75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
41.7g / 37%
Węglowodany
14.9g / 13%
Tłuszcze
25.1g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

(0)
2 godz 12 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

650  g
Mięso mielone
trochę
Papryka Ostra
trochę
Majeranek
trochę
Pieprz
trochę
Sól
trochę
Kminek mielony
trochę
Gałka muszkatołowa
3  łyżek
Bułka tarta
3  łyżek
Ser parmezan
1 
Jajko
200  g
Mieszanka warzywna
150  g
Szpinak świeży
3  plastrów
Szynka gotowana
1  szklanka
Białe wino wytrawne
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Pesto

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
41.66 g
Węglowodany
14.85 g
Tłuszcze
25.15 g
Wartość energetyczna
573.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aby przygotować roladę z mięsa mielonego z warzywami, zacznij od wyłożenia do miski 650 gramów mięsa mielonego – może być różnych gatunków, np. wieprzowo-wołowe. Dodaj do niego przyprawy: mieloną ostrą paprykę, majeranek, pieprz, sól, mielony kminek i gałkę muszkatołową. Dodaj jedno surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej i 3 łyżki tartego parmezanu. Połącz składniki, wyrabiając jednolitą masę.

Rozłóż folię spożywczą i nasmaruj ją lekko olejem lub oliwą. Rozłóż na niej mięso. Przykryj je drugim kawałkiem formy, rozwałkuj i uformuj prostokąt gruby na kilka milimetrów.

Przygotuj warzywa: ugotuj, odsącz i przypraw solą i pieprzem szpinak, ugotuj i pokrój w kostkę warzywa. Zdejmij górną folię z mięsa, wyłóż na niego plastry gotowanej szynki, szpinak i warzywa. Zwiń roladę i wstaw zawiniętą w folię do lodówki na 30-40 minut.

Po tym czasie wyciągnij mięso, ściągnij folię, rozgrzej na patelni oliwę i usmaż roladę z mięsa mielonego z warzywami. Smaż z każdej strony, aż mięso się równomiernie zrumieni. Następnie podlej szklanką wytrawnego wina, przykryj patelnię i duś roladę przez 15-20 minut. Podlewaj bulionem warzywnym WINIARY. Gdy będzie gotowa, pokrój roladę z mięsa mielonego z warzywami na plastry i podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatką.
Gotujmy

Przygotowanie

132 min
Krok 1
10 min
Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawami. Dodać jajko, bułkę tartą i ser. Dobrze wyrobić masę
Krok 2
10 min
Mięso rozłożyć na folii spożywczej/ nasmarowanej lekko olejem lub oliwą/ , przykryć także z góry i uformować prostokąt o grubości kilku milimetrów.
Krok 3
20 min
Zdjąć folię z wierzchu i rozłożyć na mięsie plastry wędliny, ugotowany, odsączony /przyprawiony solą i pieprzem/ szpinak i ugotowane warzywa pokrojone w kostkę.
Krok 4
40 min
Zwinąć roladę. Mięso w folii wstawić do lodówki na ok.30-40 min.
Krok 5
5 min
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą położyć roladę /po zjęciu folii/.
Krok 6
35 min
Smażyć z każdej strony do zarumienienia się mięsa, podlać szklanką wytrawnego wina. Odparować alkohol, przykryć patelnię i dusić mięso ok.15-20 min. przewracając je kilka razy. Podlać bulionem.
Krok 7
10 min
Upieczoną roladę pokroić w plastry i podawać z dowolną sałatką i ziemniaczkami.
Krok 8
2 min
Plastry mięsa można podać na zimno z dodatkiem czerwonego i zielonego pesto.
Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 1 z 8

Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawami. Dodać jajko, bułkę tartą i ser. Dobrze wyrobić masę

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 2 z 8

Mięso rozłożyć na folii spożywczej/ nasmarowanej lekko olejem lub oliwą/ , przykryć także z góry i uformować prostokąt o grubości kilku milimetrów.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 3 z 8

Zdjąć folię z wierzchu i rozłożyć na mięsie plastry wędliny, ugotowany, odsączony /przyprawiony solą i pieprzem/ szpinak i ugotowane warzywa pokrojone w kostkę.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 4 z 8

Zwinąć roladę. Mięso w folii wstawić do lodówki na ok.30-40 min.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 5 z 8

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą położyć roladę /po zjęciu folii/.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 6 z 8

Smażyć z każdej strony do zarumienienia się mięsa, podlać szklanką wytrawnego wina. Odparować alkohol, przykryć patelnię i dusić mięso ok.15-20 min. przewracając je kilka razy. Podlać bulionem.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 7 z 8

Upieczoną roladę pokroić w plastry i podawać z dowolną sałatką i ziemniaczkami.

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Krok 8 z 8

Plastry mięsa można podać na zimno z dodatkiem czerwonego i zielonego pesto.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika