Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kaczka pieczona
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
23g / 17%
Węglowodany
2.5g / 2%
Tłuszcze
48g / 80%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kaczka pieczona

+

Kaczka pieczona

Wróć

Kaczka pieczona

(1)
2 godz 25 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1  kg
Tuszka kaczki
3  łyżek
Sól
1  łyżka
Majeranek
1  łyżka
Słodka papryka
1  łyżka
Pieprz grubo mielony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.04 g
Węglowodany
2.49 g
Tłuszcze
47.98 g
Wartość energetyczna
529.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Staropolska kuchnia to odważne połączenia smaków i pomysłowe wykorzystanie tego, co podsuwa nam natura. Jednym z unowocześnionych dań ze staropolskim rodowodem jest pieczona kaczka z pachnącymi przyprawami. Wciąż jest to uwielbiany przez polskie rodziny drób, ale w nieco bardziej wytwornym wydaniu. Dzięki temu z powodzeniem możesz zaserwować danie na niedzielnym obiedzie, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Kaczki nie powinno zabraknąć podczas świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia. Sekretem doskonałego smaku jest dobrej jakości świeże mięso oraz aromatyczne dodatki. Łatwość przygotowania z kolei czyni z pieczonej kaczki danie popisowe, którym zrobisz wrażenie na teściowej!

Przygotowania rozpocznij dzień wcześniej, oczyszczając kaczkę i pozostawiając ją do namoczenia w solance. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 stopni i osusz kaczkę. Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY wymieszaj z solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Mieszanką natrzyj kaczkę i ułóż ją w naczyniu do zapiekania, po czym wstaw do piekarnika.

Przez jakiś czas sukcesywnie zwiększaj temperaturę aż do 220 stopni i piecz kaczkę, aż się zarumieni. Wtedy nałóż pokrywkę, ponownie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz dalej przez 1,5-2 godziny. Warto co jakiś czas podlać mięso wytworzonym na dnie naczynia sosem. Jeśli chcesz, żeby danie nabrało bardziej tradycyjnego charakteru, kaczkę możesz upiec razem z cząstkami jabłek.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

145 min
  • Krok 1

    5 min
    Kaczkę wypatroszyć, oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.
  • Krok 2

    1 min
    Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Krok 3

    5 min
    Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.
  • Krok 4

    30 min
    Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .
  • Krok 5

    99 min
    Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.
  • Krok 6

    3 min
    Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.
  • Krok 7

    2 min
    Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.
Kaczka pieczona

Krok 1 z 7

Kaczkę wypatroszyć, oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.

Kaczka pieczona

Krok 2 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Kaczka pieczona

Krok 3 z 7

Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.

Kaczka pieczona

Krok 4 z 7

Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .

Kaczka pieczona

Krok 5 z 7

Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.

Kaczka pieczona

Krok 6 z 7

Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.

Kaczka pieczona

Krok 7 z 7

Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    1 godz 45 min Łatwy
  • Filet z indyka w sosie żurawinowym

    Filet z indyka w sosie żurawinowym

    1 godz 21 min Łatwy
  • Rolada z boczku

    Rolada z boczku

    2 godz 20 min Średni
  • Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

    Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

    3 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu