Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada z karpia

0
1506 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Karp
100 g
Starty ser żółty
3 łyżek
Śmietana 18%
1 
Cebula drobno pokrojona
2 łyżek
Sok z cytryny
2 łyżek
Chrzan tarty
3 łyżek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
293.99 kcal
Węglowodany
4.7 g
Białko
29.61 g
Tłuszcze
17.01 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

1506 min
Krok 1
30 min
Rosół rozpuść w 1l wrzacej wody, włóż do niego karpia i gotuj przez 25 minut.
Krok 2
10 min
Karpia obierz ze skóry i oddziel ości, rozdrobnij widelcem.
Krok 3
5 min
Karpia, ser, śmietanę, cebulę, chrzan i sok z cytryny dokładnie połącz.
Krok 4
5 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Farsz zawiń w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i uformuj roladę.
Krok 6
1440 min
Wstaw do lodówki i pozostaw do następnego dnia.
Krok 7
5 min
Odwiń z folii i obtocz w natce pietruszki.
Krok 8
1 min
Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Rolada z karpia

Krok 1 z 8

Rosół rozpuść w 1l wrzacej wody, włóż do niego karpia i gotuj przez 25 minut.

Rolada z karpia

Krok 2 z 8

Karpia obierz ze skóry i oddziel ości, rozdrobnij widelcem.

Rolada z karpia

Krok 3 z 8

Karpia, ser, śmietanę, cebulę, chrzan i sok z cytryny dokładnie połącz.

Rolada z karpia

Krok 4 z 8

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rolada z karpia

Krok 5 z 8

Farsz zawiń w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i uformuj roladę.

Rolada z karpia

Krok 6 z 8

Wstaw do lodówki i pozostaw do następnego dnia.

Rolada z karpia

Krok 7 z 8

Odwiń z folii i obtocz w natce pietruszki.

Rolada z karpia

Krok 8 z 8

Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.

Delikatna chłodzona rolada z gotowanego karpia ze śmietaną, żółtym serem, cebulą i tartym chrzanem, podana w „panierce” z natki pietruszki. Tak można opisać to danie z polskiej, tradycyjnej ryby, która jest najbardziej popularna na Wigilię. Mało kto jednak docenia jej smak i tak wiele składników, które doskonale się z nią komponują. Rodzynki, marchewka, natka pietruszki czy chrzan. Roladę z karpia polecamy szczególnie na Święta Bożego Narodzenia, ale roladę możesz również podawać na co dzień – w formie dodatku do pieczywa lub jako przekąskę. Smacznego!

Zobacz pomysły na wigilijnego karpia >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika