Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
48.8g / 17%
Węglowodany
4.1g / 1%
Tłuszcze
105.7g / 81%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kaczka nadziewana wątróbką

+

Kaczka nadziewana wątróbką

Wróć

Kaczka nadziewana wątróbką

(1)
3 godz 20 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Kaczka
1  pęczek
Natka pietruszki
1 
Cebula
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz
30  dag
Mięso mielone z indyka
30  dag
Wątróbka drobiowa
2  łyżek
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
48.83 g
Węglowodany
4.06 g
Tłuszcze
105.69 g
Wartość energetyczna
1171.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kaczka nadziewana wątróbką to wyśmienite i wyjątkowe danie na specjalne okazje. Wbrew pozorom kaczkę nie jest trudno wykonać, wystarczy natrzeć mięso aromatycznymi przyprawami i odstawić do lodówki. Następnym krokiem jest przygotowanie farszu, który później wkładamy do kaczki i zaszywamy, aby nic nie wypadło. Tak przygotowaną kaczkę, nadziewaną wątróbką pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pyszne, soczyste mięso będzie niezwykle fajnym urozmaiceniem na Twym stole.

Przygotowanie

200 min
  • Krok 1

    5 min
    Kaczkę myjemy, nacieramy solą i pieprzem oraz majerankiem (także w środku).
  • Krok 2

    120 min
    Odkładamy na kilka godzin do lodówki.
  • Krok 3

    5 min
    Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszać razem. Dodać jajko, zmieloną cebulę, posiekaną natkę, odrobine majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszać całość ręką.
  • Krok 4

    10 min
    Farsz upychamy w kaczce. Zaszywamy wszystkie otwory.
  • Krok 5

    60 min
    Przekładamy kaczkę do brytfanny/gęsiarki i pieczemy pod przykryciem tyle minut, ile zaważyła kaczka . Mozna podlać wodą, aby nie wyschła . Pieczemy w 180 stopniach.
Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 1 z 5

Kaczkę myjemy, nacieramy solą i pieprzem oraz majerankiem (także w środku).

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 2 z 5

Odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 3 z 5

Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszać razem. Dodać jajko, zmieloną cebulę, posiekaną natkę, odrobine majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszać całość ręką.

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 4 z 5

Farsz upychamy w kaczce. Zaszywamy wszystkie otwory.

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 5 z 5

Przekładamy kaczkę do brytfanny/gęsiarki i pieczemy pod przykryciem tyle minut, ile zaważyła kaczka . Mozna podlać wodą, aby nie wyschła . Pieczemy w 180 stopniach.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z makaronem i tuńczykiem

    50 min Łatwy
  • Wątróbka z pieczarkami

    25 min Łatwy
  • Wieprzowina w sosie własnym

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pieczeń wieprzowa

    4 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu