Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaczka pieczona

0
136 min
Średni

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Tuszka kaczki
3 łyżek
Sól
1 łyżka
Majeranek
1 łyżka
Słodka papryka
1 łyżka
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.09 g
Węglowodany
2.62 g
Tłuszcze
47.99 g
Wartość energetyczna
530.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

136 min
Krok 1
5 min
Kaczkę wypatroszyć, oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.
Krok 2
1 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 3
5 min
Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 4
30 min
Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .
Krok 5
90 min
Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.
Krok 6
3 min
Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.
Krok 7
2 min
Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.
Kaczka pieczona

Krok 1 z 7

Kaczkę wypatroszyć, oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.

Kaczka pieczona

Krok 2 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Kaczka pieczona

Krok 3 z 7

Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.

Kaczka pieczona

Krok 4 z 7

Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .

Kaczka pieczona

Krok 5 z 7

Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.

Kaczka pieczona

Krok 6 z 7

Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.

Kaczka pieczona

Krok 7 z 7

Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika