Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pomidorowa z mozzarellą
Dodaj do CookBook

Zupa pomidorowa z mozzarellą

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka duża
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
2 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
8 
Pomidory, np. malinowe lub lima
3  łyżek
Oliwa
1  kulka
Ser mozzarella
80  g
Orzechy włoskie
1  łyżka
Cukier brązowy
1  gałązka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Bazylia
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.2 g
Wartość energetyczna
361.6 kcal
Tłuszcze
24.8 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Malinowe, lima, gargamele… nadszedł czas soczystych i słodkich pomidorów! Nareszcie smakują tak, jak powinny, a ich ceny nie zwalają z nóg. Za kilka złotych można już dorwać kilogram mięsistych, intensywnie czerwonych pomidorków. Cześć ląduje od razu na kanapkach, w towarzystwie szczypiorku, z reszty powstaje zupa pomidorowa z mozzarellą.

Zupa pomidorowa z mozzarellą to alternatywa dla klasycznej pomidorówki, inspirowana podróżami na południe Europy. Pomidory to bowiem nie tylko polskie dobro narodowe. Podobnie jak my, kochają je także Włosi. Pomyślałam zatem, że zmiksuję je na gładki krem i zamiast zabielać zupę śmietaną, podam ją z dodatkiem sera mozzarella. Alternatywą dla ryżu niech będą z kolei orzechy włoskie – chrupki i pożywny dodatek.

Zupa nada się idealnie na romantyczną kolację we dwoje, delikatnie doprawiona zasmakuje także najmłodszym głodomorom. Z podanych składników przygotujecie dwie pożywne porcje zupy. Jeśli macie ochotę ugotować dla całej rodziny, wystarczy podwoić proporcje. Wtedy naje się cała gromadka!

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    2 min
    Marchewki, pietruszki, selera i pora umieścić w dużym garnku.
  • Krok 2

    2 min
    Warzywa zalać 0,7 litra wody.
  • Krok 3

    20 min
    Gotować bulion na małym ogniu.
  • Krok 4

    3 min
    Cebule i ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.
  • Krok 5

    3 min
    Pomidory umyć, pokroić w kostkę.
  • Krok 6

    5 min
    Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  • Krok 7

    10 min
    Dodać pomidory i gałązkę pomidorów, wymieszać. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Do podsmażonych pomidorów dodać cukier. Całość doprawić ziołami, solą i pieprzem.
  • Krok 9

    3 min
    Bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić, dodać do pomidorów.
  • Krok 10

    5 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem. Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Krok 11

    5 min
    Orzechy drobno pokroić, zrumienić na suchej patelni.
  • Krok 12

    3 min
    Zupę podawać z kawałkami sera mozzarella i orzechami.
Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 1 z 12

Marchewki, pietruszki, selera i pora umieścić w dużym garnku.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 2 z 12

Warzywa zalać 0,7 litra wody.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 3 z 12

Gotować bulion na małym ogniu.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 4 z 12

Cebule i ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 5 z 12

Pomidory umyć, pokroić w kostkę.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 6 z 12

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 7 z 12

Dodać pomidory i gałązkę pomidorów, wymieszać. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 8 z 12

Do podsmażonych pomidorów dodać cukier. Całość doprawić ziołami, solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 9 z 12

Bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić, dodać do pomidorów.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 10 z 12

Podsmażone warzywa zalać bulionem. Zupę zmiksować na gładki krem.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 11 z 12

Orzechy drobno pokroić, zrumienić na suchej patelni.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 12 z 12

Zupę podawać z kawałkami sera mozzarella i orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu