Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smakowity schab w galarecie stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin ze sklepu. Jego przygotowanie jest wyjątkowo łatwe – mięso trzeba tylko zamarynować z przyprawami, a następnie upiec i ostudzić. Jeśli przygotujesz pieczony schab w galarecie dzień wcześniej, łatwo będzie go pokroić na cienkie plastry. Całość udekorujesz cząstkami brzoskwiń z puszki i natką pietruszki, a galareta z Żelatyny WINIARY z dodatkiem Bulionu Warzywnego Kogutek WINIARY nada mięsu smaku i odpowiedniej formy.
Co więcej, mięso w galarecie przygotujesz bardzo łatwo i nie potrzebujesz do tego żadnych trudno dostępnych składników. Zacznij od schabu. Oczyść go z tłuszczu, natrzyj pieprzem i słodką lub ostrą papryką w proszku. Wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie skrop mięso olejem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piecz w 180 stopniach przez około 60-70 minut, po czym odstaw do ostygnięcia. Jeśli masz taką możliwość, wstaw mięso na noc do lodówki. Dzięki temu rano łatwo będzie je pokroić na cienkie plasterki. Ułóż je na półmisku, udekoruj kawałkami brzoskwiń i świeżą natką pietruszki.
Namocz żelatynę w połowie szklanki zimnej wody. Zagotuj pół litra wody i dodaj do niej kostkę bulionową, a następnie żelatynę, ocet i odrobinę soli. Ostudź. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, zalej nią mięso. Schab pieczony w galarecie na pewno zrobi wrażenie na gościach w czasie rodzinnych spotkań, ale sprawdza się też na co dzień.
Przygotowanie
120 min
Krok 1
35 min
Schab oczyść z tłuszczu, natrzyj pieprzem i papryką. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu skrop olejem i ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 2
70 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 60–70 minut, ostudź.
Krok 3
5 min
Pokrój w cienkie plastry, ułóż na półmisku. Udekoruj cząstkami brzoskwiń i natką pietruszki.
Krok 4
2 min
Żelatynę namocz w 1/2 szkl. zimnej wody.
Krok 5
5 min
Zagotuj 500 ml wody, dodaj kostkę bulionową, namoczoną żelatynę, ocet i sól do smaku. Ostudź.
Krok 6
3 min
Gęstniejącą galaretą zalej mięso.
Krok 1
z
6
Schab oczyść z tłuszczu, natrzyj pieprzem i papryką. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu skrop olejem i ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 2
z
6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 60–70 minut, ostudź.
Krok 3
z
6
Pokrój w cienkie plastry, ułóż na półmisku. Udekoruj cząstkami brzoskwiń i natką pietruszki.
Krok 4
z
6
Żelatynę namocz w 1/2 szkl. zimnej wody.
Krok 5
z
6
Zagotuj 500 ml wody, dodaj kostkę bulionową, namoczoną żelatynę, ocet i sól do smaku. Ostudź.
Krok 6
z
6
Gęstniejącą galaretą zalej mięso.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0