Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaczka z grilla

0
622 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Kaczka
2 łyżek
Skórka z pomarańczy
0.5 
Sok z pomarańczy
1 ząbek
Czosnek
1 
Cebula szalotka
1 łyżeczka
Imbir
125 ml
Czerwone wino
1 łyżka
Ocet balsamiczny
2 łyżek
Dżem truskawkowy wysokosłodzony
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
33.84 g
Węglowodany
31.74 g
Tłuszcze
113.04 g
Wartość energetyczna
1332.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

622 min
Krok 1
480 min
Mrożone piersi kaczki rozmrozić przez noc w lodówce.
Krok 2
10 min
Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wystające kawałki tłuszczu z boków piersi, a jeśli warstwa tłuszczu pokrywająca kaczkę jest bardzo gruba, należy pozostawić jej około 1/2 cm warstwę, aby podczas grillowania żar nie zapalił się ogniem.
Krok 3
5 min
Skórkę naciąć na ukos, w rąby, nacinając lekko mięso.
Krok 4
5 min
Natrzeć skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem.
Krok 5
60 min
Włożyć do naczynia z sokiem z pomarańczy i czerwonym winem. Odstawić na minimum jedną godzinę w chłodne miejsce, nie musi to być lodówka, (jeśli jednak wstawimy kaczkę do lodówki, przed grillowaniem należy ocieplić ją do temperatury pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjmując z lodówki).
Krok 6
5 min
Filety z kaczki dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty.
Krok 7
12 min
Marynatę przelać do rondelka, dodać ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, lub do czasu aż jej objętość zmniejszy się o połowę. Dodać dżem truskawkowy, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, zagotować i przecedzić przez sitko, wyrzucając kawałki cebulki i czosnku.
Krok 8
10 min
Marynatę umieścić z powrotem w rondelku i gotować do czasu, aż sos będzie gęsty. Na koniec odstawić z ognia i zmiksować ze świeżymi truskawkami. Jeszcze raz przetrzeć przez sitko, spróbować i doprawić ewentualnie cukrem.
Krok 9
30 min
Piersi kaczki ułożyć skórką do dołu na ruszcie bardzo dobrze rozgrzanego grilla i grillować przez około 5 minut, aż skórka będzie zrumieniona, a nadmiar tłuszczu wytopiony. Następnie przewrócić piersi na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Zmniejszyć moc grilla i grillować kaczkę jeszcze przez około 10 minut z każdej strony (7 minut pod przykryciem - jeśli masz pokrywę do grilla).
Krok 10
5 min
Piersi kaczki odłożyć na talerz i po 3 minutach pokroić na plastry. Ułożyć je na grillowanym ananasie, polać ciepłym sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Podawać z ugotowanym ryżem.
Kaczka z grilla

Krok 1 z 10

Mrożone piersi kaczki rozmrozić przez noc w lodówce.

Kaczka z grilla

Krok 2 z 10

Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wystające kawałki tłuszczu z boków piersi, a jeśli warstwa tłuszczu pokrywająca kaczkę jest bardzo gruba, należy pozostawić jej około 1/2 cm warstwę, aby podczas grillowania żar nie zapalił się ogniem.

Kaczka z grilla

Krok 3 z 10

Skórkę naciąć na ukos, w rąby, nacinając lekko mięso.

Kaczka z grilla

Krok 4 z 10

Natrzeć skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem.

Kaczka z grilla

Krok 5 z 10

Włożyć do naczynia z sokiem z pomarańczy i czerwonym winem. Odstawić na minimum jedną godzinę w chłodne miejsce, nie musi to być lodówka, (jeśli jednak wstawimy kaczkę do lodówki, przed grillowaniem należy ocieplić ją do temperatury pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjmując z lodówki).

Kaczka z grilla

Krok 6 z 10

Filety z kaczki dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty.

Kaczka z grilla

Krok 7 z 10

Marynatę przelać do rondelka, dodać ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, lub do czasu aż jej objętość zmniejszy się o połowę. Dodać dżem truskawkowy, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, zagotować i przecedzić przez sitko, wyrzucając kawałki cebulki i czosnku.

Kaczka z grilla

Krok 8 z 10

Marynatę umieścić z powrotem w rondelku i gotować do czasu, aż sos będzie gęsty. Na koniec odstawić z ognia i zmiksować ze świeżymi truskawkami. Jeszcze raz przetrzeć przez sitko, spróbować i doprawić ewentualnie cukrem.

Kaczka z grilla

Krok 9 z 10

Piersi kaczki ułożyć skórką do dołu na ruszcie bardzo dobrze rozgrzanego grilla i grillować przez około 5 minut, aż skórka będzie zrumieniona, a nadmiar tłuszczu wytopiony. Następnie przewrócić piersi na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Zmniejszyć moc grilla i grillować kaczkę jeszcze przez około 10 minut z każdej strony (7 minut pod przykryciem - jeśli masz pokrywę do grilla).

Kaczka z grilla

Krok 10 z 10

Piersi kaczki odłożyć na talerz i po 3 minutach pokroić na plastry. Ułożyć je na grillowanym ananasie, polać ciepłym sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Podawać z ugotowanym ryżem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika