Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pomidorowa z mozzarellą

Zupa pomidorowa z mozzarellą

(3)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka duża
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
2 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
8 
Pomidory, np. malinowe lub lima
3  łyżek
Oliwa
1  kulka
Ser mozzarella
80  g
Orzechy włoskie
1  łyżka
Cukier brązowy
1  gałązka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Bazylia
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.1 g
Węglowodany
33.22 g
Tłuszcze
24.83 g
Wartość energetyczna
361.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Malinowe, lima, gargamele… nadszedł czas soczystych i słodkich pomidorów! Nareszcie smakują tak, jak powinny, a ich ceny nie zwalają z nóg. Za kilka złotych można już dorwać kilogram mięsistych, intensywnie czerwonych pomidorków. Cześć ląduje od razu na kanapkach, w towarzystwie szczypiorku, z reszty powstaje zupa pomidorowa z mozzarellą.

Zupa pomidorowa z mozzarellą to alternatywa dla klasycznej pomidorówki, inspirowana podróżami na południe Europy. Pomidory to bowiem nie tylko polskie dobro narodowe. Podobnie jak my, kochają je także Włosi. Pomyślałam zatem, że zmiksuję je na gładki krem i zamiast zabielać zupę śmietaną, podam ją z dodatkiem sera mozzarella. Alternatywą dla ryżu niech będą z kolei orzechy włoskie – chrupki i pożywny dodatek.

Zupa nada się idealnie na romantyczną kolację we dwoje, delikatnie doprawiona zasmakuje także najmłodszym głodomorom. Z podanych składników przygotujecie dwie pożywne porcje zupy. Jeśli macie ochotę ugotować dla całej rodziny, wystarczy podwoić proporcje. Wtedy naje się cała gromadka!

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    2 min
    Marchewki, pietruszki, selera i pora umieścić w dużym garnku.
  • Krok 2

    2 min
    Warzywa zalać 0,7 litra wody.
  • Krok 3

    20 min
    Gotować bulion na małym ogniu.
  • Krok 4

    3 min
    Cebule i ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.
  • Krok 5

    3 min
    Pomidory umyć, pokroić w kostkę.
  • Krok 6

    5 min
    Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  • Krok 7

    10 min
    Dodać pomidory i gałązkę pomidorów, wymieszać. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Do podsmażonych pomidorów dodać cukier. Całość doprawić ziołami, solą i pieprzem.
  • Krok 9

    3 min
    Bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić, dodać do pomidorów.
  • Krok 10

    5 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem. Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Krok 11

    5 min
    Orzechy drobno pokroić, zrumienić na suchej patelni.
  • Krok 12

    3 min
    Zupę podawać z kawałkami sera mozzarella i orzechami.
Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 1 z 12

Marchewki, pietruszki, selera i pora umieścić w dużym garnku.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 2 z 12

Warzywa zalać 0,7 litra wody.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 3 z 12

Gotować bulion na małym ogniu.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 4 z 12

Cebule i ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 5 z 12

Pomidory umyć, pokroić w kostkę.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 6 z 12

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 7 z 12

Dodać pomidory i gałązkę pomidorów, wymieszać. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 8 z 12

Do podsmażonych pomidorów dodać cukier. Całość doprawić ziołami, solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 9 z 12

Bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić, dodać do pomidorów.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 10 z 12

Podsmażone warzywa zalać bulionem. Zupę zmiksować na gładki krem.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 11 z 12

Orzechy drobno pokroić, zrumienić na suchej patelni.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 12 z 12

Zupę podawać z kawałkami sera mozzarella i orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Strogonow drobiowy z papryką

    Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy
  • Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

    Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu