Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaczka nadziewana wątróbką

0
200 min
Średni

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Kaczka
1 pęczek
Natka pietruszki
1 
Cebula
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
30 dag
Mięso mielone z indyka
30 dag
Wątróbka drobiowa
2 łyżek
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1171.94 kcal
Tłuszcze
105.69 g
Węglowodany
4.06 g
Białko
48.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

200 min
Krok 1
5 min
Kaczkę myjemy, nacieramy solą i pieprzem oraz majerankiem (także w środku).
Krok 2
120 min
Odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 3
5 min
Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszać razem. Dodać jajko, zmieloną cebulę, posiekaną natkę, odrobine majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszać całość ręką.
Krok 4
10 min
Farsz upychamy w kaczce. Zaszywamy wszystkie otwory.
Krok 5
60 min
Przekładamy kaczkę do brytfanny/gęsiarki i pieczemy pod przykryciem tyle minut, ile zaważyła kaczka . Mozna podlać wodą, aby nie wyschła . Pieczemy w 180 stopniach.
Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 1 z 5

Kaczkę myjemy, nacieramy solą i pieprzem oraz majerankiem (także w środku).

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 2 z 5

Odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 3 z 5

Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszać razem. Dodać jajko, zmieloną cebulę, posiekaną natkę, odrobine majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszać całość ręką.

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 4 z 5

Farsz upychamy w kaczce. Zaszywamy wszystkie otwory.

Kaczka nadziewana wątróbką

Krok 5 z 5

Przekładamy kaczkę do brytfanny/gęsiarki i pieczemy pod przykryciem tyle minut, ile zaważyła kaczka . Mozna podlać wodą, aby nie wyschła . Pieczemy w 180 stopniach.

Kaczka nadziewana wątróbką to wyśmienite i wyjątkowe danie na specjalne okazje. Wbrew pozorom kaczkę nie jest trudno wykonać, wystarczy natrzeć mięso aromatycznymi przyprawami i odstawić do lodówki. Następnym krokiem jest przygotowanie farszu, który później wkładamy do kaczki i zaszywamy, aby nic nie wypadło. Tak przygotowaną kaczkę, nadziewaną wątróbką pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pyszne, soczyste mięso będzie niezwykle fajnym urozmaiceniem na Twym stole.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika