Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz czerwony czysty do krokietów

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  g
Buraki
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
4 
Skrzydełka z kurczaka
3 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
10  g
Suszone grzyby
2  ząbków
Czosnek
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
trochę
Sok z połówki cytryny
1  łyżka
Majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.24 g
Węglowodany
27.74 g
Tłuszcze
11.89 g
Wartość energetyczna
323.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gorący, aromatyczny barszcz paruje z kubka, kiedy za oknem skrzypi mróz. Czy to nie piękny plan? 🙂 W chłodniejsze dni nic rozgrzewa tak dobrze, jak porządny kubek barszczyku! Pyszny barszcz czerwony czysty do krokietów, bez dodatku śmietany, za to z grzybami, przygotowany na aromatycznym wywarze z warzyw oraz skrzydełek kurczaka to propozycja, którą zajadać się będą wszyscy domownicy, również dzieciaki!

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    4 min
    Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.
  • Krok 2

    3 min
    Marchewki oraz pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 3

    2 min
    Skrzydełka umyć.
  • Krok 4

    3 min
    Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w garnku. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona wszystkie składniki.
  • Krok 5

    60 min
    Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.
  • Krok 6

    7 min
    Barszcz przecedzić. Dolać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżeczki Barszczu czerwonego- Ekspresowa Zupa Winiary oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać.
  • Krok 7

    1 min
    Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do kubków lub miseczek, podawać z krokietami.
Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 1 z 7

Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 2 z 7

Marchewki oraz pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 3 z 7

Skrzydełka umyć.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 4 z 7

Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w garnku. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona wszystkie składniki.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 5 z 7

Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 6 z 7

Barszcz przecedzić. Dolać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżeczki Barszczu czerwonego- Ekspresowa Zupa Winiary oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać.

Barszcz czerwony czysty do krokietów

Krok 7 z 7

Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do kubków lub miseczek, podawać z krokietami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Barszcz z uszkami

    2 godz 41 min Średni
  • Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

    14 godz 9 min Łatwy
  • Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu