Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

0
1 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka duża
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
2 
Cebula
2  ząbków
8 
Pomidory, np. malinowe lub lima
3  łyżek
Oliwa
1  kulka
Ser mozzarella
80  g
Orzechy włoskie
1  łyżka
Cukier brązowy
1  gałązka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Bazylia
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.1 g
Węglowodany
33.22 g
Tłuszcze
24.83 g
Wartość energetyczna
361.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
2 min
Marchewki, pietruszki, selera i pora umieścić w dużym garnku.
Krok 2
2 min
Warzywa zalać 0,7 litra wody.
Krok 3
20 min
Gotować bulion na małym ogniu.
Krok 4
3 min
Cebule i ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.
Krok 5
3 min
Pomidory umyć, pokroić w kostkę.
Krok 6
5 min
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 7
10 min
Dodać pomidory i gałązkę pomidorów, wymieszać. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 8
2 min
Do podsmażonych pomidorów dodać cukier. Całość doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Krok 9
3 min
Bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić, dodać do pomidorów.
Krok 10
5 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem. Zupę zmiksować na gładki krem.
Krok 11
5 min
Orzechy drobno pokroić, zrumienić na suchej patelni.
Krok 12
3 min
Zupę podawać z kawałkami sera mozzarella i orzechami.
Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 1 z 12

Marchewki, pietruszki, selera i pora umieścić w dużym garnku.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 2 z 12

Warzywa zalać 0,7 litra wody.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 3 z 12

Gotować bulion na małym ogniu.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 4 z 12

Cebule i ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 5 z 12

Pomidory umyć, pokroić w kostkę.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 6 z 12

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 7 z 12

Dodać pomidory i gałązkę pomidorów, wymieszać. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 8 z 12

Do podsmażonych pomidorów dodać cukier. Całość doprawić ziołami, solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 9 z 12

Bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić, dodać do pomidorów.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 10 z 12

Podsmażone warzywa zalać bulionem. Zupę zmiksować na gładki krem.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 11 z 12

Orzechy drobno pokroić, zrumienić na suchej patelni.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Krok 12 z 12

Zupę podawać z kawałkami sera mozzarella i orzechami.

Malinowe, lima, gargamele… nadszedł czas soczystych i słodkich pomidorów! Nareszcie smakują tak, jak powinny, a ich ceny nie zwalają z nóg. Za kilka złotych można już dorwać kilogram mięsistych, intensywnie czerwonych pomidorków. Cześć ląduje od razu na kanapkach, w towarzystwie szczypiorku, z reszty powstaje zupa pomidorowa z mozzarellą.

Zupa pomidorowa z mozzarellą to alternatywa dla klasycznej pomidorówki, inspirowana podróżami na południe Europy. Pomidory to bowiem nie tylko polskie dobro narodowe. Podobnie jak my, kochają je także Włosi. Pomyślałam zatem, że zmiksuję je na gładki krem i zamiast zabielać zupę śmietaną, podam ją z dodatkiem sera mozzarella. Alternatywą dla ryżu niech będą z kolei orzechy włoskie – chrupki i pożywny dodatek.

Zupa nada się idealnie na romantyczną kolację we dwoje, delikatnie doprawiona zasmakuje także najmłodszym głodomorom. Z podanych składników przygotujecie dwie pożywne porcje zupy. Jeśli macie ochotę ugotować dla całej rodziny, wystarczy podwoić proporcje. Wtedy naje się cała gromadka!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika