Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

(0)
35min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Chudy boczek
2 
Czerwona cebula
2  łyżek
Cukier brązowy
3  ząbków
Czosnek
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
2  opakowań
Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY
100  ml
Śmietana kremówka
3 
Liść laurowy
2  kulek
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1 
Bagietka
4  łyżeczek
Pesto rosso
trochę
Kiełki – do wiosennej dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.9 g
Węglowodany
25.7 g
Tłuszcze
25.24 g
Wartość energetyczna
425.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, a może by tak dla odmiany z grzanką? I to grzanką nie byle jaką, bo chrupiącą z wyrazistym pesto z suszonych pomidorów. Sam barszcz biały jest jednak tradycyjny, czyli taki jaki gotowały nasze mamy i babcie: na mięsnym wywarze, z dodatkiem karmelizowanej polskiej cebuli, która nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. To też barszcz dla tych, którzy nie mają czasu bądź talentu do nastawiania zakwasu – jako baza smakowa posłuży nam Barszcz biały WINIARY. Prawie 50% jego składu to mąka pszenna i drożdże – czyli to, co normalnie byłoby w zakwasie – a reszta to głównie warzywa i przyprawy. My sobie oczywiście ilość tych warzyw podkręcimy, a za podstawową przyprawę posłużą nam wyraziste i aromatyczne grzanki z pomidorami!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    7 min
    Boczek pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Tak przygotowane wrzucić na rozgrzaną patelnię i razem delikatnie podsmażyć. Pod koniec dodać cukier, całość skarmelizować i przełożyć do dużego garnka.
  • Krok 2

    18 min
    Do garnka dodać obrane i pokrojone na mniejsze części: marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora. Całość zalać 1-1,5 litra wody. Gotować wywar na małym ogniu – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • Krok 3

    6 min
    Gotowy wywar przecedzić. W ziemnej wodzie rozmieszać 2 opakowania Barszczu białego Winiary i dolać do wywaru. Całość gotować na małym ogniu aż do zagotowania. Na koniec barszcz zabielić śmietaną kremówką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 4

    4 min
    Bagietkę pokroić na grubsze kromki, podpiec w piekarniku lub tosterze. Na kromki nałożyć po łyżce czerwonego pesto, podawać jako dodatek do barszczu. Zupę można fantazyjnie i wiosennie udekorować chrupkimi kiełkami.
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Krok 1 z 4

Boczek pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Tak przygotowane wrzucić na rozgrzaną patelnię i razem delikatnie podsmażyć. Pod koniec dodać cukier, całość skarmelizować i przełożyć do dużego garnka.

Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Krok 2 z 4

Do garnka dodać obrane i pokrojone na mniejsze części: marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora. Całość zalać 1-1,5 litra wody. Gotować wywar na małym ogniu – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania, dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Krok 3 z 4

Gotowy wywar przecedzić. W ziemnej wodzie rozmieszać 2 opakowania Barszczu białego Winiary i dolać do wywaru. Całość gotować na małym ogniu aż do zagotowania. Na koniec barszcz zabielić śmietaną kremówką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Krok 4 z 4

Bagietkę pokroić na grubsze kromki, podpiec w piekarniku lub tosterze. Na kromki nałożyć po łyżce czerwonego pesto, podawać jako dodatek do barszczu. Zupę można fantazyjnie i wiosennie udekorować chrupkimi kiełkami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek po śląsku

    1 godz 50 min Średni
  • Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

    1 godz 1 min Średni
  • Biały barszcz wielkanocny z chrzanem i boczkiem

    2 godz 1 min Łatwy
  • Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

    53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu