Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Karp w piwie
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
48.7g / 46%
Węglowodany
23.8g / 22%
Tłuszcze
15.2g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Karp w piwie

+

Karp w piwie

Wróć

Karp w piwie

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
1  kg
Karp
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
2 
Cebula
5  kulek
Owoce jałowca
1  szczypta
Tymianek suszony
1 
Liść laurowy
2  szklanek
Piwo
45  g
Pierniki
trochę
Rodzynki
trochę
Sól
trochę
Cukier
1  łyżka
Ocet
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
48.75 g
Węglowodany
23.85 g
Tłuszcze
15.18 g
Wartość energetyczna
463.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karp w sosie piwnym na bazie Bulionu warzywnego WINIARY z jałowcem, tymiankiem, liściem laurowym i cebulką to świetny pomysł kulinarny na urozmaicenie świątecznego menu z rybą. Słodko-kwaśny sos ze startym piernikiem i rodzynkami smakuje najlepiej na ciepło, także karpia w piwie podawaj od razu po przygotowaniu potrawy na małym ogniu.

Wypróbuj także przepis na karpia faszerowanego pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym >>

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    70 min
    Całego karpia opraw i pokrój na dzwonki. Osusz i dopraw Ziarenkami Smaku Winiary i sokiem z cytryny. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
  • Krok 2

    1 min
    Rozpuść Bulion warzywny WINIARY w 0,5l gorącej wody.
  • Krok 3

    5 min
    Do płaskiego naczynia wlej bulion warzywny, dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki, jałowiec, tymianek, liść laurowy i piwo.
  • Krok 4

    25 min
    Gotuj 20 minut, po czym dodaj starty piernik i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Przetrzyj sos przez sito, a następnie dopraw octem winnym i cukrem, dodaj rodzynki. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.
  • Krok 6

    15 min
    Do gorącego sosu dodaj pokrojonego w dzwonki karpia i gotuj na małym ogniu.
  • Krok 7

    4 min
    Kiedy ryba będzie już miękka, wyjmij ją ostrożnie. Podawaj na półmisku i polej sosem.
Karp w piwie

Krok 1 z 7

Całego karpia opraw i pokrój na dzwonki. Osusz i dopraw Ziarenkami Smaku Winiary i sokiem z cytryny. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Karp w piwie

Krok 2 z 7

Rozpuść Bulion warzywny WINIARY w 0,5l gorącej wody.

Karp w piwie

Krok 3 z 7

Do płaskiego naczynia wlej bulion warzywny, dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki, jałowiec, tymianek, liść laurowy i piwo.

Karp w piwie

Krok 4 z 7

Gotuj 20 minut, po czym dodaj starty piernik i gotuj przez kolejne 5 minut.

Karp w piwie

Krok 5 z 7

Przetrzyj sos przez sito, a następnie dopraw octem winnym i cukrem, dodaj rodzynki. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.

Karp w piwie

Krok 6 z 7

Do gorącego sosu dodaj pokrojonego w dzwonki karpia i gotuj na małym ogniu.

Karp w piwie

Krok 7 z 7

Kiedy ryba będzie już miękka, wyjmij ją ostrożnie. Podawaj na półmisku i polej sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Karp po żydowsku

    Karp po żydowsku

    45 min Łatwy
  • Karp w galarecie

    Karp w galarecie

    1 godz 12 min Łatwy
  • Karp w sosie piernikowym

    Karp w sosie piernikowym

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu