Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką
39min
Łatwy
1.5
l
Woda
6
łodyg
Seler naciowy
20
dag
Świeża brukselka
2
łyżek
Olej
1
Cebula
2
Ziemniaki
1
Mała cukinia
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
łyżeczka
Cukier
1
szczypta
Sól morska
trochę
Sok z cytryny do smaku
1
szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1
szczypta
Suszony lubczyk
.
Wartości odżywcze
Białko
3.92 g
Węglowodany
20.69 g
Tłuszcze
7.6 g
Wartość energetyczna
157.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
39 min
Krok 1
10 min
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, chwilę smażymy na małym ogniu.
W tym czasie łodygi selera przełamujemy na pół usuwając włókna, kroimy w plasterki, dodajemy do patelni z cebulą.
Krok 2
5 min
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i selera.
Krok 3
5 min
Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
5 min
W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy podsmażone warzywa i szczyptę suszonego lubczyku.
Krok 5
10 min
Brukselkę myjemy, obieramy z wierzchnich listków, kroimy na ćwiartki, dodajemy do zupy wraz z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Gotujemy 10 minut.
Krok 6
2 min
Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, miksujemy na puree, dodajemy do garnka z zupą.
Krok 7
1 min
Doprawiamy zupę świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 8
1 min
Podajemy ze świeżymi ziołami.
Zupa jarzynowa nie musi być nudna! Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką, zagęszczona puree z warzyw, doprawiona szczyptą cukru i sokiem z cytryny jest tego niezbitym dowodem. A mamy ich jeszcze więcej. Zacznij obiad od jarzynowej z selerem naciowym i brukselką, a potem sprawdź nasze przepisy na inne pyszne jarzynówki.
Komentarze 0