Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa fasolowa na żeberkach

0
14 godz 32 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Fasola "Piękny Jaś"
400  g
Żeberka
150  g
Boczek wędzony
3 
Laurowy liść
1  łyżeczka
Lubczyk suszony
6 
Ziele angielskie
2 
Cebula
2  l
Woda
6 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
650  g
Ziemniaki
2 
Marchewka
1  łyżka
Majeranek
1  łyżka
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
42.62 g
Węglowodany
52.63 g
Tłuszcze
26.96 g
Wartość energetyczna
619.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

872 min
Krok 1
720 min
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
Krok 2
5 min
Następnego dnia przelewamy ją przez sitko i przepłukujemy.
Krok 3
3 min
Żeberka i około 100 g wędzonego boczku oraz namoczoną fasolę wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody.
Krok 4
10 min
Jedną cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do żeberek i boczku. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku.
Krok 5
60 min
Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
Krok 6
6 min
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Obrane i umyte ziemniaki kroimy w równą kostkę.
Krok 7
40 min
Po godzinie dodajemy do zupy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ( około 30-40 minut).
Krok 8
10 min
Wyjmujemy ugotowane żeberka i boczek i po lekkim wystudzeniu kroimy je ma mniejsze kawałki
Krok 9
5 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem i dodajemy pokrojone żeberka i boczek.Wsypujemy 1 łyżkę suszonego majeranku.
Krok 10
10 min
Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 50 g boczku kroimy w paseczki i smażymy razem z cebulką na 1 łyżce smalcu.
Krok 11
3 min
Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy usmażoną cebulką z boczkiem.
Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 1 z 11

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 2 z 11

Następnego dnia przelewamy ją przez sitko i przepłukujemy.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 3 z 11

Żeberka i około 100 g wędzonego boczku oraz namoczoną fasolę wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 4 z 11

Jedną cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do żeberek i boczku. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 5 z 11

Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 6 z 11

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Obrane i umyte ziemniaki kroimy w równą kostkę.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 7 z 11

Po godzinie dodajemy do zupy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ( około 30-40 minut).

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 8 z 11

Wyjmujemy ugotowane żeberka i boczek i po lekkim wystudzeniu kroimy je ma mniejsze kawałki

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 9 z 11

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem i dodajemy pokrojone żeberka i boczek.Wsypujemy 1 łyżkę suszonego majeranku.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 10 z 11

Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 50 g boczku kroimy w paseczki i smażymy razem z cebulką na 1 łyżce smalcu.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 11 z 11

Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy usmażoną cebulką z boczkiem.

Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza i za oknami buro i ponuro – polecam rozgrzewającą i sycącą zupę fasolową, potocznie zwaną też fasolówką. Według mnie najlepsza jest fasolówka na świeżych żeberkach z wędzonym boczkiem.

Zdecydowanie polecam Wam tą zupę . Po pierwsze dlatego, że jest naprawdę smaczna, a po drugie biała fasola jest cennym źródłem białka, witamin i minerałów, których tak bardzo teraz potrzebuje nasz organizm.

Zabierając się za gotowanie zupy fasolowej trzeba pamiętać o tym, aby dzień wcześniej namoczyć fasolę. Fasolówka to jedna z tych zup, które gotuję w największym garnku, na kilka dni. Dzięki temu mogę zaoszczędzić nieco czasu i nie martwić się co na obiad następnego dnia :) Wolny czas wykorzystuję na nadrobienie zaległości w czytaniu książek.

Polecam też przepisy na :
Rozgrzewającą grochówkę
Kaszubską grochówkę z kiszoną kapustą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika