Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Karp w sosie cytrynowym
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
23.3g / 39%
Węglowodany
5.7g / 10%
Tłuszcze
13.5g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Karp w sosie cytrynowym

+

Karp w sosie cytrynowym

Wróć

Karp w sosie cytrynowym

(0)
24min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Filet z karpia ze skórą
2  łyżek
Sos pieczeniowy jasny w słoiczku WINIARY
1 
Cebula
trochę
Skórka z cytryny
trochę
Sok z cytryny
1  szklanka
Mąka pszenna
2  łyżek
Śmietanka Zobacz naszą wskazówkę
0.5  pęczek
Koperek
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.29 g
Węglowodany
5.68 g
Tłuszcze
13.51 g
Wartość energetyczna
242.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W Wigilię jedną z najbardziej popularnych ryb, tuż obok śledzia, jest karp. Wiele osób go uwielbia, choć jego przygotowanie może czasami wydawać się skomplikowane. Wszystko zależy od tego, jak chcesz go przyrządzić. Jeśli szukasz prostego i smacznego przepisu na karpia, który zaskoczy Twoich bliskich, mamy coś dla Ciebie. Poznaj nasz przepis na karpia w sosie cytrynowym. Zapewniamy – będzie smacznie i świątecznie!

Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojego menu. W święta na stołach najczęściej pojawia się karp, który ma w sobie m.in. kwasy Omega-3 i Omega-6, witaminy z grupy B oraz łatwo przyswajalne białko. Sięgnij po tę rybę i sprawdź, jak ją przygotować.

Ten przepis nie należy do skomplikowanych – z łatwością przygotujesz karpia w sosie cytrynowym według naszego przepisu. Potrzebujesz zaledwie kilku składników. Na początek opanierowaną w mące rybę usmaż na patelni, a następnie połącz wszystkie składniki sosu i gotuj, aż wszystkie smaki się połączą. Tuż przed podaniem polej rybę gorącym sosem i podawaj gościom. Zobacz ten przepis i przekonaj się, jakie to proste!

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    5 min
    Rybę podziel na 4 części. Umyj i osusz ją ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem z obu stron, a następnie panieruj dokładnie w mące.
  • Krok 2

    8 min
    Na patelni rozgrzej olej i smaż karpia z obu stron po ok. 3-5 min (w zależności od grubości kawałka), na złoty kolor.
  • Krok 3

    2 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 4

    3 min
    Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie.
  • Krok 5

    5 min
    Dolej 2 szklanki wody, dodaj sos pieczeniowy WINIARY i dokładnie wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny, a na końcu śmietankę i całość zagotuj. Kiedy sos zgęstnieje dopraw, jeśli to konieczne.
  • Krok 6

    1 min
    Rybę podawaj polaną sosem.
Karp w sosie cytrynowym

Krok 1 z 6

Rybę podziel na 4 części. Umyj i osusz ją ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem z obu stron, a następnie panieruj dokładnie w mące.

Karp w sosie cytrynowym

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzej olej i smaż karpia z obu stron po ok. 3-5 min (w zależności od grubości kawałka), na złoty kolor.

Karp w sosie cytrynowym

Krok 3 z 6

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Karp w sosie cytrynowym

Krok 4 z 6

Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie.

Karp w sosie cytrynowym

Krok 5 z 6

Dolej 2 szklanki wody, dodaj sos pieczeniowy WINIARY i dokładnie wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny, a na końcu śmietankę i całość zagotuj. Kiedy sos zgęstnieje dopraw, jeśli to konieczne.

Karp w sosie cytrynowym

Krok 6 z 6

Rybę podawaj polaną sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

    Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

    30 min Łatwy
  • Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

    Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

    37 min Łatwy
  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Wątróbka z jabłkiem i sosem piernikowym

    Wątróbka z jabłkiem i sosem piernikowym

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu