Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karp w piwie
Dodaj do CookBook

Karp w piwie

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
1  kg
Karp
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
2 
Cebula
5  kulek
Owoce jałowca
1  szczypta
Tymianek suszony
1 
Liść laurowy
2  szklanek
Piwo
45  g
Pierniki
trochę
Rodzynki
trochę
Sól
trochę
Cukier
1  łyżka
Ocet
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.8 g
Wartość energetyczna
463.1 kcal
Tłuszcze
15.2 g
Białko
48.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Karp w sosie piwnym na bazie Bulionu warzywnego WINIARY z jałowcem, tymiankiem, liściem laurowym i cebulką to świetny pomysł kulinarny na urozmaicenie świątecznego menu z rybą. Słodko-kwaśny sos ze startym piernikiem i rodzynkami smakuje najlepiej na ciepło, także karpia w piwie podawaj od razu po przygotowaniu potrawy na małym ogniu.

Wypróbuj także przepis na karpia faszerowanego pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym >>

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    70 min
    Całego karpia opraw i pokrój na dzwonki. Osusz i dopraw Ziarenkami Smaku Winiary i sokiem z cytryny. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
  • Krok 2

    1 min
    Rozpuść Bulion warzywny WINIARY w 0,5l gorącej wody.
  • Krok 3

    5 min
    Do płaskiego naczynia wlej bulion warzywny, dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki, jałowiec, tymianek, liść laurowy i piwo.
  • Krok 4

    25 min
    Gotuj 20 minut, po czym dodaj starty piernik i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Przetrzyj sos przez sito, a następnie dopraw octem winnym i cukrem, dodaj rodzynki. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.
  • Krok 6

    15 min
    Do gorącego sosu dodaj pokrojonego w dzwonki karpia i gotuj na małym ogniu.
  • Krok 7

    4 min
    Kiedy ryba będzie już miękka, wyjmij ją ostrożnie. Podawaj na półmisku i polej sosem.
Karp w piwie

Krok 1 z 7

Całego karpia opraw i pokrój na dzwonki. Osusz i dopraw Ziarenkami Smaku Winiary i sokiem z cytryny. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Karp w piwie

Krok 2 z 7

Rozpuść Bulion warzywny WINIARY w 0,5l gorącej wody.

Karp w piwie

Krok 3 z 7

Do płaskiego naczynia wlej bulion warzywny, dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki, jałowiec, tymianek, liść laurowy i piwo.

Karp w piwie

Krok 4 z 7

Gotuj 20 minut, po czym dodaj starty piernik i gotuj przez kolejne 5 minut.

Karp w piwie

Krok 5 z 7

Przetrzyj sos przez sito, a następnie dopraw octem winnym i cukrem, dodaj rodzynki. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.

Karp w piwie

Krok 6 z 7

Do gorącego sosu dodaj pokrojonego w dzwonki karpia i gotuj na małym ogniu.

Karp w piwie

Krok 7 z 7

Kiedy ryba będzie już miękka, wyjmij ją ostrożnie. Podawaj na półmisku i polej sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Pur

jakie piwo najlepiej dodać? i jakie pierniki? Katarzynki?
Anonim (niezweryfikowany) 12/10/2023-06:57 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-12:14 CET
Dodajemy jasne piwo. Pierniczki zwykłe bez żadnego nadzienia i polewy.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia

    Zupa rybna z karpia

    44 min Średni
  • Chrupiący karp z sosem koperkowym

    Chrupiący karp z sosem koperkowym

    1 godz Średni
  • Karp w sosie cytrynowym

    Karp w sosie cytrynowym

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu