Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
zupa-fasolowa-na-boczku-5.jpg ZWZ WINIARY

Na jakim mięsie gotować zupę?

Nie ma wątpliwości, że podstawą wielu pysznych zup jest odpowiedni wywar warzywno-mięsny. Jego smak i aromat (a co za ty idzie, smak i aromat ugotowanej na nim zupy) zależy od użytych składników, czyli także rodzaju i jakości mięsa, jakie wykorzystamy do jego przygotowania. A jest w czym wybierać! Szponder, żeberka, wieprzowe ogony, skrzydełka, szyjki i wiele więcej… Wystarczy rozejrzeć się po dobrze zaopatrzonym stoisku mięsnym, by stwierdzić, że jest na czym gotować zupy. I tu pojawia się najważniejsze pytanie – na jakim mięsie gotować zupę – pomidorową, ogórkową, krupnik i inne? Czym prędzej podsuwamy odpowiedź.

Mięso na zupę pomidorową

Pomidorowa pysznie smakuje na wywarze drobiowym (np. z udek kurczaka lub na rosole), ale będzie wyjątkowo aromatyczna, kiedy do jej przygotowania wykorzystamy kawałek schabu z kością (lub po prostu kość schabową z kawałkiem mięsa) lub wołowinę (na przykład szponder, pręgę lub ogon wołowy). Przetestuj nasze zupy pomidorowe, np.: zupę pomidorową ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką, zupę pomidorową z mozzarellą i zupę pomidorową z suszonymi pomidorami.

Zupa ogórkowa, jakie mięso będzie do niej najlepsze?

Zupa ogórkowa na żeberkach to klasyka! Podpowiadamy, że nie muszą to być tylko, i wyłącznie żeberka wieprzowe. My polecamy także cielęce. Zupę ogórkową można też ugotować na ogonach lub wykorzystać drób – skrzydełka kurze lub indycze albo udka. Nasze przykładowe zupy: zupa ogórkowa na rosole, zupa ogórkowa na żeberkach i zupa ogórkowa z wędzonym łososiem.

Barszcz czerwony gotowany na mięsie

Ten tradycyjny czerwony, ale także ukraiński, będzie pysznie smakował przygotowany na żeberkach (wypróbujcie też wędzone!) lub na wołowinie (polecamy szponder lub pręgę wołową). Kilka przepisów pod linkami: barszcz czerwony czysty do krokietów, barszcz z fasolą i kapustą włoską.

Mięso na barszcz biały – czy każde się sprawdzi?

Pysznie smakuje na żeberkach wieprzowych. Te wędzone nadają zupie charakterystyczny smak i aromat, który możemy uzyskać wrzucając do garnka kawałek wędzonego boczku lub wędzonki. Sprawdź proponowane przepisy: barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem, barszcz biały z grzanką z pesto rosso.

Mięsny żurek, jak go ugotować?

Podobnie jak barszcz biały, zwykle gotowany jest żeberkach (surowych lub wędzonych), o ile nie gotujemy żurku postnego. Dla głębszego aromatu można dodać do wywaru kawałek wędzonego boczku. Tradycyjnie żurek gotowany jest także na wywarze z białej kiełbasy. Poznaj kolejne propozycje: żurek po śląsku, żurek tradycyjny z szynką i jajkiem, żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Grochówka z mięsem, tradycyjna i sycąca zupa

Tradycyjnie powinna być przygotowana na żeberkach surowych lub wędzonych. Jeśli wybierzemy surowe, dodajmy do zupy kawałek wędzonego boczku, by grochówka uzyskała charakterystyczny smak i aromat. Grochówkę możesz wykonać na wiele sposobów, np.: grochówka wojskowa, grochówka z kiełbasą i grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Zupa fasolowa prosta w przygotowaniu

Fasolówka pysznie smakuje przygotowana na wywarze z żeberek, a także z golonki indyczej. Nie powinno zabraknąć w niej także skwarek. Propozycje przygotowania: zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem, zupa fasolowa na żeberkach i kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską.

Sposób na tradycyjny krupnik

Tradycyjnie krupnik powinien być przygotowany na żeberkach wieprzowych, ale też warto ugotować go na mięsie wołowym (polecamy szponder). Z drobiu polecamy golonkę indyczą. Pomysły na krupnik:  krupnik z boczkiem i brukselką, krupnik na golonce i tradycyjny krupnik na żeberkach.

Kapuśniak na mięsie

Do przygotowania kapuśniaku zwykle wykorzystuje się żeberka (wędzone nadają zupie przepyszny smak i aromat). Przepisy: kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku, tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami, kapuśniak na golonce z kaszą.

Rosół

Rosół będzie wyjątkowo aromatyczny, gdy przygotujemy go z różnego rodzaju mięsa, na przykład wołowego i drobiowego. O tym, jakie mięso wybrać na rosół, przeczytacie tutaj. Sprawdźcie także, jak ugotować dobry rosół: Rosół z kurczaka – najprostszy przepis, rosół z gęsi, rosół z kaczki z domowym makaronem, a tajże nieco oryginalny rosół rybny z dorszem i koperkiem

Zupa jarzynowa

Pysznie smakuje na wywarze drobiowym (na przykład na szyjce indyka, udkach lub skrzydełkach – mogą być skrzydełka kurze lub indycze), który warto wzbogacić dodając kość wieprzową lub wołową. Przepisy: zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią; zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką; jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak.

Zupa ogonowa

Na zupę ogonową świetnie nadaje się ogon wołowy, jak również wieprzowy. Poznaj przepis na zupę ogonową z makaronem!

Zupa gulaszowa

Jeśli gotujecie zupę gulaszową, wybierzcie wołowinę (np. udziec) lub wieprzowinę (może być szynka lub chuda łopatka).

Kiedy mamy już wybrane mięso na zupę i zabieramy się za przygotowanie wywaru, pamiętajmy, aby mięso zalać w garnku zimną wodą. Wówczas podczas podgrzewania smak i aromat przedostanie się z mięsa i kości prosto do naszej zupy. Gdy jednak wrzucimy jena wrzątek, większość tego, co dobre, zostanie w mięsie, zamiast wzbogacić smak wywaru na zupę. Najlepiej zupy przygotowywać na mięsie świeżym, nie mrożonym.

Jeśli w powyższym zestawieniu nie znaleźliście zupy, którą chcecie ugotować, piszcie w komentarzach?

zupa-fasolowa-na-boczku-7.jpg zupa-fasolowa-na-boczku-6.jpg ZWZ WINIARYzupa-fasolowa-na-boczku-3-866x575.jpg

Autor: Agata

Polecane artykuły

Wegetariańska-grochówka-z-fasoli-mung-3.jpg ZWZ WINIARY
Jak zrobić zupę idealną? – kulinarne sztuczki
zupy-orientalne-IMG_8219-866x577 ZWZ WINIARY
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Zupa w „Zupie” ZWZ WINIARY
Zupa w „Zupie”
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu