Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa fasolowa na żeberkach
Zupa fasolowa na żeberkach

Zupa fasolowa na żeberkach

(0)
14 godz 32 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Fasola "Piękny Jaś"
400  g
Żeberka
150  g
Boczek wędzony
3 
Laurowy liść
1  łyżeczka
Lubczyk suszony
6 
Ziele angielskie
2 
Cebula
2  l
Woda
6 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
650  g
Ziemniaki
2 
Marchewka
1  łyżka
Majeranek
1  łyżka
Smalec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
41.37 g
Węglowodany
58.9 g
Tłuszcze
26.96 g
Wartość energetyczna
638.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza i za oknami buro i ponuro – polecam rozgrzewającą i sycącą zupę fasolową, potocznie zwaną też fasolówką. Według mnie najlepsza jest fasolówka na świeżych żeberkach z wędzonym boczkiem.

Zdecydowanie polecam Wam tą zupę . Po pierwsze dlatego, że jest naprawdę smaczna, a po drugie biała fasola jest cennym źródłem białka, witamin i minerałów, których tak bardzo teraz potrzebuje nasz organizm.

Zabierając się za gotowanie zupy fasolowej trzeba pamiętać o tym, aby dzień wcześniej namoczyć fasolę. Fasolówka to jedna z tych zup, które gotuję w największym garnku, na kilka dni. Dzięki temu mogę zaoszczędzić nieco czasu i nie martwić się co na obiad następnego dnia :) Wolny czas wykorzystuję na nadrobienie zaległości w czytaniu książek.

Polecam też przepisy na :
Rozgrzewającą grochówkę
Kaszubską grochówkę z kiszoną kapustą

Przygotowanie

872 min
  • Krok 1

    720 min
    Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Następnego dnia przelewamy ją przez sitko i przepłukujemy.
  • Krok 3

    3 min
    Żeberka i około 100 g wędzonego boczku oraz namoczoną fasolę wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody.
  • Krok 4

    10 min
    Jedną cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do żeberek i boczku. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku.
  • Krok 5

    60 min
    Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
  • Krok 6

    6 min
    Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Obrane i umyte ziemniaki kroimy w równą kostkę.
  • Krok 7

    40 min
    Po godzinie dodajemy do zupy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ( około 30-40 minut).
  • Krok 8

    10 min
    Wyjmujemy ugotowane żeberka i boczek i po lekkim wystudzeniu kroimy je ma mniejsze kawałki
  • Krok 9

    5 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem i dodajemy pokrojone żeberka i boczek.Wsypujemy 1 łyżkę suszonego majeranku.
  • Krok 10

    10 min
    Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 50 g boczku kroimy w paseczki i smażymy razem z cebulką na 1 łyżce smalcu.
  • Krok 11

    3 min
    Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy usmażoną cebulką z boczkiem.
Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 1 z 11

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 2 z 11

Następnego dnia przelewamy ją przez sitko i przepłukujemy.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 3 z 11

Żeberka i około 100 g wędzonego boczku oraz namoczoną fasolę wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 4 z 11

Jedną cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do żeberek i boczku. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 5 z 11

Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 6 z 11

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Obrane i umyte ziemniaki kroimy w równą kostkę.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 7 z 11

Po godzinie dodajemy do zupy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ( około 30-40 minut).

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 8 z 11

Wyjmujemy ugotowane żeberka i boczek i po lekkim wystudzeniu kroimy je ma mniejsze kawałki

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 9 z 11

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem i dodajemy pokrojone żeberka i boczek.Wsypujemy 1 łyżkę suszonego majeranku.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 10 z 11

Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 50 g boczku kroimy w paseczki i smażymy razem z cebulką na 1 łyżce smalcu.

Zupa fasolowa na żeberkach

Krok 11 z 11

Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy usmażoną cebulką z boczkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy
  • Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

    Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

    1 godz 56 min Średni
  • Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

    Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

    1 godz 36 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu