Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, a może by tak dla odmiany z grzanką? I to grzanką nie byle jaką, bo chrupiącą z wyrazistym pesto z suszonych pomidorów. Sam barszcz biały jest jednak tradycyjny, czyli taki jaki gotowały nasze mamy i babcie: na mięsnym wywarze, z dodatkiem karmelizowanej polskiej cebuli, która nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. To też barszcz dla tych, którzy nie mają czasu bądź talentu do nastawiania zakwasu – jako baza smakowa posłuży nam Barszcz biały WINIARY. Prawie 50% jego składu to mąka pszenna i drożdże – czyli to, co normalnie byłoby w zakwasie – a reszta to głównie warzywa i przyprawy. My sobie oczywiście ilość tych warzyw podkręcimy, a za podstawową przyprawę posłużą nam wyraziste i aromatyczne grzanki z pomidorami!
Przygotowanie
35 min
Krok 1
7 min
Boczek pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Tak przygotowane wrzucić na rozgrzaną patelnię i razem delikatnie podsmażyć. Pod koniec dodać cukier, całość skarmelizować i przełożyć do dużego garnka.
Krok 2
18 min
Do garnka dodać obrane i pokrojone na mniejsze części: marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora. Całość zalać 1-1,5 litra wody. Gotować wywar na małym ogniu – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 3
6 min
Gotowy wywar przecedzić. W ziemnej wodzie rozmieszać 2 opakowania Barszczu białego Winiary i dolać do wywaru. Całość gotować na małym ogniu aż do zagotowania. Na koniec barszcz zabielić śmietaną kremówką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
4 min
Bagietkę pokroić na grubsze kromki, podpiec w piekarniku lub tosterze. Na kromki nałożyć po łyżce czerwonego pesto, podawać jako dodatek do barszczu. Zupę można fantazyjnie i wiosennie udekorować chrupkimi kiełkami.
Krok 1
z
4
Boczek pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Tak przygotowane wrzucić na rozgrzaną patelnię i razem delikatnie podsmażyć. Pod koniec dodać cukier, całość skarmelizować i przełożyć do dużego garnka.
Krok 2
z
4
Do garnka dodać obrane i pokrojone na mniejsze części: marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora. Całość zalać 1-1,5 litra wody. Gotować wywar na małym ogniu – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 3
z
4
Gotowy wywar przecedzić. W ziemnej wodzie rozmieszać 2 opakowania Barszczu białego Winiary i dolać do wywaru. Całość gotować na małym ogniu aż do zagotowania. Na koniec barszcz zabielić śmietaną kremówką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
z
4
Bagietkę pokroić na grubsze kromki, podpiec w piekarniku lub tosterze. Na kromki nałożyć po łyżce czerwonego pesto, podawać jako dodatek do barszczu. Zupę można fantazyjnie i wiosennie udekorować chrupkimi kiełkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0