Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaczka nadziewana wątróbką

1
200min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest JellyBelly29

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Kaczka
1 pęczek
Natka pietruszki
1 
Cebula
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
30 dag
Mięso mielone z indyka
30 dag
Wątróbka drobiowa
2 łyżek
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
48.83 g
Węglowodany
4.06 g
Tłuszcze
105.69 g
Wartość energetyczna
1171.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

200 min
Krok 1
5 min
Kaczkę myjemy, nacieramy solą i pieprzem oraz majerankiem (także w środku).
Krok 2
120 min
Odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 3
5 min
Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszać razem. Dodać jajko, zmieloną cebulę, posiekaną natkę, odrobine majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszać całość ręką.
Krok 4
10 min
Farsz upychamy w kaczce. Zaszywamy wszystkie otwory.
Krok 5
60 min
Przekładamy kaczkę do brytfanny/gęsiarki i pieczemy pod przykryciem tyle minut, ile zaważyła kaczka . Mozna podlać wodą, aby nie wyschła . Pieczemy w 180 stopniach.
Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 1 z 5

Kaczkę myjemy, nacieramy solą i pieprzem oraz majerankiem (także w środku).

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 2 z 5

Odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 3 z 5

Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszać razem. Dodać jajko, zmieloną cebulę, posiekaną natkę, odrobine majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszać całość ręką.

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 4 z 5

Farsz upychamy w kaczce. Zaszywamy wszystkie otwory.

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 5 z 5

Przekładamy kaczkę do brytfanny/gęsiarki i pieczemy pod przykryciem tyle minut, ile zaważyła kaczka . Mozna podlać wodą, aby nie wyschła . Pieczemy w 180 stopniach.

Kaczka nadziewana wątróbką to wyśmienite i wyjątkowe danie na specjalne okazje. Wbrew pozorom kaczkę nie jest trudno wykonać, wystarczy natrzeć mięso aromatycznymi przyprawami i odstawić do lodówki. Następnym krokiem jest przygotowanie farszu, który później wkładamy do kaczki i zaszywamy, aby nic nie wypadło. Tak przygotowaną kaczkę, nadziewaną wątróbką pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pyszne, soczyste mięso będzie niezwykle fajnym urozmaiceniem na Twym stole.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
48.8g / 17%
Węglowodany
4.1g / 1%
Tłuszcze
105.7g / 81%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika