Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z pora z grzankami czosnkowymi
Dodaj do CookBook

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

(0)
1 godz 11 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
390  g
Por (biała część)
3  łyżek
Masło klarowane
500  g
Ziemniaki
6  łyżek
Bulion warzywny
1.5  l
Woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1  szczypta
Kozieradka do smaku
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
3  łyżek
Ser topiony Gouda
2 
Małe bagietki (lub 1 duża)
5  ząbków
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.4 g
Wartość energetyczna
300.3 kcal
Tłuszcze
10.4 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa o kremowej konsystencji i delikatnym smaku z odrobiną serka topionego i szczyptą gałki muszkatołowej. Prostota i jednocześnie wyrafinowany smak. Zupa z pora świetnie smakuje podana z grznkami czosnkowymi, ale tak naprawdę pasują do niej prawie wszystkie chrupiące dodatki takie jak: groszek ptysiowy, domowe grzaneczki, krakersy cebulowe. Idealnym dodatkiem będzie też wędzony łosoś.

Por dosyć często bywa zapomniany i niedoceniany w naszej kuchni. Zazwyczaj ląduje w zupie jako dodatek z resztą włoszczyzny, a zasługuje z całą pewnością na nieco więcej uwagi. Jadalna jest biała i zielona część pora, choć ta biała jest bardziej delikatna w smaku. Zielona część pora to idealny składnik do surówek. Por to prawdziwa kopalnia witamin i do tego ma bardzo niską wartość kaloryczną.

Jeśli wybieracie się na zakupy to warto zwrócić uwagę na liście pora. Powinny być jędrne, bez plam i przebarwień.

(Z podanych składników przygotujemy 6-8 porcji zupy)

Razem z Agatką chętnie gotujemy zupę z pora i na naszym blogu znajdziecie już kilka wersji tej zupy"
Kremową zupę z trzech porów
Zupę z pora z grillowanymi oscypkami
Zupę z pora z wędzonym łososiem

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1 - Zupa z pora

    8 min
    Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
  • Krok 2

    5 min
    W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości (wtedy równomiernie się ugotuje).
  • Krok 3

    30 min
    Podduszone talarki pora przekładamy do garnka, a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut.
  • Krok 4

    5 min
    Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.
  • Krok 5

    5 min
    Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
  • Krok 6

    3 min
    Podajemy z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.
  • Krok 7 - Grzanki czosnkowe

    3 min
    Bagietkę kroimy na równe kromki.
  • Krok 8

    5 min
    Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nakładamy na kromki pieczywa (można też posmarować kromki odrobiną masła).
  • Krok 9

    7 min
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 5 minut (aż pieczywo delikatnie się przyrumieni).
Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 1 - Zupa z pora z 9

Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 2 z 9

W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości (wtedy równomiernie się ugotuje).

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 3 z 9

Podduszone talarki pora przekładamy do garnka, a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 4 z 9

Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 5 z 9

Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 6 z 9

Podajemy z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 7 - Grzanki czosnkowe z 9

Bagietkę kroimy na równe kromki.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 8 z 9

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nakładamy na kromki pieczywa (można też posmarować kromki odrobiną masła).

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 9 z 9

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 5 minut (aż pieczywo delikatnie się przyrumieni).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu