Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

pieczona tołpyga

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Karp
1 szklanka
Kwaśna śmietana
2 ząbków
Czosnek
1 
Cytryna
5 g
Bazylia świeża
5 g
Majeranek
250 ml
Białe wino
1 pęczek
Szczypiorek
1 
Pomidory
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
5 g
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
187.43 g
Węglowodany
33.8 g
Wartość energetyczna
1949.39 kcal
Tłuszcze
95.78 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
30 min
Umytą rybę pokrój w dzwonka. Cytrynę umyj, połowę zostaw do dekoracji, a z reszty wyciśnij sok. Skrop nim rybę i odstaw na 1/2 godziny.
Krok 2
5 min
Czosnek zmiażdż, wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju, natrzyj kawałki ryby.
Krok 3
40 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 190 stopni. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop resztą oleju i winem. Wstaw do gorącego piekarnika na 30–40 minut.
Krok 4
10 min
Szczypiorek i połowę natki drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną. Gdy ryba zacznie się rumienić, zalej ją śmietaną i piecz jeszcze przez chwilę.
Krok 5
2 min
Przed podaniem udekoruj natką, pomidorem i cytryną.
pieczona tołpyga

Krok 1 z 5

Umytą rybę pokrój w dzwonka. Cytrynę umyj, połowę zostaw do dekoracji, a z reszty wyciśnij sok. Skrop nim rybę i odstaw na 1/2 godziny.

pieczona tołpyga

Krok 2 z 5

Czosnek zmiażdż, wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju, natrzyj kawałki ryby.

pieczona tołpyga

Krok 3 z 5

Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 190 stopni. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop resztą oleju i winem. Wstaw do gorącego piekarnika na 30–40 minut.

pieczona tołpyga

Krok 4 z 5

Szczypiorek i połowę natki drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną. Gdy ryba zacznie się rumienić, zalej ją śmietaną i piecz jeszcze przez chwilę.

pieczona tołpyga

Krok 5 z 5

Przed podaniem udekoruj natką, pomidorem i cytryną.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika