Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku
Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku
Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

(0)
1 godz 46 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  l
Bulion lub woda
500  g
Kiszona kapusta
250  g
Wędzony boczek
4 
Duże ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Mały seler
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
4 
Ziarno ziela angielskiego
1  łyżka
Olej roślinny
1  łyżeczka
Mielona, słodka papryka
1  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.68 g
Węglowodany
35.94 g
Tłuszcze
22.97 g
Wartość energetyczna
380.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
O tej porze chętnie przygotowuję zupy, ponieważ skutecznie rozgrzewają. Szczególnie po przyjściu do domu, gdy na zewnątrz temperatura spada. Doskonałą propozycją w okresie jesienno-zimowym jest kapuśniak. Jest to treściwa i sycąca zupa na bazie wywaru mięsnego. Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach. Moja dzisiejsza zupa wzbogacona jest o wędzony boczek, który nadaje jej niezwykły aromat i smak. Kapusta kiszona nadaje zupie lekkiej kwasowości. Talerz takiej zupy to propozycja dla amatorów kwaśnych smaków – poznajcie przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku.

Z podanej ilości składników uzyskacie 6 porcji kapuśniaka.

Kapusta kiszona sprawdzi się nie tylko w kapuśniaku. Sprawdź, jak dobrze może prezentować się również w innych przepisach!

  • Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą
  • Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
  • Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  • Krok 2

    5 min
    Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
  • Krok 4

    8 min
    Dodaj starte warzywa, podsmaż przez ok. 5 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Krok 5

    15 min
    Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 6

    1 min
    Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.
  • Krok 7

    50 min
    Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
  • Krok 8

    5 min
    Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
  • Krok 9

    5 min
    Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
  • Krok 10

    2 min
    Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 1 z 10

Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 2 z 10

Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 3 z 10

W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 4 z 10

Dodaj starte warzywa, podsmaż przez ok. 5 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 5 z 10

Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 6 z 10

Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 7 z 10

Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 8 z 10

Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 9 z 10

Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Krok 10 z 10

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

    Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

    13 godz 8 min Średni
  • Bigos staropolski

    Bigos staropolski

    4 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu