Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kaczka pieczona
Dodaj do CookBook

Kaczka pieczona

(0)
2 godz 25 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1  kg
Tuszka kaczki
3  łyżek
Sól
1  łyżka
Majeranek
1  łyżka
Słodka papryka
1  łyżka
Pieprz grubo mielony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.5 g
Wartość energetyczna
529.8 kcal
Tłuszcze
48 g
Białko
23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Staropolska kuchnia to odważne połączenia smaków i pomysłowe wykorzystanie tego, co podsuwa nam natura. Jednym z unowocześnionych dań ze staropolskim rodowodem jest pieczona kaczka z pachnącymi przyprawami. Wciąż jest to uwielbiany przez polskie rodziny drób, ale w nieco bardziej wytwornym wydaniu. Dzięki temu z powodzeniem możesz zaserwować danie na niedzielnym obiedzie, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Kaczki nie powinno zabraknąć podczas świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia. Sekretem doskonałego smaku jest dobrej jakości świeże mięso oraz aromatyczne dodatki. Łatwość przygotowania z kolei czyni z pieczonej kaczki danie popisowe, którym zrobisz wrażenie na teściowej!

Przygotowania rozpocznij dzień wcześniej, oczyszczając kaczkę i pozostawiając ją do namoczenia w solance. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 stopni i osusz kaczkę. Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY wymieszaj z solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Mieszanką natrzyj kaczkę i ułóż ją w naczyniu do zapiekania, po czym wstaw do piekarnika.

Przez jakiś czas sukcesywnie zwiększaj temperaturę aż do 220 stopni i piecz kaczkę, aż się zarumieni. Wtedy nałóż pokrywkę, ponownie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz dalej przez 1,5-2 godziny. Warto co jakiś czas podlać mięso wytworzonym na dnie naczynia sosem. Jeśli chcesz, żeby danie nabrało bardziej tradycyjnego charakteru, kaczkę możesz upiec razem z cząstkami jabłek.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

145 min
  • Krok 1

    5 min
    Kaczkę wypatroszyć, oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.
  • Krok 2

    1 min
    Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Krok 3

    5 min
    Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.
  • Krok 4

    30 min
    Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .
  • Krok 5

    99 min
    Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.
  • Krok 6

    3 min
    Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.
  • Krok 7

    2 min
    Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.
Kaczka pieczona

Krok 1 z 7

Kaczkę wypatroszyć, oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.

Kaczka pieczona

Krok 2 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Kaczka pieczona

Krok 3 z 7

Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.

Kaczka pieczona

Krok 4 z 7

Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .

Kaczka pieczona

Krok 5 z 7

Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.

Kaczka pieczona

Krok 6 z 7

Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.

Kaczka pieczona

Krok 7 z 7

Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka faszerowana wątróbką

    Kaczka faszerowana wątróbką

    3 godz 55 min Średni
  • Kaczka pieczona (z piekarnika)

    Kaczka pieczona (z piekarnika)

    16 godz 20 min Średni
  • Kaczka w czerwonym winie

    Kaczka w czerwonym winie

    32 godz 46 min Łatwy
  • Kaczka z grilla

    Kaczka z grilla

    10 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu