Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

0
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

750  g
Buraki
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
4 
Skrzydełka z kurczaka
3 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
10  g
Suszone grzyby
2  ząbków
trochę
Sok z połówki cytryny
1  łyżka
Majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.24 g
Węglowodany
27.74 g
Tłuszcze
11.89 g
Wartość energetyczna
323.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
4 min
Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.
Krok 2
3 min
Marchewki oraz pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 3
2 min
Skrzydełka umyć.
Krok 4
3 min
Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w garnku. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona wszystkie składniki.
Krok 5
60 min
Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.
Krok 6
7 min
Barszcz przecedzić. Dolać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżeczki Barszczu czerwonego- Ekspresowa Zupa Winiary oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać.
Krok 7
1 min
Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do kubków lub miseczek, podawać z krokietami.
Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 1 z 7

Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 2 z 7

Marchewki oraz pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 3 z 7

Skrzydełka umyć.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 4 z 7

Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w garnku. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona wszystkie składniki.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 5 z 7

Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 6 z 7

Barszcz przecedzić. Dolać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżeczki Barszczu czerwonego- Ekspresowa Zupa Winiary oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 7 z 7

Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do kubków lub miseczek, podawać z krokietami.

Gorący, aromatyczny barszcz paruje z kubka, kiedy za oknem skrzypi mróz. Czy to nie piękny plan? 🙂 W chłodniejsze dni nic rozgrzewa tak dobrze, jak porządny kubek barszczyku! Pyszny barszcz czerwony czysty do krokietów, bez dodatku śmietany, za to z grzybami, przygotowany na aromatycznym wywarze z warzyw oraz skrzydełek kurczaka to propozycja, którą zajadać się będą wszyscy domownicy, również dzieciaki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika