Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Przyprawa Ziarenka Smaku Ziołowe WINIARY
2 
Pstrąg
1  kg
Sól
50  g
Masło
6  gałązek
Tymianek
1  łyżeczka
Kolendra
2  ząbków
Czosnek
1 
Cytryna
2  łyżek
Oliwa
trochę
Pieprz czarny
4 
Białko
30  ml
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.06 g
Węglowodany
21.47 g
Tłuszcze
41.11 g
Wartość energetyczna
539.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyczne połączenie doskonałej ryby z cytryną znają wszyscy. Tym razem zaproponuj gościom oryginalne danie zapiekane w soli. Rozpływający się w ustach pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą, podbije podniebienia Twoich gości. Tak przyrządzona ryba to nowoczesna alternatywa dla dobrze znanych świątecznych smaków.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    15 min
    Pstrągi umyj w środku i z zewnątrz. Wytnij skrzela i oczy.
  • Krok 2

    5 min
    Cytrynę umyj, pokrój w ósemki, a następnie w plastry. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, nasionami kolendry roztartymi w moździerzu, czosnkiem pokrojonym w kostkę i z 1 łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
  • Krok 3

    10 min
    Tak przygotowaną mieszanką wypełnij brzuszki pstrągów.
  • Krok 4

    5 min
    Sól wymieszaj z 30 ml wody, lekko podbitymi rózgą białkami jajek i jedną łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
  • Krok 5

    2 min
    Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Krok 6

    3 min
    Rozłóż 1/3 masy solnej na papierze, następnie ułóż pstrągi.
  • Krok 7

    5 min
    Przykryj każdego pstrąga warstwą soli zostawiając odkrytą głowę i ogon.
  • Krok 8

    40 min
    Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 1 z 8

Pstrągi umyj w środku i z zewnątrz. Wytnij skrzela i oczy.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 2 z 8

Cytrynę umyj, pokrój w ósemki, a następnie w plastry. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, nasionami kolendry roztartymi w moździerzu, czosnkiem pokrojonym w kostkę i z 1 łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 3 z 8

Tak przygotowaną mieszanką wypełnij brzuszki pstrągów.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 4 z 8

Sól wymieszaj z 30 ml wody, lekko podbitymi rózgą białkami jajek i jedną łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 5 z 8

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 6 z 8

Rozłóż 1/3 masy solnej na papierze, następnie ułóż pstrągi.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 7 z 8

Przykryj każdego pstrąga warstwą soli zostawiając odkrytą głowę i ogon.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 8 z 8

Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Uroczystość
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Faszerowane bataty z warzywami

    Faszerowane bataty z warzywami

    1 godz 30 min Średni
  • Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    2 godz 55 min Łatwy
  • Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

    Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

    1 godz 51 min Średni
  • Kotleciki schabowe w sosie z pieczonymi ziemniaczkami

    Kotleciki schabowe w sosie z pieczonymi ziemniaczkami

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu