Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

(0)
42min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
300  g
Świeże prawdziwki (lub mrożone)
420  g
Ziemniaki (2 średnie)
2 
Szalotka (lub 1 mała cebula)
50  g
Włoszczyzna (pokrojona w słupki lub kostkę)
1  łyżeczka
Suszony tymianek
3  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Masło klarowane
1 
Pstrąg wedzony
1  pęczek
Natka pietruszki
1.5  l
Zimna woda
2  łyżek
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.16 g
Węglowodany
29.21 g
Tłuszcze
12.72 g
Wartość energetyczna
320.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kartoflanka w jesiennej wersji z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem. Od dawna miałam pomysł na tę zupę, ale po wyjątkowo suchym lecie w lesie w moich okolicach nie było grzybów prawie do połowy września. Niestety nie mogłam zdobyć świeżych grzybów leśnych. Te grzyby kupiła moja mama, po tym jak zaangażowałam w szukanie całą rodzinę. Zwykle moi rodzicie sami zbierają zapasy grzybowe, które wystarczają nam do następnego sezonu grzybowego.

Nagrodą za długie poszukiwania jest pyszna i szybka kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem, która kwalifikuje się do mojej top listy zup dla zabieganych. Zupa zachwyciła swoim smakiem moją rodzinę i nie zostało już z niej nic 🙂 Kartoflanka z prawdziwkami idealnie łączy się smakowo z delikatnym wędzonym pstrągiem. Do tego odrobina świeżej pietruszki i mamy pyszny i pożywny obiad. Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem rozgrzeje w chłodne popołudnia nawet największych zmarzluchów!

(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    4 min
    Szalotki kroimy w drobną kostkę . Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki.
  • Krok 2

    3 min
    Grzyby oczyszczamy z pozostałości leśnych i dokładnie myjemy. Kroimy w kostkę (mniejsze grzyby kroimy w plasterki lub na połówki). Dodajemy do szalotek.
  • Krok 3

    1 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z grzybami.
  • Krok 4

    10 min
    Smażymy około 5-10 minut (aż składniki lekko się przyrumienią).
  • Krok 5

    15 min
    Całość przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku i gotujemy na średnim gazie około 15 minut (ziemniaki powinny być prawie miękkie).
  • Krok 6

    2 min
    W osobnej misce mieszamy dokładnie 2 łyżki mąki z 0,5 litra zimnej wody. Dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.
  • Krok 7

    5 min
    Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kartoflankę zabielamy śmietanką.
  • Krok 8

    2 min
    Porcję kartoflanki z prawdziwkami serwujemy z kawałkami wędzonego pstrąga i natką pietruszki.
Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 1 z 8

Szalotki kroimy w drobną kostkę . Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 2 z 8

Grzyby oczyszczamy z pozostałości leśnych i dokładnie myjemy. Kroimy w kostkę (mniejsze grzyby kroimy w plasterki lub na połówki). Dodajemy do szalotek.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 3 z 8

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z grzybami.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 4 z 8

Smażymy około 5-10 minut (aż składniki lekko się przyrumienią).

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 5 z 8

Całość przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku i gotujemy na średnim gazie około 15 minut (ziemniaki powinny być prawie miękkie).

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 6 z 8

W osobnej misce mieszamy dokładnie 2 łyżki mąki z 0,5 litra zimnej wody. Dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 7 z 8

Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kartoflankę zabielamy śmietanką.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 8 z 8

Porcję kartoflanki z prawdziwkami serwujemy z kawałkami wędzonego pstrąga i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia regionalna
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

    Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

    43 min Średni
  • Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami

    Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami

    35 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    1 godz 3 min Średni
  • Grochówka z kurczakiem i curry

    Grochówka z kurczakiem i curry

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu