Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa rybna z karpia z pulpetami

Zupa rybna z karpia z pulpetami

(0)
2 godz 46 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
1.5  kg
Karp
1 
Seler
2 
Pietruszka
1 
Por
1 
Marchew
1 
Cebula
4 
Liść laurowy
2  łyżek
Koperek posiekany
1 
Jajko
1 
Bułka namoczona w mleku
1  łyżka
Bułka tarta
1  łyżka
Cukier
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
1 
Cytryna
trochę
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
72.95 g
Węglowodany
35.91 g
Tłuszcze
23.91 g
Wartość energetyczna
666.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wykwintna zupa rybna z karpia z pulpetamiwymaga trochę wprawy i czasu, ale efekt wart jest starań. Zupę gotujemy na esencjonalnym wywarze z Bulionu warzywnego WINIARY, warzyw oraz głowy i ości, z dodatkiem listka laurowego. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym z karmelem i cytryną, a następnie podajemy z delikatnymi rybnymi pulpetami z koperkiem. Tę elegancką, wyjątkową zupę możemy zaserwować na wigilijny stół lub na uroczysty, rodzinny obiad.
Zobacz inne przepisy wigilijne na karpia >>

Przygotowanie

166 min
  • Krok 1

    10 min
    Karpia umyj i wyfiletuj.
  • Krok 2

    5 min
    Zanim dodasz rybę do wywaru, dokładnie opłucz ości i głowę.
  • Krok 3

    5 min
    Warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę i pora włóż do zimnej wody, dodaj Bulion warzywny i liście laurowe.
  • Krok 4

    30 min
    Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Krok 5

    60 min
    Następnie dołóż ości i głowę z karpia. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę.
  • Krok 6

    15 min
    Z filetów karpia odetnij skórę, podziel je na mniejsze kawałki, po czym dwukrotnie zmiel przez maszynkę z dodatkiem namoczonej bułki.
  • Krok 7

    5 min
    Zmieloną rybę wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 8

    5 min
    Pulpety formuj w zwilżonych olejem dłoniach na krągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Krok 9

    7 min
    W naczyniu rozpuść cukier na karmel, dołóż koncentrat pomidorowy, przesmaż, dolewając odrobinę wywaru z ryby.
  • Krok 10

    3 min
    Dopraw pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny.
  • Krok 11

    15 min
    Wyjmij z wywaru ości i warzywa, po czym pojedynczo wkładaj doń pulpety. Gotuj je przez 3 - 4 minuty na bardzo wolnym ogniu.
  • Krok 12

    2 min
    Ugotowane pulpety przełóż na talerze.
  • Krok 13

    2 min
    Wywar zapraw przesmażonym koncentratem pomidorowym z przyprawami.
  • Krok 14

    2 min
    Tak przygotowaną gorącą zupą zalej pulpety leżące na talerzach.
Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 1 z 14

Karpia umyj i wyfiletuj.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 2 z 14

Zanim dodasz rybę do wywaru, dokładnie opłucz ości i głowę.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 3 z 14

Warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę i pora włóż do zimnej wody, dodaj Bulion warzywny i liście laurowe.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 4 z 14

Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 5 z 14

Następnie dołóż ości i głowę z karpia. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 6 z 14

Z filetów karpia odetnij skórę, podziel je na mniejsze kawałki, po czym dwukrotnie zmiel przez maszynkę z dodatkiem namoczonej bułki.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 7 z 14

Zmieloną rybę wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 8 z 14

Pulpety formuj w zwilżonych olejem dłoniach na krągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 9 z 14

W naczyniu rozpuść cukier na karmel, dołóż koncentrat pomidorowy, przesmaż, dolewając odrobinę wywaru z ryby.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 10 z 14

Dopraw pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 11 z 14

Wyjmij z wywaru ości i warzywa, po czym pojedynczo wkładaj doń pulpety. Gotuj je przez 3 - 4 minuty na bardzo wolnym ogniu.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 12 z 14

Ugotowane pulpety przełóż na talerze.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 13 z 14

Wywar zapraw przesmażonym koncentratem pomidorowym z przyprawami.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Krok 14 z 14

Tak przygotowaną gorącą zupą zalej pulpety leżące na talerzach.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Jajka
  • Obiad
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z rybą
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaszubska zupa rybna

    Kaszubska zupa rybna

    1 godz 16 min Łatwy
  • Karp w galarecie

    Karp w galarecie

    1 godz 12 min Łatwy
  • Karp w sosie piernikowym

    Karp w sosie piernikowym

    43 min Łatwy
  • Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

    Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu