Śledzie w sosie koperkowym
1 godz 20 min
Łatwy
125
ml
4
Filet śledziowy
125
ml
Kwaśna Śmietana 18%
1
łyżeczka
Pieprz grubo mielony
1
łyżeczka
Musztarda
1
ząbek
2
łyżek
Cebula
2
łyżek
Koperek
trochę
Sól
trochę
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
34.42 g
Węglowodany
4.75 g
Tłuszcze
44.48 g
Wartość energetyczna
563.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
60 min
Filety wymocz (około 60 minut), pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
10 min
Majonez wymieszaj ze śmietaną, pieprzem, musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą i koperkiem, dopraw solą i cukrem.
Krok 3
8 min
Śledzie ułóż na półmisku i zalej sosem koperkowym.
Krok 4
2 min
Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Czasem cała sztuka w sosie - szczególnie gdy przyrządzamy śledzie w sosie koperkowym :) Śledzie wystarczy wymoczyć godzinę i pokroić, a potem polać sosem z majonezu, śmietany i musztardy z dodatkiem cebuli, koperku oraz czosnku. Serwujemy na półmisku, udekorowane tradycyjnie - cytryną i zieleniną, lub fantazyjnie: plasterkiem jajka, pomidora lub papryki.
Komentarze 0