Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na Dolnym Śląsku, w pobliżu Doliny Baryczy, obfitującej w ryby, karp powinien się pojawiać na stołach o wiele częściej, niż tylko w wigilię. Zwłaszcza, gdy pochodzi z miejsc, których priorytetem jest jego jakość, a nie ilość. Zupa rybna z karpia będzie bardziej aromatyczna, kiedy przygotujemy ją na wywarze rybnym – z głów i resztek, które zostaną nam po sprawieniu ryb. Jeśli nie masz całej ryby, a tylko filety, przygotujmy ją na wywarze warzywnym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Zupę podajemy z kawałkami karpia. Można też dodać uszka z farszem z karpia lub zagęścić zupę lanymi kluseczkami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Krok 2
20 min
Podlewamy cebulkę wywarem, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy por w kawałku, gotujemy 15 minut.
Krok 3
10 min
Zmniejszamy moc kuchenki, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki filet z karpia, doprawiamy zupę solą, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania oprószamy zupę świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
5 min
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą, stale mieszając, chwilę gotujemy.
Krok 5
3 min
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną. Podajemy posypaną natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Krok 2
z
5
Podlewamy cebulkę wywarem, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy por w kawałku, gotujemy 15 minut.
Krok 3
z
5
Zmniejszamy moc kuchenki, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki filet z karpia, doprawiamy zupę solą, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania oprószamy zupę świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
z
5
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą, stale mieszając, chwilę gotujemy.
Krok 5
z
5
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną. Podajemy posypaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0