
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa fasolowa na żeberkach

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zdecydowanie polecam Wam tą zupę . Po pierwsze dlatego, że jest naprawdę smaczna, a po drugie biała fasola jest cennym źródłem białka, witamin i minerałów, których tak bardzo teraz potrzebuje nasz organizm.
Zabierając się za gotowanie zupy fasolowej trzeba pamiętać o tym, aby dzień wcześniej namoczyć fasolę. Fasolówka to jedna z tych zup, które gotuję w największym garnku, na kilka dni. Dzięki temu mogę zaoszczędzić nieco czasu i nie martwić się co na obiad następnego dnia :) Wolny czas wykorzystuję na nadrobienie zaległości w czytaniu książek.
Polecam też przepisy na :
Rozgrzewającą grochówkę
Kaszubską grochówkę z kiszoną kapustą
Przygotowanie
Krok 1
720 minKrok 2
5 minKrok 3
3 minKrok 4
10 minKrok 5
60 minKrok 6
6 minKrok 7
40 minKrok 8
10 minKrok 9
5 minKrok 10
10 minKrok 11
3 min
Krok 1 z 11
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.

Krok 2 z 11
Następnego dnia przelewamy ją przez sitko i przepłukujemy.

Krok 3 z 11
Żeberka i około 100 g wędzonego boczku oraz namoczoną fasolę wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody.

Krok 4 z 11
Jedną cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do żeberek i boczku. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku.

Krok 5 z 11
Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.

Krok 6 z 11
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Obrane i umyte ziemniaki kroimy w równą kostkę.

Krok 7 z 11
Po godzinie dodajemy do zupy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ( około 30-40 minut).

Krok 8 z 11
Wyjmujemy ugotowane żeberka i boczek i po lekkim wystudzeniu kroimy je ma mniejsze kawałki

Krok 9 z 11
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem i dodajemy pokrojone żeberka i boczek.Wsypujemy 1 łyżkę suszonego majeranku.

Krok 10 z 11
Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 50 g boczku kroimy w paseczki i smażymy razem z cebulką na 1 łyżce smalcu.

Krok 11 z 11
Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy usmażoną cebulką z boczkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0