
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Nagrodą za długie poszukiwania jest pyszna i szybka kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem, która kwalifikuje się do mojej top listy zup dla zabieganych. Zupa zachwyciła swoim smakiem moją rodzinę i nie zostało już z niej nic 🙂 Kartoflanka z prawdziwkami idealnie łączy się smakowo z delikatnym wędzonym pstrągiem. Do tego odrobina świeżej pietruszki i mamy pyszny i pożywny obiad. Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem rozgrzeje w chłodne popołudnia nawet największych zmarzluchów!
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
3 minKrok 3
1 minKrok 4
10 minKrok 5
15 minKrok 6
2 minKrok 7
5 minKrok 8
2 min
Krok 1 z 8
Szalotki kroimy w drobną kostkę . Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki.

Krok 2 z 8
Grzyby oczyszczamy z pozostałości leśnych i dokładnie myjemy. Kroimy w kostkę (mniejsze grzyby kroimy w plasterki lub na połówki). Dodajemy do szalotek.

Krok 3 z 8
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z grzybami.

Krok 4 z 8
Smażymy około 5-10 minut (aż składniki lekko się przyrumienią).

Krok 5 z 8
Całość przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku i gotujemy na średnim gazie około 15 minut (ziemniaki powinny być prawie miękkie).

Krok 6 z 8
W osobnej misce mieszamy dokładnie 2 łyżki mąki z 0,5 litra zimnej wody. Dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.

Krok 7 z 8
Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kartoflankę zabielamy śmietanką.

Krok 8 z 8
Porcję kartoflanki z prawdziwkami serwujemy z kawałkami wędzonego pstrąga i natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0