Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

(0)
1 godz 18 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Filet z dorsza
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Suszony majeranek
0.5 
Cytryna
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól, świeżo zmielony pieprz
3  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
500  g
Świeże borowiki
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Mały seler
1 
Pietruszka
60  g
Marchewka
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Suszony majeranek
150  ml
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól, świeżo zmielony pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.91 g
Węglowodany
28.09 g
Tłuszcze
32.96 g
Wartość energetyczna
490.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa borowikowa ugotowana ze świeżych borowików prosto z lasu to dla mnie najlepsze co może być w sezonie grzybowym! A borowik szlachetny to prawdziwy rarytas wśród polskich grzybów. Jego smak i aromat nie mają sobie równych.

Zupy grzybowe najczęściej zajadam z ziemniakami, ale dziś nieco inaczej niż zazwyczaj, zupę borowikową serwuję z rybą! Upieczony w piekarniku dorsz, przyprawiony majerankiem i zanurzony w zupie borowikowej o intensywnym aromacie smakuje doskonale.

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1

    30 min
    Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle z oliwą, następnie zdejmij z patelni i odstaw.
  • Krok 2

    6 min
    Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Seler, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę (1 x 1 cm).
  • Krok 3

    10 min
    W garnku o grubszym dnie rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
  • Krok 4

    30 min
    Do garnka dodaj grzyby i zalej gorącym bulionem (3 kostki na 1.5l wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie upiecz dorsza w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 30 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę borowikową dopraw solą i pieprzem do smaku i zapraw słodką śmietanką. Na koniec dodaj suszony majeranek.
  • Krok 6

    1 min
    Upieczoną rybę wyłóż na talerze i zalej zupą borowikową.
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 1 z 6

Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle z oliwą, następnie zdejmij z patelni i odstaw.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 2 z 6

Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Seler, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę (1 x 1 cm).

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 3 z 6

W garnku o grubszym dnie rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 4 z 6

Do garnka dodaj grzyby i zalej gorącym bulionem (3 kostki na 1.5l wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie upiecz dorsza w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 30 minut.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 5 z 6

Zupę borowikową dopraw solą i pieprzem do smaku i zapraw słodką śmietanką. Na koniec dodaj suszony majeranek.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 6 z 6

Upieczoną rybę wyłóż na talerze i zalej zupą borowikową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem warzywny z kurczakiem

    Zupa krem warzywny z kurczakiem

    37 min Łatwy
  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z ziemniakami

    Barszcz czerwony z ziemniakami

    1 godz 49 min Średni
  • Zupa borowikowa z łazankami

    Zupa borowikowa z łazankami

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu