Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wsypać estragon, rozmaryn, majeranek, sól i pieprz.
Czosnek obrać, przecisnąć ząbki czosnku przez praskę, dodać do ziół, dokładnie rozetrzeć.
Wszystkie składniki mieszanki ziołowej wymieszać z żubrówką.
Kaczkę opłukać, osączyć, dokładnie natrzeć kaczkę z obu stron. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Następnie przygotowujemy marynatę. Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Przełożyć warzywa do garnka, podlać 250 ml wody, dodać jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, zagotować.
Gotować kilka minut na wolnym ogniu, dodać wino i zagotować. Marynatę ostudzić.
Kaczkę włożyć do garnka, zalać marynatą i odstawić na 1 dzień w chłodne miejsce co jakiś czas obracać kaczkę na drugą stronę.
Po tym czasie kaczkę wyjąć z marynaty, osuszyć i nafaszerować obranymi i pokrojonymi na kawałki jabłkami.
Kaczkę zszywamy, wkładamy na brytfannę, wstawiamy do piekarnika na około dwie godziny.
W trakcie pieczenia polewamy kaczkę powstałym sosem.