Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik z boczkiem i brukselką

(0)
1 godz 17 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10  dag
Kasza jęczmienna
2 
Skrzydełka
10  dag
Boczek wędzony
2 
Liść laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
2  łyżek
Suszona włoszczyzna (lub świeża włoszczyzna)
1 
Marchewka
10  dag
Brukselka
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.04 g
Węglowodany
23.66 g
Tłuszcze
19.43 g
Wartość energetyczna
334.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

77 min
Krok 1
40 min
Skrzydełka zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 40 minut pod przykryciem.
Krok 2
15 min
Do garnka z wywarem dodajemy opłukaną na sicie kaszę jęczmienną, marchewkę i suszoną włoszczyznę. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 15 minut.
Krok 3
7 min
Do garnka z zupą dodajemy obraną z wierzchnich listków brukselkę. Gotujemy 5-7 minut.
Krok 4
6 min
Boczek kroimy w kostkę, delikatnie podsmażamy na suchej patelni.
Krok 5
3 min
Podsmażony boczek dodajemy do zupy (wcześniej można do odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym).
Krok 6
3 min
Z zupy wyciągamy skrzydełka. Oddzielone od kostek mięso dodajemy z powrotem do garnka.
Krok 7
3 min
Krupnik z boczkiem i brukselką na talerzach posypujemy zieleniną. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 1 z 7

Skrzydełka zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 40 minut pod przykryciem.

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 2 z 7

Do garnka z wywarem dodajemy opłukaną na sicie kaszę jęczmienną, marchewkę i suszoną włoszczyznę. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 15 minut.

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 3 z 7

Do garnka z zupą dodajemy obraną z wierzchnich listków brukselkę. Gotujemy 5-7 minut.

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 4 z 7

Boczek kroimy w kostkę, delikatnie podsmażamy na suchej patelni.

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 5 z 7

Podsmażony boczek dodajemy do zupy (wcześniej można do odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym).

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 6 z 7

Z zupy wyciągamy skrzydełka. Oddzielone od kostek mięso dodajemy z powrotem do garnka.

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 7 z 7

Krupnik z boczkiem i brukselką na talerzach posypujemy zieleniną. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Jesienią i zimą, kiedy dokucza nieprzyjemny chłód, warto rozgrzać się przy talerzu dobrego krupniku. Ta zupa nie zawsze musi wyglądać tak samo, choć w wielu domach zwykło się przygotowywać tę zupę według jedynego (jedynie słusznego przepisu). Kiedy przyszedł boom na kasze, pojawiły się przepisy na krupnik z kuskusem, z kaszą bulgur, a nawet gryczaną. A jednak moim ulubionym jest ten z kaszą jęczmienną i właśnie taki gotuję najczęściej.

Okazuje się, że gotując krupnik tylko, i wyłącznie z kaszą jęczmienną wcale nie musimy skazywać się na kulinarną nudę. Wystarczy dodać nowy składnik, by zupa była zupełnie inna od tej, którą gotowaliśmy w zeszłym tygodniu.

Dzisiejszy krupnik z boczkiem i brukselką jest właśnie inny niż wszystkie. Z małymi kapuścianymi główkami wygląda bardzo apetycznie i rzeczywiście pysznie smakuje. Taki krupnik można przygotować na kawałku wędzonego boczku lub z jego dodatkiem w postaci lekko zrumienionych skwarek. Aby zupa nie była za tłusta, skwarki przed dodaniem do zupy odsączcie z nadmiaru tłuszczu.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Poznaj nasze kolejne propozycje na danie z brukselką!
Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem
Zupa ze świeżej brukselki
Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika