Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

(0)
1 godz 18 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Filet z dorsza
2  ząbków
1  łyżka
Suszony majeranek
0.5 
Cytryna
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól, świeżo zmielony pieprz
500  g
Świeże borowiki
1 
Cebula
2  ząbków
1 
Mały seler
1 
Pietruszka
60  g
Marchewka
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Suszony majeranek
150  ml
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól, świeżo zmielony pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.91 g
Węglowodany
28.09 g
Tłuszcze
32.96 g
Wartość energetyczna
490.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

78 min
Krok 1
30 min
Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle z oliwą, następnie zdejmij z patelni i odstaw.
Krok 2
6 min
Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Seler, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę (1 x 1 cm).
Krok 3
10 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
Krok 4
30 min
Do garnka dodaj grzyby i zalej gorącym bulionem (3 kostki na 1.5l wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie upiecz dorsza w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 30 minut.
Krok 5
1 min
Zupę borowikową dopraw solą i pieprzem do smaku i zapraw słodką śmietanką. Na koniec dodaj suszony majeranek.
Krok 6
1 min
Upieczoną rybę wyłóż na talerze i zalej zupą borowikową.
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 1 z 6

Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle z oliwą, następnie zdejmij z patelni i odstaw.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 2 z 6

Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Seler, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę (1 x 1 cm).

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 3 z 6

W garnku o grubszym dnie rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 4 z 6

Do garnka dodaj grzyby i zalej gorącym bulionem (3 kostki na 1.5l wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie upiecz dorsza w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 30 minut.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 5 z 6

Zupę borowikową dopraw solą i pieprzem do smaku i zapraw słodką śmietanką. Na koniec dodaj suszony majeranek.

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Krok 6 z 6

Upieczoną rybę wyłóż na talerze i zalej zupą borowikową.

Zupa borowikowa ugotowana ze świeżych borowików prosto z lasu to dla mnie najlepsze co może być w sezonie grzybowym! A borowik szlachetny to prawdziwy rarytas wśród polskich grzybów. Jego smak i aromat nie mają sobie równych.

Zupy grzybowe najczęściej zajadam z ziemniakami, ale dziś nieco inaczej niż zazwyczaj, zupę borowikową serwuję z rybą! Upieczony w piekarniku dorsz, przyprawiony majerankiem i zanurzony w zupie borowikowej o intensywnym aromacie smakuje doskonale.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha