Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesienią i zimą, kiedy dokucza nieprzyjemny chłód, warto rozgrzać się przy talerzu dobrego krupniku. Ta zupa nie zawsze musi wyglądać tak samo, choć w wielu domach zwykło się przygotowywać tę zupę według jedynego (jedynie słusznego przepisu). Kiedy przyszedł boom na kasze, pojawiły się przepisy na krupnik z kuskusem, z kaszą bulgur, a nawet gryczaną. A jednak moim ulubionym jest ten z kaszą jęczmienną i właśnie taki gotuję najczęściej.
Okazuje się, że gotując krupnik tylko, i wyłącznie z kaszą jęczmienną wcale nie musimy skazywać się na kulinarną nudę. Wystarczy dodać nowy składnik, by zupa była zupełnie inna od tej, którą gotowaliśmy w zeszłym tygodniu.
Dzisiejszy krupnik z boczkiem i brukselką jest właśnie inny niż wszystkie. Z małymi kapuścianymi główkami wygląda bardzo apetycznie i rzeczywiście pysznie smakuje. Taki krupnik można przygotować na kawałku wędzonego boczku lub z jego dodatkiem w postaci lekko zrumienionych skwarek. Aby zupa nie była za tłusta, skwarki przed dodaniem do zupy odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Skrzydełka zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 40 minut pod przykryciem.
Krok 2
15 min
Do garnka z wywarem dodajemy opłukaną na sicie kaszę jęczmienną, marchewkę i suszoną włoszczyznę. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 15 minut.
Krok 3
7 min
Do garnka z zupą dodajemy obraną z wierzchnich listków brukselkę. Gotujemy 5-7 minut.
Krok 4
6 min
Boczek kroimy w kostkę, delikatnie podsmażamy na suchej patelni.
Krok 5
3 min
Podsmażony boczek dodajemy do zupy (wcześniej można do odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym).
Krok 6
3 min
Z zupy wyciągamy skrzydełka. Oddzielone od kostek mięso dodajemy z powrotem do garnka.
Krok 7
3 min
Krupnik z boczkiem i brukselką na talerzach posypujemy zieleniną. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 1
z
7
Skrzydełka zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 40 minut pod przykryciem.
Krok 2
z
7
Do garnka z wywarem dodajemy opłukaną na sicie kaszę jęczmienną, marchewkę i suszoną włoszczyznę. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 15 minut.
Krok 3
z
7
Do garnka z zupą dodajemy obraną z wierzchnich listków brukselkę. Gotujemy 5-7 minut.
Krok 4
z
7
Boczek kroimy w kostkę, delikatnie podsmażamy na suchej patelni.
Krok 5
z
7
Podsmażony boczek dodajemy do zupy (wcześniej można do odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym).
Krok 6
z
7
Z zupy wyciągamy skrzydełka. Oddzielone od kostek mięso dodajemy z powrotem do garnka.
Krok 7
z
7
Krupnik z boczkiem i brukselką na talerzach posypujemy zieleniną. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0