Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa rybna z karpia
Zupa rybna z karpia
Zupa rybna z karpia
Zupa rybna z karpia
Zupa rybna z karpia
Zupa rybna z karpia
Dodaj do CookBook

Zupa rybna z karpia

(0)
44 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  filet
Filet z karpia
1  l
Wywar z karpia lub warzywny
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
1 
Cebula
1  łyżka
Masło klarowane
3 
Liść laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
0.5  szklanka
Słodka śmietanka 30%
2  łyżeczek
Mąka
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.6 g
Wartość energetyczna
262.4 kcal
Tłuszcze
16.6 g
Białko
12.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na Dolnym Śląsku, w pobliżu Doliny Baryczy, obfitującej w ryby, karp powinien się pojawiać na stołach o wiele częściej, niż tylko w wigilię. Zwłaszcza, gdy pochodzi z miejsc, których priorytetem jest jego jakość, a nie ilość. Zupa rybna z karpia będzie bardziej aromatyczna, kiedy przygotujemy ją na wywarze rybnym – z głów i resztek, które zostaną nam po sprawieniu ryb. Jeśli nie masz całej ryby, a tylko filety, przygotujmy ją na wywarze warzywnym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Zupę podajemy z kawałkami karpia. Można też dodać uszka z farszem z karpia lub zagęścić zupę lanymi kluseczkami.

Smacznego.

Ryba może być nie tylko głównym składnikiem, ale też pysznym dodatkiem do innych zup. Zobacz nasz przepisy:
Kartoflanka z łososiem
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem
Zupa serowa z łososiem i pomidorami
Zupa szczawiowa z łososiem
Aksamitny chowder z łososia
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    6 min
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  • Krok 2

    20 min
    Podlewamy cebulkę wywarem, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy por w kawałku, gotujemy 15 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Zmniejszamy moc kuchenki, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki filet z karpia, doprawiamy zupę solą, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania oprószamy zupę świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Mąkę dokładnie rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą, stale mieszając, chwilę gotujemy.
  • Krok 5

    3 min
    Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną. Podajemy posypaną natką pietruszki.
Zupa rybna z karpia

Krok 1 z 5

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Zupa rybna z karpia

Krok 2 z 5

Podlewamy cebulkę wywarem, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy por w kawałku, gotujemy 15 minut.

Zupa rybna z karpia

Krok 3 z 5

Zmniejszamy moc kuchenki, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki filet z karpia, doprawiamy zupę solą, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania oprószamy zupę świeżo mielonym pieprzem.

Zupa rybna z karpia

Krok 4 z 5

Mąkę dokładnie rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą, stale mieszając, chwilę gotujemy.

Zupa rybna z karpia

Krok 5 z 5

Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną. Podajemy posypaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu