Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Staropolska kuchnia to odważne połączenia smaków i pomysłowe wykorzystanie tego, co podsuwa nam natura. Jednym z unowocześnionych dań ze staropolskim rodowodem jest pieczona kaczka z pachnącymi przyprawami. Wciąż jest to uwielbiany przez polskie rodziny drób, ale w nieco bardziej wytwornym wydaniu. Dzięki temu z powodzeniem możesz zaserwować danie na niedzielnym obiedzie, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Kaczki nie powinno zabraknąć podczas świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia. Sekretem doskonałego smaku jest dobrej jakości świeże mięso oraz aromatyczne dodatki. Łatwość przygotowania z kolei czyni z pieczonej kaczki danie popisowe, którym zrobisz wrażenie na teściowej!
Przygotowania rozpocznij dzień wcześniej, oczyszczając kaczkę i pozostawiając ją do namoczenia w solance. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 stopni i osusz kaczkę. Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY wymieszaj z solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Mieszanką natrzyj kaczkę i ułóż ją w naczyniu do zapiekania, po czym wstaw do piekarnika.
Przez jakiś czas sukcesywnie zwiększaj temperaturę aż do 220 stopni i piecz kaczkę, aż się zarumieni. Wtedy nałóż pokrywkę, ponownie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz dalej przez 1,5-2 godziny. Warto co jakiś czas podlać mięso wytworzonym na dnie naczynia sosem. Jeśli chcesz, żeby danie nabrało bardziej tradycyjnego charakteru, kaczkę możesz upiec razem z cząstkami jabłek.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Kaczkę wypatroszyć, oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.
Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .
Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.
Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.
Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.