Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mogłoby się wydawać, że przepis na zupę rybną nie jest prosty. Tymczasem to aromatyczne danie da się wyczarować ze świeżych lub mrożonych filetów, dostępnych w sklepach, i kilku innych prostych składników. Za wyjątkowy smak odpowiada tutaj nie tylko sama ryba, ale też podsmażana na maśle cebulka, Bulion Warzywny WINIARY oraz kleks śmietany ze świeżą natką pietruszki.
Pamiętaj, że zupa rybna to bardzo lekkie, ale jednocześnie pożywne danie. Ryb powinno być w naszym jadłospisie jak najwięcej ze względu na zawarte w nich cenne nienasycone kwasy tłuszczowe wspierające między innymi pracę mózgu i układu nerwowego. Za chwilę poznasz wyjątkowo prosty sposób na to, jak zrobić zupę rybną.
Na początek obierz cebule, pokrój je w krążki i podsmaż na rozgrzanym na patelni maśle. W tym czasie pokrój rybne filety w paski. Idealnie nada się dorsz, mintaj lub morszczuk. Rozpuść Bulion Warzywny WINIARY w 1 litrze wrzącej wody i dodaj do niego filety wraz z cebulą. Całość gotuj przez kolejne 10 minut.
Po tym czasie zupa rybna z fileta jest prawie gotowa. Teraz musisz ją jedynie doprawić. Kremowego smaku nada jej gęsta śmietana do zup. Podawaj ją posypaną świeżą natką pietruszki. Świetnie komponuje się także ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Cebule obierz, pokrój w krążki i podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
Krok 2
5 min
Filety rybne pokrój w paski.
Krok 3
2 min
Bulion warzywny rozpuść w 1 l wrzącej wody.
Krok 4
10 min
Dodaj filety i cebulę, gotuj przez 10 minut.
Krok 5
3 min
Dopraw zupę śmietaną.
Krok 6
1 min
Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Cebule obierz, pokrój w krążki i podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
Krok 2
z
6
Filety rybne pokrój w paski.
Krok 3
z
6
Bulion warzywny rozpuść w 1 l wrzącej wody.
Krok 4
z
6
Dodaj filety i cebulę, gotuj przez 10 minut.
Krok 5
z
6
Dopraw zupę śmietaną.
Krok 6
z
6
Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
H
Halina
podoba mi się ten przepis..dodam jeszcze zmiksowane ziemniaki...
Winiary
Expert
Halina, dziękujemy - korzystaj! Wszelkie modyfikacje są mile widziane :)
Komentarze 1