Schab w galarecie z brzoskwiniami
2 godz
Łatwy
1
kostka
2
łyżek
800
g
Schab bez kości
2
łyżek
Olej
1
puszka
Brzoskwinie z puszki
trochę
Natka pietruszki
1
łyżeczka
Ocet
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Papryka
.
Wartości odżywcze
Białko
23.38 g
Węglowodany
9.57 g
Tłuszcze
9.66 g
Wartość energetyczna
221.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
35 min
Schab oczyść z tłuszczu, natrzyj pieprzem i papryką. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu skrop olejem i ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 2
70 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 60–70 minut, ostudź.
Krok 3
5 min
Pokrój w cienkie plastry, ułóż na półmisku. Udekoruj cząstkami brzoskwiń i natką pietruszki.
Krok 4
2 min
Żelatynę namocz w 1/2 szkl. zimnej wody.
Krok 5
5 min
Zagotuj 500 ml wody, dodaj kostkę bulionową, namoczoną żelatynę, ocet i sól do smaku. Ostudź.
Krok 6
3 min
Gęstniejącą galaretą zalej mięso.
Smakowity schab w galarecie stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin ze sklepu. Jego przygotowanie jest wyjątkowo łatwe – mięso trzeba tylko zamarynować z przyprawami, a następnie upiec i ostudzić. Jeśli przygotujesz pieczony schab w galarecie dzień wcześniej, łatwo będzie go pokroić na cienkie plastry. Całość udekorujesz cząstkami brzoskwiń z puszki i natką pietruszki, a galareta z Żelatyny WINIARY z dodatkiem Bulionu Warzywnego Kogutek WINIARY nada mięsu smaku i odpowiedniej formy.
Co więcej, mięso w galarecie przygotujesz bardzo łatwo i nie potrzebujesz do tego żadnych trudno dostępnych składników. Zacznij od schabu. Oczyść go z tłuszczu, natrzyj pieprzem i słodką lub ostrą papryką w proszku. Wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie skrop mięso olejem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piecz w 180 stopniach przez około 60-70 minut, po czym odstaw do ostygnięcia. Jeśli masz taką możliwość, wstaw mięso na noc do lodówki. Dzięki temu rano łatwo będzie je pokroić na cienkie plasterki. Ułóż je na półmisku, udekoruj kawałkami brzoskwiń i świeżą natką pietruszki.
Namocz żelatynę w połowie szklanki zimnej wody. Zagotuj pół litra wody i dodaj do niej kostkę bulionową, a następnie żelatynę, ocet i odrobinę soli. Ostudź. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, zalej nią mięso. Schab pieczony w galarecie na pewno zrobi wrażenie na gościach w czasie rodzinnych spotkań, ale sprawdza się też na co dzień.
Co więcej, mięso w galarecie przygotujesz bardzo łatwo i nie potrzebujesz do tego żadnych trudno dostępnych składników. Zacznij od schabu. Oczyść go z tłuszczu, natrzyj pieprzem i słodką lub ostrą papryką w proszku. Wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie skrop mięso olejem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piecz w 180 stopniach przez około 60-70 minut, po czym odstaw do ostygnięcia. Jeśli masz taką możliwość, wstaw mięso na noc do lodówki. Dzięki temu rano łatwo będzie je pokroić na cienkie plasterki. Ułóż je na półmisku, udekoruj kawałkami brzoskwiń i świeżą natką pietruszki.
Namocz żelatynę w połowie szklanki zimnej wody. Zagotuj pół litra wody i dodaj do niej kostkę bulionową, a następnie żelatynę, ocet i odrobinę soli. Ostudź. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, zalej nią mięso. Schab pieczony w galarecie na pewno zrobi wrażenie na gościach w czasie rodzinnych spotkań, ale sprawdza się też na co dzień.
Komentarze 0