Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa borowikowa ugotowana ze świeżych borowików prosto z lasu to dla mnie najlepsze co może być w sezonie grzybowym! A borowik szlachetny to prawdziwy rarytas wśród polskich grzybów. Jego smak i aromat nie mają sobie równych.
Zupy grzybowe najczęściej zajadam z ziemniakami, ale dziś nieco inaczej niż zazwyczaj, zupę borowikową serwuję z rybą! Upieczony w piekarniku dorsz, przyprawiony majerankiem i zanurzony w zupie borowikowej o intensywnym aromacie smakuje doskonale.
Przygotowanie
78 min
Krok 1
30 min
Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie
grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle z oliwą, następnie zdejmij z patelni i odstaw.
Krok 2
6 min
Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Seler, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę (1 x 1 cm).
Krok 3
10 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
Krok 4
30 min
Do garnka dodaj grzyby i zalej gorącym bulionem (3 kostki na 1.5l wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie upiecz dorsza w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 30 minut.
Krok 5
1 min
Zupę borowikową dopraw solą i pieprzem do smaku i zapraw słodką śmietanką. Na koniec dodaj suszony majeranek.
Krok 6
1 min
Upieczoną rybę wyłóż na talerze i zalej zupą borowikową.
Krok 1
z
6
Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie
grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle z oliwą, następnie zdejmij z patelni i odstaw.
Krok 2
z
6
Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Seler, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę (1 x 1 cm).
Krok 3
z
6
W garnku o grubszym dnie rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
Krok 4
z
6
Do garnka dodaj grzyby i zalej gorącym bulionem (3 kostki na 1.5l wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie upiecz dorsza w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 30 minut.
Krok 5
z
6
Zupę borowikową dopraw solą i pieprzem do smaku i zapraw słodką śmietanką. Na koniec dodaj suszony majeranek.
Krok 6
z
6
Upieczoną rybę wyłóż na talerze i zalej zupą borowikową.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0