Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso
Dodaj do CookBook

Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

(0)
35 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Chudy boczek
2 
Czerwona cebula
2  łyżek
Cukier brązowy
3  ząbków
Czosnek
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
2  opakowań
Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY
100  ml
Śmietana kremówka
3 
Liść laurowy
2  kulek
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1 
Bagietka
4  łyżeczek
Pesto rosso
trochę
Kiełki – do wiosennej dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.7 g
Wartość energetyczna
425.1 kcal
Tłuszcze
25.2 g
Białko
11.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, a może by tak dla odmiany z grzanką? I to grzanką nie byle jaką, bo chrupiącą z wyrazistym pesto z suszonych pomidorów. Sam barszcz biały jest jednak tradycyjny, czyli taki jaki gotowały nasze mamy i babcie: na mięsnym wywarze, z dodatkiem karmelizowanej polskiej cebuli, która nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. To też barszcz dla tych, którzy nie mają czasu bądź talentu do nastawiania zakwasu – jako baza smakowa posłuży nam Barszcz biały WINIARY. Prawie 50% jego składu to mąka pszenna i drożdże – czyli to, co normalnie byłoby w zakwasie – a reszta to głównie warzywa i przyprawy. My sobie oczywiście ilość tych warzyw podkręcimy, a za podstawową przyprawę posłużą nam wyraziste i aromatyczne grzanki z pomidorami!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    7 min
    Boczek pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Tak przygotowane wrzucić na rozgrzaną patelnię i razem delikatnie podsmażyć. Pod koniec dodać cukier, całość skarmelizować i przełożyć do dużego garnka.
  • Krok 2

    18 min
    Do garnka dodać obrane i pokrojone na mniejsze części: marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora. Całość zalać 1-1,5 litra wody. Gotować wywar na małym ogniu – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • Krok 3

    6 min
    Gotowy wywar przecedzić. W ziemnej wodzie rozmieszać 2 opakowania Barszczu białego Winiary i dolać do wywaru. Całość gotować na małym ogniu aż do zagotowania. Na koniec barszcz zabielić śmietaną kremówką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 4

    4 min
    Bagietkę pokroić na grubsze kromki, podpiec w piekarniku lub tosterze. Na kromki nałożyć po łyżce czerwonego pesto, podawać jako dodatek do barszczu. Zupę można fantazyjnie i wiosennie udekorować chrupkimi kiełkami.
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Krok 1 z 4

Boczek pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Tak przygotowane wrzucić na rozgrzaną patelnię i razem delikatnie podsmażyć. Pod koniec dodać cukier, całość skarmelizować i przełożyć do dużego garnka.

Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Krok 2 z 4

Do garnka dodać obrane i pokrojone na mniejsze części: marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora. Całość zalać 1-1,5 litra wody. Gotować wywar na małym ogniu – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania, dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Krok 3 z 4

Gotowy wywar przecedzić. W ziemnej wodzie rozmieszać 2 opakowania Barszczu białego Winiary i dolać do wywaru. Całość gotować na małym ogniu aż do zagotowania. Na koniec barszcz zabielić śmietaną kremówką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Krok 4 z 4

Bagietkę pokroić na grubsze kromki, podpiec w piekarniku lub tosterze. Na kromki nałożyć po łyżce czerwonego pesto, podawać jako dodatek do barszczu. Zupę można fantazyjnie i wiosennie udekorować chrupkimi kiełkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu