Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Delikatna chłodzona rolada z gotowanego karpia ze śmietaną, żółtym serem, cebulą i tartym chrzanem, podana w „panierce” z natki pietruszki. Tak można opisać to danie z polskiej, tradycyjnej ryby, która jest najbardziej popularna na Wigilię. Mało kto jednak docenia jej smak i tak wiele składników, które doskonale się z nią komponują. Rodzynki, marchewka, natka pietruszki czy chrzan. Roladę z karpia polecamy szczególnie na Święta Bożego Narodzenia, ale roladę możesz również podawać na co dzień – w formie dodatku do pieczywa lub jako przekąskę. Smacznego!
Rosół rozpuść w 1l wrzacej wody, włóż do niego karpia i gotuj przez 25 minut.
Krok 2
10 min
Karpia obierz ze skóry i oddziel ości, rozdrobnij widelcem.
Krok 3
1 min
Karpia, ser, śmietanę, cebulę, chrzan i sok z cytryny dokładnie połącz.
Krok 4
1 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Farsz zawiń w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i uformuj roladę.
Krok 6
1440 min
Wstaw do lodówki i pozostaw do następnego dnia.
Krok 7
5 min
Odwiń z folii i obtocz w natce pietruszki.
Krok 8
1 min
Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Krok 1
z
8
Rosół rozpuść w 1l wrzacej wody, włóż do niego karpia i gotuj przez 25 minut.
Krok 2
z
8
Karpia obierz ze skóry i oddziel ości, rozdrobnij widelcem.
Krok 3
z
8
Karpia, ser, śmietanę, cebulę, chrzan i sok z cytryny dokładnie połącz.
Krok 4
z
8
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
z
8
Farsz zawiń w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i uformuj roladę.
Krok 6
z
8
Wstaw do lodówki i pozostaw do następnego dnia.
Krok 7
z
8
Odwiń z folii i obtocz w natce pietruszki.
Krok 8
z
8
Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0