Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaczka znakomita!

(9)
16 godz 20 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest kulinarnagosia
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Kaczka
1  łyżeczka
Pieprz czarny
1  opakowanie
Majeranek
1  łyżka
Sól
1  łyżka
Słodka papryka
0.5  szklanka
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
38.67 g
Węglowodany
1.66 g
Tłuszcze
152.22 g
Wartość energetyczna
1538.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

980 min
Krok 1
720 min
Składniki marynaty dobrze wymieszać.Kaczkę dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie marynatą i na zewnątrz, i wewnątrz. Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Step 2
60 min
Na drugi dzień wyciągamy kaczkę z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej
Krok 3
120 min
Do środka kaczki wkładamy jedną pokrojoną w ćwiartki cebulę, cztery obrane ząbki czosnku, dwa liście laurowe i ziele angielskie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kaczkę wkładamy do głębokiego żaroodpornego rondla lub najlepiej do żeliwnej gęsiarki. Podlewamy szklanką przegotowanej wody, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze.
Krok 4
60 min
Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość.
Krok 5
10 min
Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy to robić stopniowo, aby skórka się nie przypaliła, ale była złocista i chrupiąca.
Krok 6
10 min
Kiedy stwierdzimy, że już ma odpowiedni kolor i chrupkość, kroimy nożycami na pół lub ćwiartki i podajemy z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku były to ziemniaczki tłuczone, sos żurawinowy i sałatka z buraczków. Smacznego ˘
Kaczka znakomita!

Krok 1 z 6

Składniki marynaty dobrze wymieszać.Kaczkę dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie marynatą i na zewnątrz, i wewnątrz. Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Kaczka znakomita!

Step 2 z 6

Na drugi dzień wyciągamy kaczkę z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej

Kaczka znakomita!

Krok 3 z 6

Do środka kaczki wkładamy jedną pokrojoną w ćwiartki cebulę, cztery obrane ząbki czosnku, dwa liście laurowe i ziele angielskie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kaczkę wkładamy do głębokiego żaroodpornego rondla lub najlepiej do żeliwnej gęsiarki. Podlewamy szklanką przegotowanej wody, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze.

Kaczka znakomita!

Krok 4 z 6

Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość.

Kaczka znakomita!

Krok 5 z 6

Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy to robić stopniowo, aby skórka się nie przypaliła, ale była złocista i chrupiąca.

Kaczka znakomita!

Krok 6 z 6

Kiedy stwierdzimy, że już ma odpowiedni kolor i chrupkość, kroimy nożycami na pół lub ćwiartki i podajemy z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku były to ziemniaczki tłuczone, sos żurawinowy i sałatka z buraczków. Smacznego ˘

Kaczka pieczona w całości, bez nadzienia, w stałej temperaturze i powoli.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
38.7g / 10%
Tłuszcze
152.2g / 90%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

4.9 z 5
4.8888888888889
Wszystkich ocen: 9
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
99
88
11
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 08/24/2021 - 13:38 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 08/24/2021 - 13:38 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 08/24/2021 - 13:38 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 04/04/2021 - 13:44 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 04/02/2021 - 14:03 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 03/22/2021 - 16:55 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 01/19/2021 - 22:03 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 01/16/2021 - 16:20 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 01/16/2021 - 16:20 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha