Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kapusta kiszona sprawdzi się nie tylko w kapuśniaku. Sprawdź, jak dobrze może prezentować się również w innych przepisach!
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
Dodaj starte warzywa, podsmaż przez ok. 5 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0