Krupnik z boczkiem i brukselką
1 godz 17 min
Łatwy
10
dag
Kasza jęczmienna
2
Skrzydełka
10
dag
Boczek wędzony
2
Liść laurowy
4
Ziarenka ziela angielskiego
2
łyżek
Suszona włoszczyzna (lub świeża włoszczyzna)
1
Marchewka
10
dag
Brukselka
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
17.04 g
Węglowodany
23.66 g
Tłuszcze
19.43 g
Wartość energetyczna
334.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
77 min
Krok 1
40 min
Skrzydełka zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 40 minut pod przykryciem.
Krok 2
15 min
Do garnka z wywarem dodajemy opłukaną na sicie kaszę jęczmienną, marchewkę i suszoną włoszczyznę. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 15 minut.
Krok 3
7 min
Do garnka z zupą dodajemy obraną z wierzchnich listków brukselkę. Gotujemy 5-7 minut.
Krok 4
6 min
Boczek kroimy w kostkę, delikatnie podsmażamy na suchej patelni.
Krok 5
3 min
Podsmażony boczek dodajemy do zupy (wcześniej można do odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym).
Krok 6
3 min
Z zupy wyciągamy skrzydełka. Oddzielone od kostek mięso dodajemy z powrotem do garnka.
Krok 7
3 min
Krupnik z boczkiem i brukselką na talerzach posypujemy zieleniną. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Jesienią i zimą, kiedy dokucza nieprzyjemny chłód, warto rozgrzać się przy talerzu dobrego krupniku. Ta zupa nie zawsze musi wyglądać tak samo, choć w wielu domach zwykło się przygotowywać tę zupę według jedynego (jedynie słusznego przepisu). Kiedy przyszedł boom na kasze, pojawiły się przepisy na krupnik z kuskusem, z kaszą bulgur, a nawet gryczaną. A jednak moim ulubionym jest ten z kaszą jęczmienną i właśnie taki gotuję najczęściej.
Okazuje się, że gotując krupnik tylko, i wyłącznie z kaszą jęczmienną wcale nie musimy skazywać się na kulinarną nudę. Wystarczy dodać nowy składnik, by zupa była zupełnie inna od tej, którą gotowaliśmy w zeszłym tygodniu.
Dzisiejszy krupnik z boczkiem i brukselką jest właśnie inny niż wszystkie. Z małymi kapuścianymi główkami wygląda bardzo apetycznie i rzeczywiście pysznie smakuje. Taki krupnik można przygotować na kawałku wędzonego boczku lub z jego dodatkiem w postaci lekko zrumienionych skwarek. Aby zupa nie była za tłusta, skwarki przed dodaniem do zupy odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Poznaj nasze kolejne propozycje na danie z brukselką!
Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem
Zupa ze świeżej brukselki
Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką
Okazuje się, że gotując krupnik tylko, i wyłącznie z kaszą jęczmienną wcale nie musimy skazywać się na kulinarną nudę. Wystarczy dodać nowy składnik, by zupa była zupełnie inna od tej, którą gotowaliśmy w zeszłym tygodniu.
Dzisiejszy krupnik z boczkiem i brukselką jest właśnie inny niż wszystkie. Z małymi kapuścianymi główkami wygląda bardzo apetycznie i rzeczywiście pysznie smakuje. Taki krupnik można przygotować na kawałku wędzonego boczku lub z jego dodatkiem w postaci lekko zrumienionych skwarek. Aby zupa nie była za tłusta, skwarki przed dodaniem do zupy odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Poznaj nasze kolejne propozycje na danie z brukselką!
Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem
Zupa ze świeżej brukselki
Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką
Komentarze 0