Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem
Dodaj do CookBook

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

(0)
1 godz 18 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Filet z dorsza
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Suszony majeranek
0.5 
Cytryna
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól, świeżo zmielony pieprz
3  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
500  g
Świeże borowiki
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Mały seler
1 
Pietruszka
60  g
Marchewka
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Suszony majeranek
150  ml
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól, świeżo zmielony pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.1 g
Wartość energetyczna
490.6 kcal
Tłuszcze
33 g
Białko
22.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa borowikowa ugotowana ze świeżych borowików prosto z lasu to dla mnie najlepsze co może być w sezonie grzybowym! A borowik szlachetny to prawdziwy rarytas wśród polskich grzybów. Jego smak i aromat nie mają sobie równych.

Zupy grzybowe najczęściej zajadam z ziemniakami, ale dziś nieco inaczej niż zazwyczaj, zupę borowikową serwuję z rybą! Upieczony w piekarniku dorsz, przyprawiony majerankiem i zanurzony w zupie borowikowej o intensywnym aromacie smakuje doskonale.

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1

    30 min
    Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle z oliwą, następnie zdejmij z patelni i odstaw.
  • Krok 2

    6 min
    Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Seler, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę (1 x 1 cm).
  • Krok 3

    10 min
    W garnku o grubszym dnie rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
  • Krok 4

    30 min
    Do garnka dodaj grzyby i zalej gorącym bulionem (3 kostki na 1.5l wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie upiecz dorsza w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 30 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę borowikową dopraw solą i pieprzem do smaku i zapraw słodką śmietanką. Na koniec dodaj suszony majeranek.
  • Krok 6

    1 min
    Upieczoną rybę wyłóż na talerze i zalej zupą borowikową.
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 1 z 6

Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle z oliwą, następnie zdejmij z patelni i odstaw.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 2 z 6

Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Seler, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę (1 x 1 cm).

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 3 z 6

W garnku o grubszym dnie rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 4 z 6

Do garnka dodaj grzyby i zalej gorącym bulionem (3 kostki na 1.5l wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie upiecz dorsza w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 30 minut.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 5 z 6

Zupę borowikową dopraw solą i pieprzem do smaku i zapraw słodką śmietanką. Na koniec dodaj suszony majeranek.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 6 z 6

Upieczoną rybę wyłóż na talerze i zalej zupą borowikową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu