gorącą zupą zalej pulpety leżące na talerzach.
Wykwintna zupa rybna z karpia z pulpetami wymaga trochę wprawy i czasu, ale efekt wart jest starań. Zupę gotujemy na esencjonalnym wywarze z Bulionu warzywnego WINIARY, warzyw oraz głowy i ości, z dodatkiem listka laurowego. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym z karmelem i cytryną, a następnie podajemy z delikatnymi rybnymi pulpetami z koperkiem. Tę elegancką, wyjątkową zupę możemy zaserwować na wigilijny stół lub na uroczysty, rodzinny obiad.
Zobacz inne przepisy wigilijne na karpia >>
Zobacz inne przepisy wigilijne na karpia >>
Komentarze 0