Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
To miała być zupa brukselkowa krem, podana z kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Ale kiedy była prawie gotowa i wystarczyło ją tylko zblendować, postanowiłam tego nie robić. Brukselka w zupie wygląda po prostu uroczo i pysznie smakuje, więc po co ją miksować? Chyba że nie lubicie brukselki, to się nie zastanawiajcie 🙂 Zmiksowana z innymi warzywami przestaje być groźna dla swoich zagorzałych przeciwników. Nawet tych, którzy niechęć do brukselki pielęgnują od dziecka! 😉
Smacznego!
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Warzywa myjemy. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Brukselkę w razie konieczności obieramy z zewnętrznych liści, małe główki pozostawiamy w całości, duże kroimy w ćwiartki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.
Krok 2
5 min
Na odrobinie oleju podduszamy cebulkę, dodajemy pokrojone warzywa, listek laurowy i ziele angielskie, chwilę dusimy.
Krok 3
15 min
Podlewamy warzywa 0,75 l wody, gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy suszoną natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
14 min
Pierś kurczaka kroimy w poprzek, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawami (jeśli mamy czas, przygotowujemy pierś wcześniej i odstawiamy na kilka godzin do lodówki).Rozgrzewamy patelnię grillową, smażymy po 7 minut z każdej strony.
Warzywa myjemy. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Brukselkę w razie konieczności obieramy z zewnętrznych liści, małe główki pozostawiamy w całości, duże kroimy w ćwiartki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.
Krok 2
z
5
Na odrobinie oleju podduszamy cebulkę, dodajemy pokrojone warzywa, listek laurowy i ziele angielskie, chwilę dusimy.
Krok 3
z
5
Podlewamy warzywa 0,75 l wody, gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy suszoną natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
z
5
Pierś kurczaka kroimy w poprzek, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawami (jeśli mamy czas, przygotowujemy pierś wcześniej i odstawiamy na kilka godzin do lodówki).Rozgrzewamy patelnię grillową, smażymy po 7 minut z każdej strony.
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0