Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesień w moim domu pachnie zupą grzybową, dyniową i oczywiście naszymi polskimi klasykami, czyli grochówką, kapuśniakiem, zupą ziemniaczaną czy gulaszową. Teraz czekają nas krótkie dni, długie wieczory i jesienne spacery po lesie w poszukiwaniu kolorowych liści, kasztanów i grzybów. Może właśnie tu tkwi sekret mojego sentymentu do tej pory roku, bo to wszystko moje ulubione kolory: odcienie brązu, koloru żółtego i pomarańczowego i nieco zgaszonej już zieleni. Wszystkie te barwy znajdziecie w jesiennych zupach: grzybowej, marchewkowej, dyniowej.
Jesienią, nie wiem czemu, mam też tendencję do gotowania zup na kilka dni. Tak jest w przypadku grochówki z kiełbasą. Ugotowałam jej ogromny gar, więc miałam wolne 3 dni od gotowania. Do tej pory grochówkę przygotowywałam zawsze na świeżych żeberkach, ale posłuchałam cennych wskazówek, których udzielił mi czytelnik naszego bloga i tym razem wybrałam wersję grochówki na wędzonce i… myślę, że tak już pozostanie. Ta wersja grochówki z kiełbasą absolutnie podbiła nasze kubki smakowe. Zupa zdecydowanie zyskała na smaku.
Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego
Przygotowanie
80 min
Krok 1
25 min
Szponder oraz obraną i umytą włoszczyznę wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą . Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Krok 2
10 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Kiełbasę kroimy na plasterki i następnie na 4 części.
Krok 3
25 min
Po 20 minutach gotowania z zupy wyjmujemy szponder i dodajemy pokrojone ziemniaki, kiełbasę. Groch płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy razem z kiełbasą i ziemniakami.
Krok 4
20 min
Szponder kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do grochówki. Gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy sporą łyżkę majeranku.
Krok 1
z
4
Szponder oraz obraną i umytą włoszczyznę wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą . Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Krok 2
z
4
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Kiełbasę kroimy na plasterki i następnie na 4 części.
Krok 3
z
4
Po 20 minutach gotowania z zupy wyjmujemy szponder i dodajemy pokrojone ziemniaki, kiełbasę. Groch płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy razem z kiełbasą i ziemniakami.
Krok 4
z
4
Szponder kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do grochówki. Gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy sporą łyżkę majeranku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0