Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

(0)
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Woda
6  łodyg
Seler naciowy
20  dag
Świeża brukselka
2  łyżek
Olej
1 
Cebula
2 
Ziemniaki
1 
Mała cukinia
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Sól morska
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1  szczypta
Suszony lubczyk

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.92 g
Węglowodany
21.38 g
Tłuszcze
7.6 g
Wartość energetyczna
158.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
10 min
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, chwilę smażymy na małym ogniu. W tym czasie łodygi selera przełamujemy na pół usuwając włókna, kroimy w plasterki, dodajemy do patelni z cebulą.
Krok 2
5 min
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i selera.
Krok 3
5 min
Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
5 min
W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy podsmażone warzywa i szczyptę suszonego lubczyku.
Krok 5
10 min
Brukselkę myjemy, obieramy z wierzchnich listków, kroimy na ćwiartki, dodajemy do zupy wraz z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Gotujemy 10 minut.
Krok 6
2 min
Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, miksujemy na puree, dodajemy do garnka z zupą.
Krok 7
1 min
Doprawiamy zupę świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 8
1 min
Podajemy ze świeżymi ziołami.
Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Krok 1 z 8

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, chwilę smażymy na małym ogniu. W tym czasie łodygi selera przełamujemy na pół usuwając włókna, kroimy w plasterki, dodajemy do patelni z cebulą.

Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Krok 2 z 8

Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i selera.

Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Krok 3 z 8

Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.

Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Krok 4 z 8

W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy podsmażone warzywa i szczyptę suszonego lubczyku.

Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Krok 5 z 8

Brukselkę myjemy, obieramy z wierzchnich listków, kroimy na ćwiartki, dodajemy do zupy wraz z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Gotujemy 10 minut.

Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Krok 6 z 8

Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, miksujemy na puree, dodajemy do garnka z zupą.

Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Krok 7 z 8

Doprawiamy zupę świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Krok 8 z 8

Podajemy ze świeżymi ziołami.

Zupa jarzynowa nie musi być nudna! Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką, zagęszczona puree z warzyw, doprawiona szczyptą cukru i sokiem z cytryny jest tego niezbitym dowodem. A mamy ich jeszcze więcej. Zacznij obiad od jarzynowej z selerem naciowym i brukselką, a potem sprawdź nasze przepisy na inne pyszne jarzynówki. Możesz też skorzystać z innego przepisu na zupę z selera naciowego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha