85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
48.6g / 41%
Węglowodany
30g / 26%
Tłuszcze
16.6g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Karp w piwie

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Karp
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
2 
Cebula
5  kulek
Owoce jałowca
1  szczypta
Tymianek suszony
1 
Liść laurowy
2  szklanek
Piwo
45  g
Ciasto, piernik, sucha mieszanka
1  pęczek
Rodzynki
trochę
Sól
trochę
Cukier
1  łyżka
Ocet

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
48.62 g
Węglowodany
29.97 g
Tłuszcze
16.62 g
Wartość energetyczna
496.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karp w sosie piwnym na bazie Bulionu warzywnego WINIARY z jałowcem, tymiankiem, liściem laurowym i cebulką to świetny pomysł kulinarny na urozmaicenie świątecznego menu z rybą. Słodko-kwaśny sos ze startym piernikiem i rodzynkami smakuje najlepiej na ciepło, także karpia w piwie podawaj od razu po przygotowaniu potrawy na małym ogniu.

Wypróbuj także przepis na karpia faszerowanego pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym >>
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
70 min
Całego karpia opraw i pokrój na dzwonki. Osusz i dopraw Ziarenkami Smaku Winiary i sokiem z cytryny. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
Krok 2
1 min
Rozpuść Bulion warzywny WINIARY w 0,5l gorącej wody.
Krok 3
5 min
Do płaskiego naczynia wlej bulion warzywny, dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki, jałowiec, tymianek, liść laurowy i piwo.
Krok 4
25 min
Gotuj 20 minut, po czym dodaj starty piernik i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 5
5 min
Przetrzyj sos przez sito, a następnie dopraw octem winnym i cukrem, dodaj rodzynki. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.
Krok 6
15 min
Do gorącego sosu dodaj pokrojonego w dzwonki karpia i gotuj na małym ogniu.
Krok 7
4 min
Kiedy ryba będzie już miękka, wyjmij ją ostrożnie. Podawaj na półmisku i polej sosem.
Karp w piwie

Krok 1 z 7

Całego karpia opraw i pokrój na dzwonki. Osusz i dopraw Ziarenkami Smaku Winiary i sokiem z cytryny. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Karp w piwie

Krok 2 z 7

Rozpuść Bulion warzywny WINIARY w 0,5l gorącej wody.

Karp w piwie

Krok 3 z 7

Do płaskiego naczynia wlej bulion warzywny, dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki, jałowiec, tymianek, liść laurowy i piwo.

Karp w piwie

Krok 4 z 7

Gotuj 20 minut, po czym dodaj starty piernik i gotuj przez kolejne 5 minut.

Karp w piwie

Krok 5 z 7

Przetrzyj sos przez sito, a następnie dopraw octem winnym i cukrem, dodaj rodzynki. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.

Karp w piwie

Krok 6 z 7

Do gorącego sosu dodaj pokrojonego w dzwonki karpia i gotuj na małym ogniu.

Karp w piwie

Krok 7 z 7

Kiedy ryba będzie już miękka, wyjmij ją ostrożnie. Podawaj na półmisku i polej sosem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika