Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

(0)
1 godz 11 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

390  g
Por (biała część)
3  łyżek
Masło klarowane
500  g
Ziemniaki
6  łyżek
1.5  l
Woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1  szczypta
Kozieradka do smaku
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
3  łyżek
Ser topiony Gouda
2 
Małe bagietki (lub 1 duża)
5  ząbków

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.44 g
Węglowodany
43.42 g
Tłuszcze
10.45 g
Wartość energetyczna
300.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1 - Zupa z pora
8 min
Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
Krok 2
5 min
W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości (wtedy równomiernie się ugotuje).
Krok 3
30 min
Podduszone talarki pora przekładamy do garnka, a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut.
Krok 4
5 min
Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Krok 5
5 min
Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
Krok 6
3 min
Podajemy z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.
Krok 7 - Grzanki czosnkowe
3 min
Bagietkę kroimy na równe kromki.
Krok 8
5 min
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nakładamy na kromki pieczywa (można też posmarować kromki odrobiną masła).
Krok 9
7 min
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 5 minut (aż pieczywo delikatnie się przyrumieni).
Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 1 - Zupa z pora z 9

Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 2 z 9

W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości (wtedy równomiernie się ugotuje).

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 3 z 9

Podduszone talarki pora przekładamy do garnka, a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 4 z 9

Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 5 z 9

Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 6 z 9

Podajemy z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 7 - Grzanki czosnkowe z 9

Bagietkę kroimy na równe kromki.

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 8 z 9

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nakładamy na kromki pieczywa (można też posmarować kromki odrobiną masła).

Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Krok 9 z 9

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 5 minut (aż pieczywo delikatnie się przyrumieni).

Zupa o kremowej konsystencji i delikatnym smaku z odrobiną serka topionego i szczyptą gałki muszkatołowej. Prostota i jednocześnie wyrafinowany smak. Zupa z pora świetnie smakuje podana z grznkami czosnkowymi, ale tak naprawdę pasują do niej prawie wszystkie chrupiące dodatki takie jak: groszek ptysiowy, domowe grzaneczki, krakersy cebulowe. Idealnym dodatkiem będzie też wędzony łosoś.

Por dosyć często bywa zapomniany i niedoceniany w naszej kuchni. Zazwyczaj ląduje w zupie jako dodatek z resztą włoszczyzny, a zasługuje z całą pewnością na nieco więcej uwagi. Jadalna jest biała i zielona część pora, choć ta biała jest bardziej delikatna w smaku. Zielona część pora to idealny składnik do surówek. Por to prawdziwa kopalnia witamin i do tego ma bardzo niską wartość kaloryczną.

Jeśli wybieracie się na zakupy to warto zwrócić uwagę na liście pora. Powinny być jędrne, bez plam i przebarwień.

(Z podanych składników przygotujemy 6-8 porcji zupy)

Razem z Agatką chętnie gotujemy zupę z pora i na naszym blogu znajdziecie już kilka wersji tej zupy"
Kremową zupę z trzech porów
Zupę z pora z grillowanymi oscypkami
Zupę z pora z wędzonym łososiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika