Barszcz czerwony czysty do krokietów
1 godz 20 min
Łatwy
750
g
Buraki
2
Marchewka
2
Pietruszka
4
Skrzydełka z kurczaka
3
Liść laurowy
3
kulek
Ziarenka ziela angielskiego
10
g
Suszone grzyby
2
ząbków
1
opakowanie
trochę
Sok z połówki cytryny
1
łyżka
Majeranek
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
19.24 g
Węglowodany
27.74 g
Tłuszcze
11.89 g
Wartość energetyczna
323.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
4 min
Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.
Krok 2
3 min
Marchewki oraz pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 3
2 min
Skrzydełka umyć.
Krok 4
3 min
Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w garnku. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona wszystkie składniki.
Krok 5
60 min
Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.
Krok 6
7 min
Barszcz przecedzić. Dolać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżeczki Barszczu czerwonego- Ekspresowa Zupa Winiary oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać.
Krok 7
1 min
Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do kubków lub miseczek, podawać z krokietami.
Gorący, aromatyczny barszcz paruje z kubka, kiedy za oknem skrzypi mróz. Czy to nie piękny plan? 🙂 W chłodniejsze dni nic rozgrzewa tak dobrze, jak porządny kubek barszczyku! Pyszny barszcz czerwony czysty do krokietów, bez dodatku śmietany, za to z grzybami, przygotowany na aromatycznym wywarze z warzyw oraz skrzydełek kurczaka to propozycja, którą zajadać się będą wszyscy domownicy, również dzieciaki!
Komentarze 0