Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesienią i zimą, kiedy dokucza nieprzyjemny chłód, warto rozgrzać się przy talerzu dobrego krupniku. Ta zupa nie zawsze musi wyglądać tak samo, choć w wielu domach zwykło się przygotowywać tę zupę według jedynego (jedynie słusznego przepisu). Kiedy przyszedł boom na kasze, pojawiły się przepisy na krupnik z kuskusem, z kaszą bulgur, a nawet gryczaną. A jednak moim ulubionym jest ten z kaszą jęczmienną i właśnie taki gotuję najczęściej.
Okazuje się, że gotując krupnik tylko, i wyłącznie z kaszą jęczmienną wcale nie musimy skazywać się na kulinarną nudę. Wystarczy dodać nowy składnik, by zupa była zupełnie inna od tej, którą gotowaliśmy w zeszłym tygodniu.
Dzisiejszy krupnik z boczkiem i brukselką jest właśnie inny niż wszystkie. Z małymi kapuścianymi główkami wygląda bardzo apetycznie i rzeczywiście pysznie smakuje. Taki krupnik można przygotować na kawałku wędzonego boczku lub z jego dodatkiem w postaci lekko zrumienionych skwarek. Aby zupa nie była za tłusta, skwarki przed dodaniem do zupy odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Poznaj nasze kolejne propozycje na danie z brukselką!
Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem
Zupa ze świeżej brukselki
Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką
Skrzydełka zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 40 minut pod przykryciem.
Do garnka z wywarem dodajemy opłukaną na sicie kaszę jęczmienną, marchewkę i suszoną włoszczyznę. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 15 minut.
Do garnka z zupą dodajemy obraną z wierzchnich listków brukselkę. Gotujemy 5-7 minut.
Boczek kroimy w kostkę, delikatnie podsmażamy na suchej patelni.
Podsmażony boczek dodajemy do zupy (wcześniej można do odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym).
Z zupy wyciągamy skrzydełka. Oddzielone od kostek mięso dodajemy z powrotem do garnka.
Krupnik z boczkiem i brukselką na talerzach posypujemy zieleniną. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.