Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada z kurczaka z warzywami

0
71 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 paczka
WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka z papryką i ziołami
1 łyżka
Przyprawa ZIARENKA SMAKU drobiowe WINIARY
600 g
Filet z kurczaka
80 g
Marchew mrożona
2 łodyg
Seler naciowy
80 g
Szpinak mrożony siekany
1 
Jajko
0.5 szklanka
Mąka
2 łyżek
Mleko
1 trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
277.03 kcal
Węglowodany
14.73 g
Białko
37.3 g
Tłuszcze
7.28 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1
10 min
Seler naciowy obierz i gotuj na parze, aż zrobi się delikatnie miękki.
Krok 2
5 min
Rozmrożony szpinak wymieszaj z 1/2 łyżki przyprawy ZIARENKA SMAKU i przesmaż na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dopraw gałką muszkatołową.
Krok 3
2 min
Do lekko przestudzonego szpinaku, dodaj roztrzepane jajko i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
Mąkę pszenną, mleko i jajka z dodatkiem pozostałej części przyprawy ZIARENKA SMAKU wymieszaj trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać jednolitą masę o gęstości śmietany.
Krok 5
8 min
Smaż na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.
Krok 6
5 min
Filety z kurczaka pokrój w cienkie, możliwie jak największe plastry, rozklep je delikatnie.
Krok 7
5 min
Folię aluminiową posyp suto przyprawą z POMYSŁU NA... i skrop niewielką ilością oleju. Rozłóż ok. 2/3 rozklepanych plastrów kurczaka.
Krok 8
5 min
Kurczaka posmaruj bardzo cienką warstwą szpinaku, na nim ułóż na przemian sparzony seler naciowy i rozmrożoną marchewkę młodą.
Krok 9
5 min
Na wierzch ułóż pozostałe plastry kurczaka. Na kurczaka połóż naleśniki, na nie pozostały szpinak, a na środek marchewkę. Całość zawiń bardzo ciasno w formie roladek.
Krok 10
20 min
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 15-20 minut.
Krok 11
1 min
Roladki podawaj na ciepło jako danie główne z dodatkiem ryżu lub pieczonych ziemniaków oraz jako przekąskę zimną lub ciepłą, z dodatkiem Sosu salsa lub czosnkowo-ziołowego.
Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 1 z 11

Seler naciowy obierz i gotuj na parze, aż zrobi się delikatnie miękki.

Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 2 z 11

Rozmrożony szpinak wymieszaj z 1/2 łyżki przyprawy ZIARENKA SMAKU i przesmaż na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dopraw gałką muszkatołową.

Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 3 z 11

Do lekko przestudzonego szpinaku, dodaj roztrzepane jajko i dokładnie wymieszaj.

Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 4 z 11

Mąkę pszenną, mleko i jajka z dodatkiem pozostałej części przyprawy ZIARENKA SMAKU wymieszaj trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać jednolitą masę o gęstości śmietany.

Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 5 z 11

Smaż na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.

Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 6 z 11

Filety z kurczaka pokrój w cienkie, możliwie jak największe plastry, rozklep je delikatnie.

Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 7 z 11

Folię aluminiową posyp suto przyprawą z POMYSŁU NA... i skrop niewielką ilością oleju. Rozłóż ok. 2/3 rozklepanych plastrów kurczaka.

Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 8 z 11

Kurczaka posmaruj bardzo cienką warstwą szpinaku, na nim ułóż na przemian sparzony seler naciowy i rozmrożoną marchewkę młodą.

Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 9 z 11

Na wierzch ułóż pozostałe plastry kurczaka. Na kurczaka połóż naleśniki, na nie pozostały szpinak, a na środek marchewkę. Całość zawiń bardzo ciasno w formie roladek.

Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 10 z 11

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 15-20 minut.

Rolada z kurczaka z warzywami

Krok 11 z 11

Roladki podawaj na ciepło jako danie główne z dodatkiem ryżu lub pieczonych ziemniaków oraz jako przekąskę zimną lub ciepłą, z dodatkiem Sosu salsa lub czosnkowo-ziołowego.

Naleśnikowa rolada z kurczaka z warzywami to danie bardzo dekoracyjne, a przy tym uniwersalne, bo można podawać je zarówno jako danie główne (z ryżem lub pieczonymi ziemniakami) i jako przekąskę (zimną lub gorącą) – z Sosem salsa lub Sosem czosnkowo-ziołowym WINIARY.

Ciasto na naleśniki oraz szpinak doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY, natomiast do płatów mięsa, faszerowanych szpinakiem, selerem naciowym i marchewką, dodajemy kompozycję przypraw WINIARY POMYSŁ NA... Soczystego kurczaka z papryką i ziołami. Gotową roladę po upieczeniu kroimy na 2 centymetrowe plastry i podajemy na zimno lub na ciepło, z ulubionymi dodatkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika