Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rolada z karpia

Rolada z karpia

(6)
24 godz 53 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
500  g
Karp
100  g
Starty ser żółty
3  łyżek
Śmietana 18%
1 
Cebula drobno pokrojona
2  łyżek
Sok z cytryny
2  łyżek
Chrzan tarty
3  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.17 g
Węglowodany
3.81 g
Tłuszcze
15.82 g
Wartość energetyczna
279 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatna chłodzona rolada z gotowanego karpia ze śmietaną, żółtym serem, cebulą i tartym chrzanem, podana w „panierce” z natki pietruszki. Tak można opisać to danie z polskiej, tradycyjnej ryby, która jest najbardziej popularna na Wigilię. Mało kto jednak docenia jej smak i tak wiele składników, które doskonale się z nią komponują. Rodzynki, marchewka, natka pietruszki czy chrzan. Roladę z karpia polecamy szczególnie na Święta Bożego Narodzenia, ale roladę możesz również podawać na co dzień – w formie dodatku do pieczywa lub jako przekąskę. Smacznego!

Zobacz pomysły na wigilijnego karpia >>

Przygotowanie

1493 min
  • Krok 1

    25 min
    Rosół rozpuść w 1l wrzacej wody, włóż do niego karpia i gotuj przez 25 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Karpia obierz ze skóry i oddziel ości, rozdrobnij widelcem.
  • Krok 3

    1 min
    Karpia, ser, śmietanę, cebulę, chrzan i sok z cytryny dokładnie połącz.
  • Krok 4

    1 min
    Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    10 min
    Farsz zawiń w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i uformuj roladę.
  • Krok 6

    1440 min
    Wstaw do lodówki i pozostaw do następnego dnia.
  • Krok 7

    5 min
    Odwiń z folii i obtocz w natce pietruszki.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Rolada z karpia

Krok 1 z 8

Rosół rozpuść w 1l wrzacej wody, włóż do niego karpia i gotuj przez 25 minut.

Rolada z karpia

Krok 2 z 8

Karpia obierz ze skóry i oddziel ości, rozdrobnij widelcem.

Rolada z karpia

Krok 3 z 8

Karpia, ser, śmietanę, cebulę, chrzan i sok z cytryny dokładnie połącz.

Rolada z karpia

Krok 4 z 8

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rolada z karpia

Krok 5 z 8

Farsz zawiń w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i uformuj roladę.

Rolada z karpia

Krok 6 z 8

Wstaw do lodówki i pozostaw do następnego dnia.

Rolada z karpia

Krok 7 z 8

Odwiń z folii i obtocz w natce pietruszki.

Rolada z karpia

Krok 8 z 8

Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Mniejsze danie
  • Na zimno
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczeń rzymska z jajkiem

    Pieczeń rzymska z jajkiem

    1 godz 26 min Łatwy
  • Karp w galarecie

    Karp w galarecie

    1 godz 12 min Łatwy
  • Złociste frytki z pieczonego karpia

    Złociste frytki z pieczonego karpia

    25 min Łatwy
  • Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

    Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu