Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku
1 godz 46 min
Średni
3
l
Bulion lub woda
500
g
Kiszona kapusta
250
g
Wędzony boczek
4
Duże ziemniaki
2
Marchewka
1
Pietruszka
1
Mały seler
1
Cebula
2
Liść laurowy
4
Ziarno ziela angielskiego
1
łyżka
Olej roślinny
1
łyżeczka
Mielona, słodka papryka
1
łyżeczka
Suszony majeranek
1
szczypta
Sól, pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
10.68 g
Węglowodany
35.94 g
Tłuszcze
22.97 g
Wartość energetyczna
380.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
106 min
Krok 1
10 min
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 2
5 min
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
Krok 3
5 min
W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
Krok 4
8 min
Dodaj starte warzywa, podsmaż przez ok. 5 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
15 min
Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
1 min
Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.
Krok 7
50 min
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Krok 8
5 min
Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
Krok 9
5 min
Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Krok 10
2 min
Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.
O tej porze chętnie przygotowuję zupy, ponieważ skutecznie rozgrzewają. Szczególnie po przyjściu do domu, gdy na zewnątrz temperatura spada. Doskonałą propozycją w okresie jesienno-zimowym jest kapuśniak. Jest to treściwa i sycąca zupa na bazie wywaru mięsnego. Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach. Moja dzisiejsza zupa wzbogacona jest o wędzony boczek, który nadaje jej niezwykły aromat i smak. Kapusta kiszona nadaje zupie lekkiej kwasowości. Talerz takiej zupy to propozycja dla amatorów kwaśnych smaków – poznajcie przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku.
Z podanej ilości składników uzyskacie 6 porcji kapuśniaka.
Z podanej ilości składników uzyskacie 6 porcji kapuśniaka.
Kapusta kiszona sprawdzi się nie tylko w kapuśniaku. Sprawdź, jak dobrze może prezentować się również w innych przepisach!
Komentarze 0