Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 ml
Śmietana 12%
1 kg
Karp
100 g
Suszone borowiki
200 g
Pieczarki
2 
Żółtko
3 łyżek
Masło
50 g
Bułka tarta
2 łyżek
Oliwa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
36.17 g
Węglowodany
11.89 g
Tłuszcze
25.41 g
Wartość energetyczna
437.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
10 min
Karpia oczyść, usuń oczy i skrzela. Opłucz wodą, wytrzyj do sucha i natrzyj solą.
Krok 2
5 min
Borowiki rozmroź i podsmaż z pociętymi w plastry pieczarkami na oliwie z 1 łyżką masła. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Pozostałe dwie łyżki masła utrzyj z dwoma żółtkami i wymieszaj z ostudzonymi grzybami i bułką tartą.
Krok 4
10 min
Karpia wypełnij przygotowanym farszem i zaszyj.
Krok 5
5 min
Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne, które pomieści karpia. Dokładnie wysmaruj ją oliwą.
Krok 6
35 min
Ułóż w niej karpia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez 30 minut. Podlewaj rybę podczas pieczenia sosem, który się wytworzy w brytfance.
Krok 7
5 min
Gdy ryba się piecze, przygotuj POMYSŁ NA. Zawartość opakowania wymieszaj dokładnie ze śmietanką i 50 ml wody.
Krok 8
15 min
Przygotowanym POMYSŁEM polej rybę na koniec pieczenia i piecz ją jeszcze przez dodatkowe 15 minut, aż się lekko przyrumieni.
Krok 9
5 min
Karpia podawaj w dzwonkach, polanego sosem.
Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 1 z 9

Karpia oczyść, usuń oczy i skrzela. Opłucz wodą, wytrzyj do sucha i natrzyj solą.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 2 z 9

Borowiki rozmroź i podsmaż z pociętymi w plastry pieczarkami na oliwie z 1 łyżką masła. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 3 z 9

Pozostałe dwie łyżki masła utrzyj z dwoma żółtkami i wymieszaj z ostudzonymi grzybami i bułką tartą.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 4 z 9

Karpia wypełnij przygotowanym farszem i zaszyj.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 5 z 9

Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne, które pomieści karpia. Dokładnie wysmaruj ją oliwą.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 6 z 9

Ułóż w niej karpia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez 30 minut. Podlewaj rybę podczas pieczenia sosem, który się wytworzy w brytfance.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 7 z 9

Gdy ryba się piecze, przygotuj POMYSŁ NA. Zawartość opakowania wymieszaj dokładnie ze śmietanką i 50 ml wody.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 8 z 9

Przygotowanym POMYSŁEM polej rybę na koniec pieczenia i piecz ją jeszcze przez dodatkowe 15 minut, aż się lekko przyrumieni.

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Krok 9 z 9

Karpia podawaj w dzwonkach, polanego sosem.

Karp faszerowany to potrawa, która gości na wielu polskich wigilijnych stołach. Królewskie borowiki i świeże pieczarki, to znakomity farsz do świątecznego karpia. Przygotowanie tego pysznego dania, które podasz z aromatycznym WINIARY Pomysłem na… rybę w sosie śmietanowo-koperkowym zajmie niecałą godzinę, a z pewnością zrobi duże wrażenie na świątecznych gościach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika