Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaczka pieczona

0
145min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Tuszka kaczki
3 łyżek
Sól
1 łyżka
Majeranek
1 łyżka
Słodka papryka
1 łyżka
Pieprz grubo mielony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.04 g
Węglowodany
2.49 g
Tłuszcze
47.98 g
Wartość energetyczna
529.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

145 min
Krok 1
5 min
Kaczkę wypatroszyć, oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.
Krok 2
1 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 3
5 min
Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 4
30 min
Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .
Krok 5
99 min
Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.
Krok 6
3 min
Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.
Krok 7
2 min
Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.
Kaczka pieczona

Krok 1 z 7

Kaczkę wypatroszyć, oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.

Kaczka pieczona

Krok 2 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Kaczka pieczona

Krok 3 z 7

Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.

Kaczka pieczona

Krok 4 z 7

Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .

Kaczka pieczona

Krok 5 z 7

Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.

Kaczka pieczona

Krok 6 z 7

Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.

Kaczka pieczona

Krok 7 z 7

Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.

Staropolska kuchnia to odważne połączenia smaków i pomysłowe wykorzystanie tego, co podsuwa nam natura. Jednym z unowocześnionych dań ze staropolskim rodowodem jest pieczona kaczka z pachnącymi przyprawami. Wciąż jest to uwielbiany przez polskie rodziny drób, ale w nieco bardziej wytwornym wydaniu. Dzięki temu z powodzeniem możesz zaserwować danie na niedzielnym obiedzie, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Kaczki nie powinno zabraknąć podczas świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia. Sekretem doskonałego smaku jest dobrej jakości świeże mięso oraz aromatyczne dodatki. Łatwość przygotowania z kolei czyni z pieczonej kaczki danie popisowe, którym zrobisz wrażenie na teściowej!

Przygotowania rozpocznij dzień wcześniej, oczyszczając kaczkę i pozostawiając ją do namoczenia w solance. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 stopni i osusz kaczkę. Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY wymieszaj z solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Mieszanką natrzyj kaczkę i ułóż ją w naczyniu do zapiekania, po czym wstaw do piekarnika.

Przez jakiś czas sukcesywnie zwiększaj temperaturę aż do 220 stopni i piecz kaczkę, aż się zarumieni. Wtedy nałóż pokrywkę, ponownie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz dalej przez 1,5-2 godziny. Warto co jakiś czas podlać mięso wytworzonym na dnie naczynia sosem. Jeśli chcesz, żeby danie nabrało bardziej tradycyjnego charakteru, kaczkę możesz upiec razem z cząstkami jabłek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23g / 17%
Węglowodany
2.5g / 2%
Tłuszcze
48g / 80%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika