Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Schab w galarecie z brzoskwiniami

Schab w galarecie z brzoskwiniami

(0)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY
2  łyżek
Żelatyna WINIARY
800  g
Schab bez kości
2  łyżek
Olej
1  puszka
Brzoskwinie z puszki
trochę
Natka pietruszki
1  łyżeczka
Ocet
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.38 g
Węglowodany
9.57 g
Tłuszcze
9.66 g
Wartość energetyczna
221.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smakowity schab w galarecie stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin ze sklepu. Jego przygotowanie jest wyjątkowo łatwe – mięso trzeba tylko zamarynować z przyprawami, a następnie upiec i ostudzić. Jeśli przygotujesz pieczony schab w galarecie dzień wcześniej, łatwo będzie go pokroić na cienkie plastry. Całość udekorujesz cząstkami brzoskwiń z puszki i natką pietruszki, a galareta z Żelatyny WINIARY z dodatkiem Bulionu Warzywnego Kogutek WINIARY nada mięsu smaku i odpowiedniej formy.

Co więcej, mięso w galarecie przygotujesz bardzo łatwo i nie potrzebujesz do tego żadnych trudno dostępnych składników. Zacznij od schabu. Oczyść go z tłuszczu, natrzyj pieprzem i słodką lub ostrą papryką w proszku. Wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie skrop mięso olejem i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piecz w 180 stopniach przez około 60-70 minut, po czym odstaw do ostygnięcia. Jeśli masz taką możliwość, wstaw mięso na noc do lodówki. Dzięki temu rano łatwo będzie je pokroić na cienkie plasterki. Ułóż je na półmisku, udekoruj kawałkami brzoskwiń i świeżą natką pietruszki.

Namocz żelatynę w połowie szklanki zimnej wody. Zagotuj pół litra wody i dodaj do niej kostkę bulionową, a następnie żelatynę, ocet i odrobinę soli. Ostudź. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, zalej nią mięso. Schab pieczony w galarecie na pewno zrobi wrażenie na gościach w czasie rodzinnych spotkań, ale sprawdza się też na co dzień.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    35 min
    Schab oczyść z tłuszczu, natrzyj pieprzem i papryką. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu skrop olejem i ułóż w naczyniu do zapiekania.
  • Krok 2

    70 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 60–70 minut, ostudź.
  • Krok 3

    5 min
    Pokrój w cienkie plastry, ułóż na półmisku. Udekoruj cząstkami brzoskwiń i natką pietruszki.
  • Krok 4

    2 min
    Żelatynę namocz w 1/2 szkl. zimnej wody.
  • Krok 5

    5 min
    Zagotuj 500 ml wody, dodaj kostkę bulionową, namoczoną żelatynę, ocet i sól do smaku. Ostudź.
  • Krok 6

    3 min
    Gęstniejącą galaretą zalej mięso.
Schab w galarecie z brzoskwiniami

Krok 1 z 6

Schab oczyść z tłuszczu, natrzyj pieprzem i papryką. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu skrop olejem i ułóż w naczyniu do zapiekania.

Schab w galarecie z brzoskwiniami

Krok 2 z 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 60–70 minut, ostudź.

Schab w galarecie z brzoskwiniami

Krok 3 z 6

Pokrój w cienkie plastry, ułóż na półmisku. Udekoruj cząstkami brzoskwiń i natką pietruszki.

Schab w galarecie z brzoskwiniami

Krok 4 z 6

Żelatynę namocz w 1/2 szkl. zimnej wody.

Schab w galarecie z brzoskwiniami

Krok 5 z 6

Zagotuj 500 ml wody, dodaj kostkę bulionową, namoczoną żelatynę, ocet i sól do smaku. Ostudź.

Schab w galarecie z brzoskwiniami

Krok 6 z 6

Gęstniejącą galaretą zalej mięso.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka pieczona

    Kaczka pieczona

    2 godz 25 min Średni
  • Galaretka z kurczaka

    Galaretka z kurczaka

    1 godz Średni
  • Karp w galarecie

    Karp w galarecie

    1 godz 12 min Łatwy
  • Filet z indyka w sosie żurawinowym

    Filet z indyka w sosie żurawinowym

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu