Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krupnik z boczkiem i brukselką
Krupnik z boczkiem i brukselką
Krupnik z boczkiem i brukselką
Krupnik z boczkiem i brukselką
Krupnik z boczkiem i brukselką
Krupnik z boczkiem i brukselką
Dodaj do CookBook

Krupnik z boczkiem i brukselką

(0)
1 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  dag
Kasza jęczmienna
2 
Skrzydełka
10  dag
Boczek wędzony
2 
Liść laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
2  łyżek
Suszona włoszczyzna (lub świeża włoszczyzna)
1 
Marchewka
10  dag
Brukselka
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.7 g
Wartość energetyczna
334.1 kcal
Tłuszcze
19.4 g
Białko
17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesienią i zimą, kiedy dokucza nieprzyjemny chłód, warto rozgrzać się przy talerzu dobrego krupniku. Ta zupa nie zawsze musi wyglądać tak samo, choć w wielu domach zwykło się przygotowywać tę zupę według jedynego (jedynie słusznego przepisu). Kiedy przyszedł boom na kasze, pojawiły się przepisy na krupnik z kuskusem, z kaszą bulgur, a nawet gryczaną. A jednak moim ulubionym jest ten z kaszą jęczmienną i właśnie taki gotuję najczęściej.

Okazuje się, że gotując krupnik tylko, i wyłącznie z kaszą jęczmienną wcale nie musimy skazywać się na kulinarną nudę. Wystarczy dodać nowy składnik, by zupa była zupełnie inna od tej, którą gotowaliśmy w zeszłym tygodniu.

Dzisiejszy krupnik z boczkiem i brukselką jest właśnie inny niż wszystkie. Z małymi kapuścianymi główkami wygląda bardzo apetycznie i rzeczywiście pysznie smakuje. Taki krupnik można przygotować na kawałku wędzonego boczku lub z jego dodatkiem w postaci lekko zrumienionych skwarek. Aby zupa nie była za tłusta, skwarki przed dodaniem do zupy odsączcie z nadmiaru tłuszczu.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Poznaj nasze kolejne propozycje na danie z brukselką!
Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem
Zupa ze świeżej brukselki
Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Przygotowanie

77 min
  • Krok 1

    40 min
    Skrzydełka zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 40 minut pod przykryciem.
  • Krok 2

    15 min
    Do garnka z wywarem dodajemy opłukaną na sicie kaszę jęczmienną, marchewkę i suszoną włoszczyznę. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 15 minut.
  • Krok 3

    7 min
    Do garnka z zupą dodajemy obraną z wierzchnich listków brukselkę. Gotujemy 5-7 minut.
  • Krok 4

    6 min
    Boczek kroimy w kostkę, delikatnie podsmażamy na suchej patelni.
  • Krok 5

    3 min
    Podsmażony boczek dodajemy do zupy (wcześniej można do odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym).
  • Krok 6

    3 min
    Z zupy wyciągamy skrzydełka. Oddzielone od kostek mięso dodajemy z powrotem do garnka.
  • Krok 7

    3 min
    Krupnik z boczkiem i brukselką na talerzach posypujemy zieleniną. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 1 z 7

Skrzydełka zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 40 minut pod przykryciem.

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 2 z 7

Do garnka z wywarem dodajemy opłukaną na sicie kaszę jęczmienną, marchewkę i suszoną włoszczyznę. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 15 minut.

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 3 z 7

Do garnka z zupą dodajemy obraną z wierzchnich listków brukselkę. Gotujemy 5-7 minut.

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 4 z 7

Boczek kroimy w kostkę, delikatnie podsmażamy na suchej patelni.

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 5 z 7

Podsmażony boczek dodajemy do zupy (wcześniej można do odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym).

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 6 z 7

Z zupy wyciągamy skrzydełka. Oddzielone od kostek mięso dodajemy z powrotem do garnka.

Krupnik z boczkiem i brukselką

Krok 7 z 7

Krupnik z boczkiem i brukselką na talerzach posypujemy zieleniną. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik - jak ugotować?

    Krupnik - jak ugotować?

    1 godz 5 min Łatwy
  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Szybki krupnik dla zabieganych

    Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Zupa krupnik na golonce - przepis

    Zupa krupnik na golonce - przepis

    1 godz 33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu