Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

0
2 godz 12 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest cris04
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

650  g
Mięso mielone
trochę
Papryka Ostra
trochę
Majeranek
trochę
Pieprz
trochę
Sól
trochę
Kminek mielony
trochę
Gałka muszkatołowa
3  łyżek
Bułka tarta
3  łyżek
Ser parmezan
1 
Jajko
200  g
Mieszanka warzywna
150  g
Szpinak świeży
3  plastrów
Szynka gotowana
1  szklanka
Białe wino wytrawne
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Pesto

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
38.21 g
Węglowodany
17.87 g
Tłuszcze
53.56 g
Wartość energetyczna
850.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

132 min
Krok 1
10 min
Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawami. Dodać jajko, bułkę tartą i ser. Dobrze wyrobić masę
Krok 2
10 min
Mięso rozłożyć na folii spożywczej/ nasmarowanej lekko olejem lub oliwą/ , przykryć także z góry i uformować prostokąt o grubości kilku milimetrów.
Krok 3
20 min
Zdjąć folię z wierzchu i rozłożyć na mięsie plastry wędliny, ugotowany, odsączony /przyprawiony solą i pieprzem/ szpinak i ugotowane warzywa pokrojone w kostkę.
Krok 4
40 min
Zwinąć roladę. Mięso w folii wstawić do lodówki na ok.30-40 min.
Krok 5
5 min
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą położyć roladę /po zjęciu folii/.
Krok 6
35 min
Smażyć z każdej strony do zarumienienia się mięsa, podlać szklanką wytrawnego wina. Odparować alkohol, przykryć patelnię i dusić mięso ok.15-20 min. przewracając je kilka razy. Podlać bulionem.
Krok 7
10 min
Upieczoną roladę pokroić w plastry i podawać z dowolną sałatką i ziemniaczkami.
Krok 8
2 min
Plastry mięsa można podać na zimno z dodatkiem czerwonego i zielonego pesto.
Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 1 z 8

Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawami. Dodać jajko, bułkę tartą i ser. Dobrze wyrobić masę

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 2 z 8

Mięso rozłożyć na folii spożywczej/ nasmarowanej lekko olejem lub oliwą/ , przykryć także z góry i uformować prostokąt o grubości kilku milimetrów.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 3 z 8

Zdjąć folię z wierzchu i rozłożyć na mięsie plastry wędliny, ugotowany, odsączony /przyprawiony solą i pieprzem/ szpinak i ugotowane warzywa pokrojone w kostkę.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 4 z 8

Zwinąć roladę. Mięso w folii wstawić do lodówki na ok.30-40 min.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 5 z 8

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą położyć roladę /po zjęciu folii/.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 6 z 8

Smażyć z każdej strony do zarumienienia się mięsa, podlać szklanką wytrawnego wina. Odparować alkohol, przykryć patelnię i dusić mięso ok.15-20 min. przewracając je kilka razy. Podlać bulionem.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 7 z 8

Upieczoną roladę pokroić w plastry i podawać z dowolną sałatką i ziemniaczkami.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 8 z 8

Plastry mięsa można podać na zimno z dodatkiem czerwonego i zielonego pesto.

Aby przygotować roladę z mięsa mielonego z warzywami, zacznij od wyłożenia do miski 650 gramów mięsa mielonego – może być różnych gatunków, np. wieprzowo-wołowe. Dodaj do niego przyprawy: mieloną ostrą paprykę, majeranek, pieprz, sól, mielony kminek i gałkę muszkatołową. Dodaj jedno surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej i 3 łyżki tartego parmezanu. Połącz składniki, wyrabiając jednolitą masę.

Rozłóż folię spożywczą i nasmaruj ją lekko olejem lub oliwą. Rozłóż na niej mięso. Przykryj je drugim kawałkiem formy, rozwałkuj i uformuj prostokąt gruby na kilka milimetrów.

Przygotuj warzywa: ugotuj, odsącz i przypraw solą i pieprzem szpinak, ugotuj i pokrój w kostkę warzywa. Zdejmij górną folię z mięsa, wyłóż na niego plastry gotowanej szynki, szpinak i warzywa. Zwiń roladę i wstaw zawiniętą w folię do lodówki na 30-40 minut.

Po tym czasie wyciągnij mięso, ściągnij folię, rozgrzej na patelni oliwę i usmaż roladę z mięsa mielonego z warzywami. Smaż z każdej strony, aż mięso się równomiernie zrumieni. Następnie podlej szklanką wytrawnego wina, przykryj patelnię i duś roladę przez 15-20 minut. Podlewaj bulionem warzywnym WINIARY. Gdy będzie gotowa, pokrój roladę z mięsa mielonego z warzywami na plastry i podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
38.2g / 22%
Węglowodany
17.9g / 10%
Tłuszcze
53.6g / 68%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika