Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kaczka pieczona (z piekarnika)
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
38.7g / 10%
Tłuszcze
152.2g / 90%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kaczka pieczona (z piekarnika)

+

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Wróć

Kaczka pieczona (z piekarnika)

(11)
16 godz 20 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest kulinarnagosia

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Kaczka
1  łyżeczka
Pieprz czarny
1  opakowanie
Majeranek
1  łyżka
Sól
1  łyżka
Słodka papryka
0.5  szklanka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
38.67 g
Węglowodany
1.66 g
Tłuszcze
152.22 g
Wartość energetyczna
1538.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mięso z kaczki jest uważane za najbardziej szlachetne i najsmaczniejsze spośród drobiu. Delikatne, a zarazem wyraziste w smaku, kruche i soczyste, nie ma sobie równych. Nie można się zatem specjalnie dziwić, że coraz częściej kaczka pieczona gości na naszych stołach. Zresztą nie można zapominać o tym, że to przecież klasyka kuchni polskiej i danie to od wieków było podawane na różne sposoby. Bez pieczonej kaczki nie można się było wręcz obejść podczas świąt, jak również ważnych uroczystości. Dziś potrawę tę podaje się, jako wykwintne danie obiadowe, ale też w formie przepysznej, mięsnej przekąski na zimno. Zatem jak upiec kaczkę, aby wydobyć z niej wyjątkowy smak i aromat tego smakowitego mięsa?

Kaczkę można przyrządzać na wiele sposobów, jednak najlepiej smakuje kaczka pieczona w całości. Aby mięso po upieczeniu było soczyste, delikatne i kruche, a przede wszystkim wyśmienicie smakowało, na dzień przed pieczeniem powinno się je zamarynować i pozostawić na noc w lodówce. Dzięki temu nabierze ono odpowiedniego smaku i aromatu, a po upieczeniu będzie się rozpływało w ustach. Odpowiednia marynata do kaczki to bowiem klucz do kulinarnego sukcesu tej potrawy. Wobec tego, jak przyrządzić kaczkę i jakich składników użyć do marynaty, aby wydobyć z mięsa jego wyjątkowe walory smakowe?

Nasz sprawdzony przepis na kaczkę jest niezwykle prosty, a mięso przygotowane według tej receptury jest niezwykle soczyste i kruche. Niewątpliwie jest to zasługa marynaty, którą się je naciera. Przygotowuje się ją na bazie oleju z dodatkiem aromatycznych przypraw. Majeranek, słodka papryka, pieprz i sól to główne składniki marynaty. Tuszkę kaczki dokładnie nią nacieramy, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy je na godzinę przed pieczeniem.

Zanim kaczka trafi do piekarnika, umieszczamy w jej wnętrzu cebulę pokrojoną na ćwiartki, cztery ząbki czosnku, ziele angielskie i dwa liście laurowe. Tuszkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką wody i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez dwie godziny. Po upływie tego czasu kaczka z piekarnika jest prawie gotowa. Wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim mięso jeszcze na godzinę. Stygnąc, nabierze soczystości i kruchości. Po tym czasie można ją już wyjąć i podać na stół. Tak przygotowana smakuje znakomicie!

Przygotowanie

980 min
  • Krok 1

    720 min
    Składniki marynaty dobrze wymieszać.Kaczkę dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie marynatą i na zewnątrz, i wewnątrz. Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Step 2

    60 min
    Na drugi dzień wyciągamy kaczkę z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej
  • Krok 3

    120 min
    Do środka kaczki wkładamy jedną pokrojoną w ćwiartki cebulę, cztery obrane ząbki czosnku, dwa liście laurowe i ziele angielskie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kaczkę wkładamy do głębokiego żaroodpornego rondla lub najlepiej do żeliwnej gęsiarki. Podlewamy szklanką przegotowanej wody, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze.
  • Krok 4

    60 min
    Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość.
  • Krok 5

    10 min
    Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy to robić stopniowo, aby skórka się nie przypaliła, ale była złocista i chrupiąca.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy stwierdzimy, że już ma odpowiedni kolor i chrupkość, kroimy nożycami na pół lub ćwiartki i podajemy z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku były to ziemniaczki tłuczone, sos żurawinowy i sałatka z buraczków. Smacznego ˘
Kaczka pieczona (z piekarnika)

Krok 1 z 6

Składniki marynaty dobrze wymieszać.Kaczkę dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie marynatą i na zewnątrz, i wewnątrz. Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Step 2 z 6

Na drugi dzień wyciągamy kaczkę z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Krok 3 z 6

Do środka kaczki wkładamy jedną pokrojoną w ćwiartki cebulę, cztery obrane ząbki czosnku, dwa liście laurowe i ziele angielskie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kaczkę wkładamy do głębokiego żaroodpornego rondla lub najlepiej do żeliwnej gęsiarki. Podlewamy szklanką przegotowanej wody, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze.

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Krok 4 z 6

Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość.

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Krok 5 z 6

Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy to robić stopniowo, aby skórka się nie przypaliła, ale była złocista i chrupiąca.

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Krok 6 z 6

Kiedy stwierdzimy, że już ma odpowiedni kolor i chrupkość, kroimy nożycami na pół lub ćwiartki i podajemy z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku były to ziemniaczki tłuczone, sos żurawinowy i sałatka z buraczków. Smacznego ˘

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jagoda

Właśnie wstawiłam do piekarnika ciekawe czy wyjdzie 😁😁 piekę po raz pierwszy

Winiary
Expert

Jagoda, koniecznie daj znać czy kaczka smakowała!

K Kasia

Piekłam pierwszy raz smaczna mięciutka i smakowita

Winiary
Expert

Czyli taka, jak powinna być :) Mamy nadzieję, że nasza znakomita kaczka zagości u Ciebie na stałe.

A Andrzej

Polecam robiłem pierwszy raz z przepisu wyszło naprawdę smakowicie nie mogliśmy się objeść z żoną dziś szykuję drugi raz kaczusię

Winiary
Expert

Nie bez powodu jest to kaczka znakomita :) Cieszymy się, że kaczka weszła na stałe do Waszego menu i zachęcamy do wypróbowania innych naszych mięsnych przepisów. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Brak informacji o alergenach
  • Danie główne
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowa kiełbasa

    Domowa kiełbasa

    153 godz 25 min Średni
  • Żeberka marynowane z piekarnika

    Żeberka marynowane z piekarnika

    6 godz 50 min Łatwy
  • Pieczeń wieprzowa

    Pieczeń wieprzowa

    4 godz 20 min Łatwy
  • Kaczka z grilla

    Kaczka z grilla

    10 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu