Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem
40min
Łatwy
30
dag
Brukselka
1
Marchewka
1
Mała pietruszka
1
kawałek
Seler
1
kawałek
Por
1
Cebula
2
Małe ziemniaki
1
Liść laurowy
3
Ziarenka ziela angielskiego
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Czarny pieprz
1
łyżeczka
Suszona natka pietruszki lub koperku
1
pęczek
Zielenina do dekoracji
1
Pierś Z Kurczaka
4
łyżek
Olej
trochę
Ulubione przyprawy do przyprawienia kurczaka
.
Wartości odżywcze
Białko
15.24 g
Węglowodany
24.68 g
Tłuszcze
16.2 g
Wartość energetyczna
294.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Warzywa myjemy. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Brukselkę w razie konieczności obieramy z zewnętrznych liści, małe główki pozostawiamy w całości, duże kroimy w ćwiartki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.
Krok 2
5 min
Na odrobinie oleju podduszamy cebulkę, dodajemy pokrojone warzywa, listek laurowy i ziele angielskie, chwilę dusimy.
Krok 3
15 min
Podlewamy warzywa 0,75 l wody, gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy suszoną natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
14 min
Pierś kurczaka kroimy w poprzek, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawami (jeśli mamy czas, przygotowujemy pierś wcześniej i odstawiamy na kilka godzin do lodówki).Rozgrzewamy patelnię grillową, smażymy po 7 minut z każdej strony.
Krok 5
1 min
Zupę zabielamy śmietaną, podajemy z kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.
To miała być zupa brukselkowa krem, podana z kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Ale kiedy była prawie gotowa i wystarczyło ją tylko zblendować, postanowiłam tego nie robić. Brukselka w zupie wygląda po prostu uroczo i pysznie smakuje, więc po co ją miksować? Chyba że nie lubicie brukselki, to się nie zastanawiajcie 🙂 Zmiksowana z innymi warzywami przestaje być groźna dla swoich zagorzałych przeciwników. Nawet tych, którzy niechęć do brukselki pielęgnują od dziecka! 😉
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze 0