Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ze świeżej brukselki

0
29min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Świeża brukselka (około 350 g po obraniu)
1  kawałek
Por (biała część)
1 
Mała Cebula
1 
Duży ziemniak
2  szklanek
Wywar drobiowy
1  szklanka
Mleko
2  łyżek
Olej z pestek winogron
1  szczypta
Sól morska
0.5  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Pieprz czarny
1  pęczek
Posiekany koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.73 g
Węglowodany
25.04 g
Tłuszcze
9.62 g
Wartość energetyczna
200.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
3 min
Brukselkę płuczę, odcinam końce i ściągam pierwsze listki, kroję w ćwiartki. Jeśli wolicie brukselkę w całości, natnijcie jej końce „na cztery” – to sposób na to, żeby uniknąć brukselkowej goryczy.
Krok 2
4 min
Por kroję w półtalarki, cebulę siekam.
Krok 3
5 min
W dużym rondlu rozgrzewam olej, wrzucam por, cebulę i brukselkę, przesmażam kilka minut.
Krok 4
1 min
W tym czasie ziemniaka kroję w kostkę.
Krok 5
15 min
Podlewam brukselkę wywarem, dodaję mleko, pokrojonego ziemniaka, gotuję 15 minut (bez pokrywki, żeby nie straciła koloru). Brukselka powinna być lekko chrupka, taka al dente 🙂
Krok 6
1 min
Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypuję koperkiem.
Zupa ze świeżej brukselki

Krok 1 z 6

Brukselkę płuczę, odcinam końce i ściągam pierwsze listki, kroję w ćwiartki. Jeśli wolicie brukselkę w całości, natnijcie jej końce „na cztery” – to sposób na to, żeby uniknąć brukselkowej goryczy.

Zupa ze świeżej brukselki

Krok 2 z 6

Por kroję w półtalarki, cebulę siekam.

Zupa ze świeżej brukselki

Krok 3 z 6

W dużym rondlu rozgrzewam olej, wrzucam por, cebulę i brukselkę, przesmażam kilka minut.

Zupa ze świeżej brukselki

Krok 4 z 6

W tym czasie ziemniaka kroję w kostkę.

Zupa ze świeżej brukselki

Krok 5 z 6

Podlewam brukselkę wywarem, dodaję mleko, pokrojonego ziemniaka, gotuję 15 minut (bez pokrywki, żeby nie straciła koloru). Brukselka powinna być lekko chrupka, taka al dente 🙂

Zupa ze świeżej brukselki

Krok 6 z 6

Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypuję koperkiem.

Brukselka – zmora mojego dzieciństwa. Jej smak pamiętam do dziś. Zawsze była niesmacznie miękka i jeszcze bardziej niesmacznie gorzka. Od tamtej pory unikałam brukselki jak ognia. Aż w końcu postanowiłam zmierzyć się z demonami sprzed lat, tak jak kiedyś zmierzyłam się ze szczawiem, szpinakiem, cebulą, czosnkiem, szczypiorkiem, a nawet niewinną natką pietruszki (oj, dużo tego było).

Na dodatek postanowiłam iść na żywioł. Nie ugotowałam zupy z brukselką, tylko zupę z brukselki, dużo, dużo brukselki w niej było, ale nie była rozgotowana, ani też gorzka. Była po prostu pyszna. Oczywiście przetestowałam ją na swoich dzieciach I okazało się, że zupa ze świeżej brukselki im też smakowała. Chociaż przyznam, że nie powiedziałam, że to zupa z brukselki, tylko jarzynowa
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika