Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

0
165 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1500 g
Karp
1 
Seler naciowy
2 
Korzeń pietruszki
1 
Por (biała część)
1 
Marchewka
1 
Cebula
4 
Liść laurowy
2 łyżek
Koperek posiekany
1 
Jajko
1 
Bułka namoczona w mleku
1 łyżka
Bułka tarta
1 łyżka
Cukier
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
1 
Cytryna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
666.77 kcal
Węglowodany
35.91 g
Białko
72.95 g
Tłuszcze
23.91 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

165 min
Krok 1
10 min
Karpia umyj i wyfiletuj.
Krok 2
5 min
Zanim dodasz rybę do wywaru, dokładnie opłucz ości i głowę.
Krok 3
10 min
Warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę i pora włóż do zimnej wody, dodaj Bulion warzywny i liście laurowe.
Krok 4
30 min
Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Krok 5
60 min
Następnie dołóż ości i głowę z karpia. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę.
Krok 6
15 min
Z filetów karpia odetnij skórę, podziel je na mniejsze kawałki, po czym dwukrotnie zmiel przez maszynkę z dodatkiem namoczonej bułki.
Krok 7
5 min
Zmieloną rybę wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Krok 8
5 min
Pulpety formuj w zwilżonych olejem dłoniach na krągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 9
7 min
W naczyniu rozpuść cukier na karmel, dołóż koncentrat pomidorowy, przesmaż, dolewając odrobinę wywaru z ryby.
Krok 10
3 min
Dopraw pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny.
Krok 11
5 min
Wyjmij z wywaru ości i warzywa, po czym pojedynczo wkładaj doń pulpety.
Krok 12
4 min
Gotuj je przez 3 - 4 minuty na bardzo wolnym ogniu.
Krok 13
2 min
Ugotowane pulpety przełóż na talerze.
Krok 14
2 min
Wywar zapraw przesmażonym koncentratem pomidorowym z przyprawami.
Krok 15
2 min
Tak przygotowaną gorącą zupą zalej pulpety leżące na talerzach.
Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 1 z 15

Karpia umyj i wyfiletuj.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 2 z 15

Zanim dodasz rybę do wywaru, dokładnie opłucz ości i głowę.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 3 z 15

Warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę i pora włóż do zimnej wody, dodaj Bulion warzywny i liście laurowe.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 4 z 15

Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 5 z 15

Następnie dołóż ości i głowę z karpia. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 6 z 15

Z filetów karpia odetnij skórę, podziel je na mniejsze kawałki, po czym dwukrotnie zmiel przez maszynkę z dodatkiem namoczonej bułki.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 7 z 15

Zmieloną rybę wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 8 z 15

Pulpety formuj w zwilżonych olejem dłoniach na krągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 9 z 15

W naczyniu rozpuść cukier na karmel, dołóż koncentrat pomidorowy, przesmaż, dolewając odrobinę wywaru z ryby.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 10 z 15

Dopraw pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 11 z 15

Wyjmij z wywaru ości i warzywa, po czym pojedynczo wkładaj doń pulpety.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 12 z 15

Gotuj je przez 3 - 4 minuty na bardzo wolnym ogniu.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 13 z 15

Ugotowane pulpety przełóż na talerze.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 14 z 15

Wywar zapraw przesmażonym koncentratem pomidorowym z przyprawami.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 15 z 15

Tak przygotowaną gorącą zupą zalej pulpety leżące na talerzach.

Wykwintna zupa rybna z karpia z pulpetami wymaga trochę wprawy i czasu, ale efekt wart jest starań. Zupę gotujemy na esencjonalnym wywarze z Bulionu warzywnego WINIARY, warzyw oraz głowy i ości, z dodatkiem listka laurowego. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym z karmelem i cytryną, a następnie podajemy z delikatnymi rybnymi pulpetami z koperkiem. Tę elegancką, wyjątkową zupę możemy zaserwować na wigilijny stół lub na uroczysty, rodzinny obiad.

Zobacz inne przepisy wigilijne na karpia >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika