Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kaczka faszerowana wątróbką
Dodaj do CookBook

Kaczka faszerowana wątróbką

(2)
3 godz 55 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Kaczka
3  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Natka pietruszki
1 
Cebula
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz
150  g
Mięso mielone z indyka
150  g
Wątróbka drobiowa
1.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
2  łyżek
Majeranek
1 
Czerstwa kajzerka
1  szklanka
Woda
1  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny w słoiku WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.8 g
Wartość energetyczna
1485.4 kcal
Tłuszcze
136.5 g
Białko
50.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kaczka nadziewana wątróbką to wyśmienite i wyjątkowe danie na specjalne okazje. Wbrew pozorom kaczkę nie jest trudno wykonać, wystarczy natrzeć mięso aromatycznymi przyprawami i odstawić do lodówki. Następnym krokiem jest przygotowanie farszu, który później wkładamy do kaczki i zaszywamy, aby nic nie wypadło. Tak przygotowaną kaczkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pyszne, soczyste mięso będzie niezwykłym urozmaiceniem na Twoim stole.

Kaczka pieczona faszerowana - przepis
Wbrew pozorom, kaczka pieczona faszerowana nie jest daniem skomplikowanym. Zaczynamy od mycia mięsa i nacierania go mieszanką soli, pieprzu i majeranku. Odkładamy je do chłodziarki. Niektóre gospodynie robią to nawet na dobę przed gotowaniem obiadu, aby mięso jak najlepiej wchłonęło aromat przypraw. W czasie, kiedy będzie ono przebywało w lodówce, zajmujemy się zrobieniem nadzienia. Aby przygotować farsz do kaczki, należy wymieszać mięso mielone i wątróbkę, a następnie dodać do nich jajko. Kroimy też natkę pietruszki oraz cebulę i dosypujemy do mięsa. Nie możemy zapomnieć o przyprawach- majeranek, pieprz i sól to podstawa. Wszystko dokładnie mieszamy ręką, a następnie upychamy w kaczce. Zaszywamy wszystkie otwory i pieczemy ją pod przykryciem. Dobrym nawykiem jest podlanie jej wodą, aby nie wyschła. Niektórzy też odkrywają mięso na kilkanaście minut przed końcem - dzięki temu mięso będzie ładnie odchodzić od kości, a skórka będzie przyrumieniona. Dobrym dodatkiem do kaczki są owoce- na przykład konfitury żurawinowe. Idealnie sprawdzą się też pieczone lub duszone warzywa.

Wartości odżywcze kaczki
Dawniej kaczki były nieodłącznym elementem kuchennego krajobrazu, a dziś rzadko goszczą na stole. Częściej wybieramy inny drób, na przykład kurczaka. Wiele osób zniechęca się tym, że kaczkę podobno ciężko się przygotowuje. Nic bardziej mylnego! Nie dość, że można sobie z tym łatwo poradzić, to jeszcze ten rodzaj mięsa może dostarczyć wielu wartości odżywczych. Ma bardzo wysoką zawartość białka, które jest budulcem mięśni. Posiada korzystniejszy profil tłuszczowy niż czerwone mięso, co jest dobrą wiadomością dla osób narażonych na choroby sercowe.
Danie, jakim jest kaczka nadziewana mięsem mielonym i wątróbką to coś, co zachwyci każdego smakosza. Widok takiego rarytasu na stole sprawi, że wszystkim domownikom na pewno poleci ślinka. Jest to potrawa idealna na specjalne okazje i domowe uroczystości, na przykład urodziny lub rocznicę. Do tego kieliszek wina, zapalone świeczki oraz nastrojowa muzyka i mamy przepis na idealny wieczór. Miłego gotowania!

Przygotowanie

235 min
  • Krok 1

    5 min
    Kaczkę myjemy, nacieramy solą, pieprzem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz majerankiem (także w środku).
  • Krok 2

    5 min
    Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszaj razem. Dodaj jajko, bułkę namoczoną w bulionie WINIARY, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę, odrobinę majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość ręką bądź dużą łyżką.
  • Krok 3

    10 min
    Farszem nadziewaj kaczkę. Zaszyj wszystkie otwory wykałaczkami bądź nitką.
  • Krok 4

    120 min
    Kaczkę odłóż do lodówki na kilka godzin bądź na całą noc.
  • Krok 5

    90 min
    Przełóż kaczkę do brytfanny/gęsiarki i piecz w 200 stopniach po 10 minut z każdej strony bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę na 160 stopni, przykryj i piecz do 1,5 godziny. Na koniec odkryj na 10 min przed końcem pieczenia.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kaczkę podawaj w całości z sosem do polania.
Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 1 z 6

Kaczkę myjemy, nacieramy solą, pieprzem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz majerankiem (także w środku).

Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 2 z 6

Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszaj razem. Dodaj jajko, bułkę namoczoną w bulionie WINIARY, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę, odrobinę majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość ręką bądź dużą łyżką.

Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 3 z 6

Farszem nadziewaj kaczkę. Zaszyj wszystkie otwory wykałaczkami bądź nitką.

Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 4 z 6

Kaczkę odłóż do lodówki na kilka godzin bądź na całą noc.

Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 5 z 6

Przełóż kaczkę do brytfanny/gęsiarki i piecz w 200 stopniach po 10 minut z każdej strony bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę na 160 stopni, przykryj i piecz do 1,5 godziny. Na koniec odkryj na 10 min przed końcem pieczenia.

Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 6 z 6

Przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kaczkę podawaj w całości z sosem do polania.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

(Brak tytułu)

Dawniej drób nadziewany jak w przepisie (najczęściej bez dodaku mięsa mielonego, ew. z resztą podrobów) nazywało się w "Kuchni polskiej" kurczak, kaczka, gęś po polsku, czyli smacznie
AndrzejSz. (niezweryfikowany) 12/13/2024-06:34 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-03:34 CET
Andrzeju, tak też można nazwać tę kaczkę, ale w końcu nie tylko o nazwę chodzi, ale też o smak. A to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej gromadki.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka pieczona (z piekarnika)

    Kaczka pieczona (z piekarnika)

    16 godz 20 min Średni
  • Kaczka w czerwonym winie

    Kaczka w czerwonym winie

    32 godz 46 min Łatwy
  • Kaczka pieczona

    Kaczka pieczona

    2 godz 25 min Średni
  • Kaczka z grilla

    Kaczka z grilla

    10 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu