Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kaczka faszerowana wątróbką
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
50.8g / 13%
Węglowodany
9.6g / 2%
Tłuszcze
136.5g / 84%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kaczka faszerowana wątróbką

+

Kaczka faszerowana wątróbką

Wróć

Kaczka faszerowana wątróbką

(1)
3 godz 55 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Kaczka
3  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Natka pietruszki
1 
Cebula
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz
150  g
Mięso mielone z indyka
150  g
Wątróbka drobiowa
1.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
2  łyżek
Majeranek
1 
Czerstwa kajzerka
1  szklanka
Woda
1  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
50.77 g
Węglowodany
9.57 g
Tłuszcze
136.52 g
Wartość energetyczna
1492.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kaczka nadziewana wątróbką to wyśmienite i wyjątkowe danie na specjalne okazje. Wbrew pozorom kaczkę nie jest trudno wykonać, wystarczy natrzeć mięso aromatycznymi przyprawami i odstawić do lodówki. Następnym krokiem jest przygotowanie farszu, który później wkładamy do kaczki i zaszywamy, aby nic nie wypadło. Tak przygotowaną kaczkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pyszne, soczyste mięso będzie niezwykłym urozmaiceniem na Twoim stole.

Kaczka pieczona faszerowana - przepis
Wbrew pozorom, kaczka pieczona faszerowana nie jest daniem skomplikowanym. Zaczynamy od mycia mięsa i nacierania go mieszanką soli, pieprzu i majeranku. Odkładamy je do chłodziarki. Niektóre gospodynie robią to nawet na dobę przed gotowaniem obiadu, aby mięso jak najlepiej wchłonęło aromat przypraw. W czasie, kiedy będzie ono przebywało w lodówce, zajmujemy się zrobieniem nadzienia. Aby przygotować farsz do kaczki, należy wymieszać mięso mielone i wątróbkę, a następnie dodać do nich jajko. Kroimy też natkę pietruszki oraz cebulę i dosypujemy do mięsa. Nie możemy zapomnieć o przyprawach- majeranek, pieprz i sól to podstawa. Wszystko dokładnie mieszamy ręką, a następnie upychamy w kaczce. Zaszywamy wszystkie otwory i pieczemy ją pod przykryciem. Dobrym nawykiem jest podlanie jej wodą, aby nie wyschła. Niektórzy też odkrywają mięso na kilkanaście minut przed końcem - dzięki temu mięso będzie ładnie odchodzić od kości, a skórka będzie przyrumieniona. Dobrym dodatkiem do kaczki są owoce- na przykład konfitury żurawinowe. Idealnie sprawdzą się też pieczone lub duszone warzywa.

Wartości odżywcze kaczki
Dawniej kaczki były nieodłącznym elementem kuchennego krajobrazu, a dziś rzadko goszczą na stole. Częściej wybieramy inny drób, na przykład kurczaka. Wiele osób zniechęca się tym, że kaczkę podobno ciężko się przygotowuje. Nic bardziej mylnego! Nie dość, że można sobie z tym łatwo poradzić, to jeszcze ten rodzaj mięsa może dostarczyć wielu wartości odżywczych. Ma bardzo wysoką zawartość białka, które jest budulcem mięśni. Posiada korzystniejszy profil tłuszczowy niż czerwone mięso, co jest dobrą wiadomością dla osób narażonych na choroby sercowe.
Danie, jakim jest kaczka nadziewana mięsem mielonym i wątróbką to coś, co zachwyci każdego smakosza. Widok takiego rarytasu na stole sprawi, że wszystkim domownikom na pewno poleci ślinka. Jest to potrawa idealna na specjalne okazje i domowe uroczystości, na przykład urodziny lub rocznicę. Do tego kieliszek wina, zapalone świeczki oraz nastrojowa muzyka i mamy przepis na idealny wieczór. Miłego gotowania!

Przygotowanie

235 min
  • Krok 1

    5 min
    Kaczkę myjemy, nacieramy solą, pieprzem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz majerankiem (także w środku).
  • Krok 2

    5 min
    Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszaj razem. Dodaj jajko, bułkę namoczoną w bulionie WINIARY, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę, odrobinę majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość ręką bądź dużą łyżką.
  • Krok 3

    10 min
    Farszem nadziewaj kaczkę. Zaszyj wszystkie otwory wykałaczkami bądź nitką.
  • Krok 4

    120 min
    Kaczkę odłóż do lodówki na kilka godzin bądź na całą noc.
  • Krok 5

    90 min
    Przełóż kaczkę do brytfanny/gęsiarki i piecz w 200 stopniach po 10 minut z każdej strony bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę na 160 stopni, przykryj i piecz do 1,5 godziny. Na koniec odkryj na 10 min przed końcem pieczenia.
  • Krok 6

    5 min
    Zrób sos zgodnie z przepisem na opakowaniu (rozpuść zawartość saszetki w 300 ml wody i następnie zagotuj). Kaczkę podawaj w całości z sosem pieczeniowym do polania.
Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 1 z 6

Kaczkę myjemy, nacieramy solą, pieprzem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz majerankiem (także w środku).

Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 2 z 6

Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszaj razem. Dodaj jajko, bułkę namoczoną w bulionie WINIARY, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę, odrobinę majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość ręką bądź dużą łyżką.

Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 3 z 6

Farszem nadziewaj kaczkę. Zaszyj wszystkie otwory wykałaczkami bądź nitką.

Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 4 z 6

Kaczkę odłóż do lodówki na kilka godzin bądź na całą noc.

Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 5 z 6

Przełóż kaczkę do brytfanny/gęsiarki i piecz w 200 stopniach po 10 minut z każdej strony bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę na 160 stopni, przykryj i piecz do 1,5 godziny. Na koniec odkryj na 10 min przed końcem pieczenia.

Kaczka faszerowana wątróbką

Krok 6 z 6

Zrób sos zgodnie z przepisem na opakowaniu (rozpuść zawartość saszetki w 300 ml wody i następnie zagotuj). Kaczkę podawaj w całości z sosem pieczeniowym do polania.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

    Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

    44 min Łatwy
  • Kaczka pieczona

    Kaczka pieczona

    2 godz 25 min Średni
  • Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

    Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

    3 godz 35 min Łatwy
  • Kotleciki schabowe w sosie z pieczonymi ziemniaczkami

    Kotleciki schabowe w sosie z pieczonymi ziemniaczkami

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu