Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pstrąg
1 kg
Sól
50 g
Masło
6 gałązek
Tymianek
1 łyżeczka
Kolendra
2 ząbków
Czosnek
1 
Cytryna
2 łyżek
Oliwa
1 trochę
Pieprz czarny
4 
Białko
30 ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.47 g
Wartość energetyczna
539.3 kcal
Tłuszcze
41.11 g
Białko
27.06 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
15 min
Pstrągi umyj w środku i z zewnątrz. Wytnij skrzela i oczy.
Krok 2
5 min
Cytrynę umyj, pokrój w ósemki, a następnie w plastry. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, nasionami kolendry roztartymi w moździerzu, czosnkiem pokrojonym w kostkę i z 1 łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
Krok 3
10 min
Tak przygotowaną mieszanką wypełnij brzuszki pstrągów.
Krok 4
5 min
Sól wymieszaj z 30 ml wody, lekko podbitymi rózgą białkami jajek i jedną łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
Krok 5
2 min
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 6
3 min
Rozłóż 1/3 masy solnej na papierze, następnie ułóż pstrągi.
Krok 7
5 min
Przykryj każdego pstrąga warstwą soli zostawiając odkrytą głowę i ogon.
Krok 8
40 min
Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 1 z 8

Pstrągi umyj w środku i z zewnątrz. Wytnij skrzela i oczy.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 2 z 8

Cytrynę umyj, pokrój w ósemki, a następnie w plastry. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, nasionami kolendry roztartymi w moździerzu, czosnkiem pokrojonym w kostkę i z 1 łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 3 z 8

Tak przygotowaną mieszanką wypełnij brzuszki pstrągów.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 4 z 8

Sól wymieszaj z 30 ml wody, lekko podbitymi rózgą białkami jajek i jedną łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 5 z 8

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 6 z 8

Rozłóż 1/3 masy solnej na papierze, następnie ułóż pstrągi.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 7 z 8

Przykryj każdego pstrąga warstwą soli zostawiając odkrytą głowę i ogon.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 8 z 8

Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.

Klasyczne połączenie doskonałej ryby z cytryną znają wszyscy. Tym razem zaproponuj gościom oryginalne danie zapiekane w soli. Rozpływający się w ustach pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą, podbije podniebienia Twoich gości. Tak przyrządzona ryba to nowoczesna alternatywa dla dobrze znanych świątecznych smaków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika