75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
8.8g / 9%
Węglowodany
32.7g / 36%
Tłuszcze
22.7g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Kaczka w czerwonym winie

(0)
32 godz 46 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kaczka
2  ząbków
50  ml
Wódka
1  kg
Kwaśne jabłka
1  łyżeczka
Estragon
1  łyżeczka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Majeranek
trochę
Sól
1  dag
Pieprz
20  ml
Olej
250  ml
Czerwone wino wytrawne
3  kulek
Ziele angielskie
150  g
Seler
150  g
Pietruszka
250  g
Marchewka
4  kulek
Owoce jałowca
1 
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.78 g
Węglowodany
32.66 g
Tłuszcze
22.73 g
Wartość energetyczna
400.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kaczka w czerwonym winie to danie niełatwe w przygotowaniu, jednak podążając za naszym przepisem powinieneś osiągnąć sukces! Wszelkie trudy, jakie poniesiesz w kuchni opłacą się! Osoba, której przygotujesz to danie z pewnością będzie zachwycona. Uwaga – potrawa idealna na randkę!
Gotujmy

Przygotowanie

1966 min
Krok 1
3 min
Do miski wsypać estragon, rozmaryn, majeranek, sól i pieprz.
Krok 2
5 min
Czosnek obrać, przecisnąć ząbki czosnku przez praskę, dodać do ziół, dokładnie rozetrzeć.
Krok 3
2 min
Wszystkie składniki mieszanki ziołowej wymieszać z żubrówką.
Krok 4
360 min
Kaczkę opłukać, osączyć, dokładnie natrzeć kaczkę z obu stron. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 5
10 min
Następnie przygotowujemy marynatę. Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Krok 6
5 min
Przełożyć warzywa do garnka, podlać 250 ml wody, dodać jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, zagotować.
Krok 7
10 min
Gotować kilka minut na wolnym ogniu, dodać wino i zagotować. Marynatę ostudzić.
Krok 8
1440 min
Kaczkę włożyć do garnka, zalać marynatą i odstawić na 1 dzień w chłodne miejsce co jakiś czas obracać kaczkę na drugą stronę.
Krok 9
10 min
Po tym czasie kaczkę wyjąć z marynaty, osuszyć i nafaszerować obranymi i pokrojonymi na kawałki jabłkami.
Krok 10
120 min
Kaczkę zszywamy, wkładamy na brytfannę, wstawiamy do piekarnika na około dwie godziny.
Krok 11
1 min
W trakcie pieczenia polewamy kaczkę powstałym sosem.
Kaczka w czerwonym winie

Krok 1 z 11

Do miski wsypać estragon, rozmaryn, majeranek, sól i pieprz.

Kaczka w czerwonym winie

Krok 2 z 11

Czosnek obrać, przecisnąć ząbki czosnku przez praskę, dodać do ziół, dokładnie rozetrzeć.

Kaczka w czerwonym winie

Krok 3 z 11

Wszystkie składniki mieszanki ziołowej wymieszać z żubrówką.

Kaczka w czerwonym winie

Krok 4 z 11

Kaczkę opłukać, osączyć, dokładnie natrzeć kaczkę z obu stron. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Kaczka w czerwonym winie

Krok 5 z 11

Następnie przygotowujemy marynatę. Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Kaczka w czerwonym winie

Krok 6 z 11

Przełożyć warzywa do garnka, podlać 250 ml wody, dodać jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, zagotować.

Kaczka w czerwonym winie

Krok 7 z 11

Gotować kilka minut na wolnym ogniu, dodać wino i zagotować. Marynatę ostudzić.

Kaczka w czerwonym winie

Krok 8 z 11

Kaczkę włożyć do garnka, zalać marynatą i odstawić na 1 dzień w chłodne miejsce co jakiś czas obracać kaczkę na drugą stronę.

Kaczka w czerwonym winie

Krok 9 z 11

Po tym czasie kaczkę wyjąć z marynaty, osuszyć i nafaszerować obranymi i pokrojonymi na kawałki jabłkami.

Kaczka w czerwonym winie

Krok 10 z 11

Kaczkę zszywamy, wkładamy na brytfannę, wstawiamy do piekarnika na około dwie godziny.

Kaczka w czerwonym winie

Krok 11 z 11

W trakcie pieczenia polewamy kaczkę powstałym sosem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika