Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa fasolowa na żeberkach

(0)
14 godz 32 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Fasola "Piękny Jaś"
400  g
Żeberka
150  g
Boczek wędzony
3 
Laurowy liść
1  łyżeczka
Lubczyk suszony
6 
Ziele angielskie
2 
Cebula
2  l
Woda
6 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
650  g
Ziemniaki
2 
Marchewka
1  łyżka
Majeranek
1  łyżka
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
42.62 g
Węglowodany
52.63 g
Tłuszcze
26.96 g
Wartość energetyczna
619.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

872 min
Krok 1
720 min
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
Krok 2
5 min
Następnego dnia przelewamy ją przez sitko i przepłukujemy.
Krok 3
3 min
Żeberka i około 100 g wędzonego boczku oraz namoczoną fasolę wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody.
Krok 4
10 min
Jedną cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do żeberek i boczku. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku.
Krok 5
60 min
Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
Krok 6
6 min
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Obrane i umyte ziemniaki kroimy w równą kostkę.
Krok 7
40 min
Po godzinie dodajemy do zupy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ( około 30-40 minut).
Krok 8
10 min
Wyjmujemy ugotowane żeberka i boczek i po lekkim wystudzeniu kroimy je ma mniejsze kawałki
Krok 9
5 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem i dodajemy pokrojone żeberka i boczek.Wsypujemy 1 łyżkę suszonego majeranku.
Krok 10
10 min
Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 50 g boczku kroimy w paseczki i smażymy razem z cebulką na 1 łyżce smalcu.
Krok 11
3 min
Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy usmażoną cebulką z boczkiem.
Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 1 z 11

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 2 z 11

Następnego dnia przelewamy ją przez sitko i przepłukujemy.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 3 z 11

Żeberka i około 100 g wędzonego boczku oraz namoczoną fasolę wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 4 z 11

Jedną cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do żeberek i boczku. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 5 z 11

Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 6 z 11

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Obrane i umyte ziemniaki kroimy w równą kostkę.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 7 z 11

Po godzinie dodajemy do zupy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ( około 30-40 minut).

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 8 z 11

Wyjmujemy ugotowane żeberka i boczek i po lekkim wystudzeniu kroimy je ma mniejsze kawałki

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 9 z 11

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem i dodajemy pokrojone żeberka i boczek.Wsypujemy 1 łyżkę suszonego majeranku.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 10 z 11

Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 50 g boczku kroimy w paseczki i smażymy razem z cebulką na 1 łyżce smalcu.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 11 z 11

Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy usmażoną cebulką z boczkiem.

Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza i za oknami buro i ponuro – polecam rozgrzewającą i sycącą zupę fasolową, potocznie zwaną też fasolówką. Według mnie najlepsza jest fasolówka na świeżych żeberkach z wędzonym boczkiem.

Zdecydowanie polecam Wam tą zupę . Po pierwsze dlatego, że jest naprawdę smaczna, a po drugie biała fasola jest cennym źródłem białka, witamin i minerałów, których tak bardzo teraz potrzebuje nasz organizm.

Zabierając się za gotowanie zupy fasolowej trzeba pamiętać o tym, aby dzień wcześniej namoczyć fasolę. Fasolówka to jedna z tych zup, które gotuję w największym garnku, na kilka dni. Dzięki temu mogę zaoszczędzić nieco czasu i nie martwić się co na obiad następnego dnia :) Wolny czas wykorzystuję na nadrobienie zaległości w czytaniu książek.

Polecam też przepisy na :
Rozgrzewającą grochówkę
Kaszubską grochówkę z kiszoną kapustą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha