Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą
Dodaj do CookBook

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Przyprawa Ziarenka Smaku Ziołowe WINIARY
2 
Pstrąg
1  kg
Sól
50  g
Masło
6  gałązek
Tymianek
1  łyżeczka
Kolendra
2  ząbków
Czosnek
1 
Cytryna
2  łyżek
Oliwa
trochę
Pieprz czarny
4 
Białko
30  ml
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.5 g
Wartość energetyczna
539.3 kcal
Tłuszcze
41.1 g
Białko
27.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyczne połączenie doskonałej ryby z cytryną znają wszyscy. Tym razem zaproponuj gościom oryginalne danie zapiekane w soli. Rozpływający się w ustach pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą, podbije podniebienia Twoich gości. Tak przyrządzona ryba to nowoczesna alternatywa dla dobrze znanych świątecznych smaków.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    15 min
    Pstrągi umyj w środku i z zewnątrz. Wytnij skrzela i oczy.
  • Krok 2

    5 min
    Cytrynę umyj, pokrój w ósemki, a następnie w plastry. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, nasionami kolendry roztartymi w moździerzu, czosnkiem pokrojonym w kostkę i z 1 łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
  • Krok 3

    10 min
    Tak przygotowaną mieszanką wypełnij brzuszki pstrągów.
  • Krok 4

    5 min
    Sól wymieszaj z 30 ml wody, lekko podbitymi rózgą białkami jajek i jedną łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
  • Krok 5

    2 min
    Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Krok 6

    3 min
    Rozłóż 1/3 masy solnej na papierze, następnie ułóż pstrągi.
  • Krok 7

    5 min
    Przykryj każdego pstrąga warstwą soli zostawiając odkrytą głowę i ogon.
  • Krok 8

    40 min
    Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 1 z 8

Pstrągi umyj w środku i z zewnątrz. Wytnij skrzela i oczy.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 2 z 8

Cytrynę umyj, pokrój w ósemki, a następnie w plastry. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, nasionami kolendry roztartymi w moździerzu, czosnkiem pokrojonym w kostkę i z 1 łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 3 z 8

Tak przygotowaną mieszanką wypełnij brzuszki pstrągów.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 4 z 8

Sól wymieszaj z 30 ml wody, lekko podbitymi rózgą białkami jajek i jedną łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 5 z 8

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 6 z 8

Rozłóż 1/3 masy solnej na papierze, następnie ułóż pstrągi.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 7 z 8

Przykryj każdego pstrąga warstwą soli zostawiając odkrytą głowę i ogon.

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Krok 8 z 8

Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Uroczystość
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pstrąg tęczowy pieczony w folii

    Pstrąg tęczowy pieczony w folii

    35 min Łatwy
  • Pstrąg z patelni grillowej

    Pstrąg z patelni grillowej

    1 godz 33 min Łatwy
  • Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią

    Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią

    8 godz 50 min Łatwy
  • Pstrągi smażone w migdałach

    Pstrągi smażone w migdałach

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu