Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karp w piwie

0
125 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Karp
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
2 
Cebula
5 kulek
Owoce jałowca
1 szczypta
Tymianek suszony
1 
Liść laurowy
2 szklanek
Piwo
45 g
Ciasto, piernik, sucha mieszanka
1 pęczek
Rodzynki
1 trochę
Sól
1 trochę
Cukier
1 łyżka
Ocet

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
16.62 g
Białko
48.62 g
Węglowodany
29.97 g
Wartość energetyczna
496.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
70 min
Całego karpia opraw i pokrój na dzwonki. Osusz i dopraw Ziarenkami Smaku Winiary i sokiem z cytryny. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
Krok 2
1 min
Rozpuść Bulion warzywny WINIARY w 0,5l gorącej wody.
Krok 3
5 min
Do płaskiego naczynia wlej bulion warzywny, dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki, jałowiec, tymianek, liść laurowy i piwo.
Krok 4
25 min
Gotuj 20 minut, po czym dodaj starty piernik i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 5
5 min
Przetrzyj sos przez sito, a następnie dopraw octem winnym i cukrem, dodaj rodzynki. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.
Krok 6
15 min
Do gorącego sosu dodaj pokrojonego w dzwonki karpia i gotuj na małym ogniu.
Krok 7
4 min
Kiedy ryba będzie już miękka, wyjmij ją ostrożnie. Podawaj na półmisku i polej sosem.
Karp w piwie

Krok 1 z 7

Całego karpia opraw i pokrój na dzwonki. Osusz i dopraw Ziarenkami Smaku Winiary i sokiem z cytryny. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Karp w piwie

Krok 2 z 7

Rozpuść Bulion warzywny WINIARY w 0,5l gorącej wody.

Karp w piwie

Krok 3 z 7

Do płaskiego naczynia wlej bulion warzywny, dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki, jałowiec, tymianek, liść laurowy i piwo.

Karp w piwie

Krok 4 z 7

Gotuj 20 minut, po czym dodaj starty piernik i gotuj przez kolejne 5 minut.

Karp w piwie

Krok 5 z 7

Przetrzyj sos przez sito, a następnie dopraw octem winnym i cukrem, dodaj rodzynki. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.

Karp w piwie

Krok 6 z 7

Do gorącego sosu dodaj pokrojonego w dzwonki karpia i gotuj na małym ogniu.

Karp w piwie

Krok 7 z 7

Kiedy ryba będzie już miękka, wyjmij ją ostrożnie. Podawaj na półmisku i polej sosem.

Karp w sosie piwnym na bazie Bulionu warzywnego WINIARY z jałowcem, tymiankiem, liściem laurowym i cebulką to świetny pomysł kulinarny na urozmaicenie świątecznego menu z rybą. Słodko-kwaśny sos ze startym piernikiem i rodzynkami smakuje najlepiej na ciepło, także karpia w piwie podawaj od razu po przygotowaniu potrawy na małym ogniu.

Wypróbuj także przepis na karpia faszerowanego pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika