Rolada z karpia
1493min
Łatwy
2 kostek
500 g
Karp
100 g
Starty ser żółty
3 łyżek
Śmietana 18%
1
Cebula drobno pokrojona
2 łyżek
Sok z cytryny
2 łyżek
Chrzan tarty
3 łyżek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
29.17 g
Węglowodany
3.81 g
Tłuszcze
15.82 g
Wartość energetyczna
279 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
1493 min
Krok 1
25 min
Rosół rozpuść w 1l wrzacej wody, włóż do niego karpia i gotuj przez 25 minut.
Krok 2
10 min
Karpia obierz ze skóry i oddziel ości, rozdrobnij widelcem.
Krok 3
1 min
Karpia, ser, śmietanę, cebulę, chrzan i sok z cytryny dokładnie połącz.
Krok 4
1 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Farsz zawiń w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i uformuj roladę.
Krok 6
1440 min
Wstaw do lodówki i pozostaw do następnego dnia.
Krok 7
5 min
Odwiń z folii i obtocz w natce pietruszki.
Krok 8
1 min
Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Delikatna chłodzona rolada z gotowanego karpia ze śmietaną, żółtym serem, cebulą i tartym chrzanem, podana w „panierce” z natki pietruszki. Tak można opisać to danie z polskiej, tradycyjnej ryby, która jest najbardziej popularna na Wigilię. Mało kto jednak docenia jej smak i tak wiele składników, które doskonale się z nią komponują. Rodzynki, marchewka, natka pietruszki czy chrzan. Roladę z karpia polecamy szczególnie na Święta Bożego Narodzenia, ale roladę możesz również podawać na co dzień – w formie dodatku do pieczywa lub jako przekąskę. Smacznego!
Zobacz pomysły na wigilijnego karpia >>
Zobacz pomysły na wigilijnego karpia >>
Komentarze 0