Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

(0)
3 godz 31 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Kiszona kapusta (może być z marchewką)
4 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Nieduża cebula
4 
Suszone borowiki
150  g
Kiełbasa myśliwska
20  dag
Żeberka surowe
2  łyżek
Olej
5 
Owoce jałowca
5 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Suszony majeranek
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
0.5  łyżeczka
Papryka Słodka
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.02 g
Węglowodany
28.99 g
Tłuszcze
17.27 g
Wartość energetyczna
361.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

211 min
Krok 1
60 min
Grzyby wkładamy do kubka lub innego wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Krok 2
60 min
Żeberka myjemy, kroimy w paski, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy godzinę.
Kwas 3
10 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojoną w plasterki lub ćwiartki kiełbasę, dodajemy jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe, podsmażamy.
Krok 4
10 min
Kapustę płuczemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do cebulki z kiełbasą, oprószamy cukrem, chwilę smażymy z dodatkiem papryki słodkiej i chili.
Krok 5
40 min
Podlewamy kapustę wodą, dusimy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującymi się żeberkami.
Krok 6
20 min
Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę wlewamy łagodnym strumieniem, uważając, by piasek, który się osadził na dnie naczynia, nie dostał się go garnka z zupą), dodajemy kostkę bulionu, gotujemy 20 minut.
Krok 7
10 min
Kiedy kapusta będzie miękka, przekładamy ją do garnka z warzywami, zagotowujemy i chwilę gotujemy.
Krok 8
1 min
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 1 z 8

Grzyby wkładamy do kubka lub innego wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 2 z 8

Żeberka myjemy, kroimy w paski, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy godzinę.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Kwas 3 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojoną w plasterki lub ćwiartki kiełbasę, dodajemy jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe, podsmażamy.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 4 z 8

Kapustę płuczemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do cebulki z kiełbasą, oprószamy cukrem, chwilę smażymy z dodatkiem papryki słodkiej i chili.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 5 z 8

Podlewamy kapustę wodą, dusimy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującymi się żeberkami.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 6 z 8

Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę wlewamy łagodnym strumieniem, uważając, by piasek, który się osadził na dnie naczynia, nie dostał się go garnka z zupą), dodajemy kostkę bulionu, gotujemy 20 minut.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 7 z 8

Kiedy kapusta będzie miękka, przekładamy ją do garnka z warzywami, zagotowujemy i chwilę gotujemy.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 8 z 8

Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami jest bardzo aromatyczny właśnie dzięki tym dwóm dodatkom. Gęsty i sycący, jak nakazuje tradycja. Z dodatkiem domowej kiełbasy. Jednym słowem – na bogato!

W zależności od naszych preferencji smakowych możemy kapuśniak przyrządzić w wersji mocno kwaśnej, by przypominał góralską kwaśnicę, lub też przed duszeniem kapusty przepłukać ją na sicie, aby zupa była łagodniejsza. Jeśli lubimy, kiedy kapusta jest bardzo miękka, duśmy ją długo. A gdy ma pozostać przyjemnie twarda, czas duszenia można skrócić do 20 minut. Smacznego.

W tradycyjnym kapuśniaku aż roi się od aromatycznych przypraw. Jeśli chcesz o nich wiedzieć więcej i poznać ciekawe sposoby na ich wykorzystanie, sprawdź nasze wpisy:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha