Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

(0)
1 godz 46 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  l
Bulion lub woda
500  g
Kiszona kapusta
250  g
Wędzony boczek
4 
Duże ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Mały seler
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
4 
Ziarno ziela angielskiego
1  łyżka
Olej roślinny
1  łyżeczka
Mielona, słodka papryka
1  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.68 g
Węglowodany
35.94 g
Tłuszcze
22.97 g
Wartość energetyczna
380.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
O tej porze chętnie przygotowuję zupy, ponieważ skutecznie rozgrzewają. Szczególnie po przyjściu do domu, gdy na zewnątrz temperatura spada. Doskonałą propozycją w okresie jesienno-zimowym jest kapuśniak. Jest to treściwa i sycąca zupa na bazie wywaru mięsnego. Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach. Moja dzisiejsza zupa wzbogacona jest o wędzony boczek, który nadaje jej niezwykły aromat i smak. Kapusta kiszona nadaje zupie lekkiej kwasowości. Talerz takiej zupy to propozycja dla amatorów kwaśnych smaków – poznajcie przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku.

Z podanej ilości składników uzyskacie 6 porcji kapuśniaka.

Kapusta kiszona sprawdzi się nie tylko w kapuśniaku. Sprawdź, jak dobrze może prezentować się również w innych przepisach!

  • Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą
  • Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
  • Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  • Krok 2

    5 min
    Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
  • Krok 4

    8 min
    Dodaj starte warzywa, podsmaż przez ok. 5 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Krok 5

    15 min
    Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 6

    1 min
    Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.
  • Krok 7

    50 min
    Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
  • Krok 8

    5 min
    Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
  • Krok 9

    5 min
    Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
  • Krok 10

    2 min
    Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 1 z 10

Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 2 z 10

Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 3 z 10

W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 4 z 10

Dodaj starte warzywa, podsmaż przez ok. 5 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 5 z 10

Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 6 z 10

Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 7 z 10

Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 8 z 10

Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 9 z 10

Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 10 z 10

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Bigos staropolski

    4 godz 50 min Łatwy
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu