Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa ze świeżej brukselki
Zupa ze świeżej brukselki
Zupa ze świeżej brukselki
Dodaj do CookBook

Zupa ze świeżej brukselki

(0)
29 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Świeża brukselka (około 350 g po obraniu)
1  kawałek
Por (biała część)
1 
Mała Cebula
1 
Duży ziemniak
2  szklanek
Wywar drobiowy
1  szklanka
Mleko
2  łyżek
Olej z pestek winogron
1  szczypta
Sól morska
0.5  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Pieprz czarny
1  pęczek
Posiekany koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25 g
Wartość energetyczna
201 kcal
Tłuszcze
9.6 g
Białko
7.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Brukselka – zmora mojego dzieciństwa. Jej smak pamiętam do dziś. Zawsze była niesmacznie miękka i jeszcze bardziej niesmacznie gorzka. Od tamtej pory unikałam brukselki jak ognia. Aż w końcu postanowiłam zmierzyć się z demonami sprzed lat, tak jak kiedyś zmierzyłam się ze szczawiem, szpinakiem, cebulą, czosnkiem, szczypiorkiem, a nawet niewinną natką pietruszki (oj, dużo tego było).

Na dodatek postanowiłam iść na żywioł. Nie ugotowałam zupy z brukselką, tylko zupę z brukselki, dużo, dużo brukselki w niej było, ale nie była rozgotowana, ani też gorzka. Była po prostu pyszna. Oczywiście przetestowałam ją na swoich dzieciach I okazało się, że zupa ze świeżej brukselki im też smakowała. Chociaż przyznam, że nie powiedziałam, że to zupa z brukselki, tylko jarzynowa

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    3 min
    Brukselkę płuczę, odcinam końce i ściągam pierwsze listki, kroję w ćwiartki. Jeśli wolicie brukselkę w całości, natnijcie jej końce „na cztery” – to sposób na to, żeby uniknąć brukselkowej goryczy.
  • Krok 2

    4 min
    Por kroję w półtalarki, cebulę siekam.
  • Krok 3

    5 min
    W dużym rondlu rozgrzewam olej, wrzucam por, cebulę i brukselkę, przesmażam kilka minut.
  • Krok 4

    1 min
    W tym czasie ziemniaka kroję w kostkę.
  • Krok 5

    15 min
    Podlewam brukselkę wywarem, dodaję mleko, pokrojonego ziemniaka, gotuję 15 minut (bez pokrywki, żeby nie straciła koloru). Brukselka powinna być lekko chrupka, taka al dente 🙂
  • Krok 6

    1 min
    Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypuję koperkiem.
Zupa ze świeżej brukselki

Krok 1 z 6

Brukselkę płuczę, odcinam końce i ściągam pierwsze listki, kroję w ćwiartki. Jeśli wolicie brukselkę w całości, natnijcie jej końce „na cztery” – to sposób na to, żeby uniknąć brukselkowej goryczy.

Zupa ze świeżej brukselki

Krok 2 z 6

Por kroję w półtalarki, cebulę siekam.

Zupa ze świeżej brukselki

Krok 3 z 6

W dużym rondlu rozgrzewam olej, wrzucam por, cebulę i brukselkę, przesmażam kilka minut.

Zupa ze świeżej brukselki

Krok 4 z 6

W tym czasie ziemniaka kroję w kostkę.

Zupa ze świeżej brukselki

Krok 5 z 6

Podlewam brukselkę wywarem, dodaję mleko, pokrojonego ziemniaka, gotuję 15 minut (bez pokrywki, żeby nie straciła koloru). Brukselka powinna być lekko chrupka, taka al dente 🙂

Zupa ze świeżej brukselki

Krok 6 z 6

Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypuję koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu