Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kartoflanka w jesiennej wersji z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem. Od dawna miałam pomysł na tę zupę, ale po wyjątkowo suchym lecie w lesie w moich okolicach nie było grzybów prawie do połowy września. Niestety nie mogłam zdobyć świeżych grzybów leśnych. Te grzyby kupiła moja mama, po tym jak zaangażowałam w szukanie całą rodzinę. Zwykle moi rodzicie sami zbierają zapasy grzybowe, które wystarczają nam do następnego sezonu grzybowego.
Nagrodą za długie poszukiwania jest pyszna i szybka kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem, która kwalifikuje się do mojej top listy zup dla zabieganych. Zupa zachwyciła swoim smakiem moją rodzinę i nie zostało już z niej nic 🙂 Kartoflanka z prawdziwkami idealnie łączy się smakowo z delikatnym wędzonym pstrągiem. Do tego odrobina świeżej pietruszki i mamy pyszny i pożywny obiad. Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem rozgrzeje w chłodne popołudnia nawet największych zmarzluchów!
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)
Przygotowanie
42 min
Krok 1
4 min
Szalotki kroimy w drobną kostkę . Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki.
Krok 2
3 min
Grzyby oczyszczamy z pozostałości leśnych i dokładnie myjemy. Kroimy w kostkę (mniejsze grzyby kroimy w plasterki lub na połówki). Dodajemy do szalotek.
Krok 3
1 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z grzybami.
Krok 4
10 min
Smażymy około 5-10 minut (aż składniki lekko się przyrumienią).
Krok 5
15 min
Całość przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku i gotujemy na średnim gazie około 15 minut (ziemniaki powinny być prawie miękkie).
Krok 6
2 min
W osobnej misce mieszamy dokładnie 2 łyżki mąki z 0,5 litra zimnej wody. Dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.
Krok 7
5 min
Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kartoflankę zabielamy śmietanką.
Krok 8
2 min
Porcję kartoflanki z prawdziwkami serwujemy z kawałkami wędzonego pstrąga i natką pietruszki.
Krok 1
z
8
Szalotki kroimy w drobną kostkę . Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki.
Krok 2
z
8
Grzyby oczyszczamy z pozostałości leśnych i dokładnie myjemy. Kroimy w kostkę (mniejsze grzyby kroimy w plasterki lub na połówki). Dodajemy do szalotek.
Krok 3
z
8
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z grzybami.
Krok 4
z
8
Smażymy około 5-10 minut (aż składniki lekko się przyrumienią).
Krok 5
z
8
Całość przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku i gotujemy na średnim gazie około 15 minut (ziemniaki powinny być prawie miękkie).
Krok 6
z
8
W osobnej misce mieszamy dokładnie 2 łyżki mąki z 0,5 litra zimnej wody. Dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.
Krok 7
z
8
Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kartoflankę zabielamy śmietanką.
Krok 8
z
8
Porcję kartoflanki z prawdziwkami serwujemy z kawałkami wędzonego pstrąga i natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0