Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa o kremowej konsystencji i delikatnym smaku z odrobiną serka topionego i szczyptą gałki muszkatołowej. Prostota i jednocześnie wyrafinowany smak. Zupa z pora świetnie smakuje podana z grznkami czosnkowymi, ale tak naprawdę pasują do niej prawie wszystkie chrupiące dodatki takie jak: groszek ptysiowy, domowe grzaneczki, krakersy cebulowe. Idealnym dodatkiem będzie też wędzony łosoś.
Por dosyć często bywa zapomniany i niedoceniany w naszej kuchni. Zazwyczaj ląduje w zupie jako dodatek z resztą włoszczyzny, a zasługuje z całą pewnością na nieco więcej uwagi. Jadalna jest biała i zielona część pora, choć ta biała jest bardziej delikatna w smaku. Zielona część pora to idealny składnik do surówek. Por to prawdziwa kopalnia witamin i do tego ma bardzo niską wartość kaloryczną.
Jeśli wybieracie się na zakupy to warto zwrócić uwagę na liście pora. Powinny być jędrne, bez plam i przebarwień.
(Z podanych składników przygotujemy 6-8 porcji zupy)
Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
Krok 2
5 min
W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości (wtedy równomiernie się ugotuje).
Krok 3
30 min
Podduszone talarki pora przekładamy do garnka, a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut.
Krok 4
5 min
Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Krok 5
5 min
Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
Krok 6
3 min
Podajemy z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.
Krok 7 - Grzanki czosnkowe
3 min
Bagietkę kroimy na równe kromki.
Krok 8
5 min
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nakładamy na kromki pieczywa (można też posmarować kromki odrobiną masła).
Krok 9
7 min
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 5 minut (aż pieczywo delikatnie się przyrumieni).
Krok 1 - Zupa z pora
z
9
Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
Krok 2
z
9
W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości (wtedy równomiernie się ugotuje).
Krok 3
z
9
Podduszone talarki pora przekładamy do garnka, a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut.
Krok 4
z
9
Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Krok 5
z
9
Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
Krok 6
z
9
Podajemy z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.
Krok 7 - Grzanki czosnkowe
z
9
Bagietkę kroimy na równe kromki.
Krok 8
z
9
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nakładamy na kromki pieczywa (można też posmarować kromki odrobiną masła).
Krok 9
z
9
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 5 minut (aż pieczywo delikatnie się przyrumieni).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0