Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą
Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą
Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą
Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Kiszona kapusta
20  dag
Czerwona soczewica (1 szklanka)
20  dag
Mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki lub kostkę
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
2  l
Wywar mięsny (najlepiej na żeberkach)
3  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
1  kawałek
Papryczka chili
2  łyżek
Oliwa
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.65 g
Węglowodany
49.36 g
Tłuszcze
8.82 g
Wartość energetyczna
330.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa z soczewicy z kiszoną kapustą. Pożywna i rozgrzewająca. Najlepsza nawet na te najgorsze jesienne dni. Dzięki dodatkowi soczewicy jesienna zupa z kiszoną kapustą na długo zapewnia uczucie sytości. Ostre przyprawy dodają zupie charakteru i przyjemnie rozgrzewają. Przy talerzu pysznej gorącej jesiennej zupy z soczewicy z kiszoną kapustą łatwo dostrzec uroki jesieni. Smacznego!

Zobacz też inne nasze przepisy idealne na jesień:

  • Zupa z dyni z soczewicą i warzywami
  • Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
  • 5 pomysłów na jednodaniowy obiad, czyli zupy bardzo pożywne
  • Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
  • Idzie lasem Pani Jesień, czyli najlepsze zupy na jesienną słotę

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    W głębokim rondlu lekko rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojona w kostkę papryczkę chili, chwilę smażymy.
  • Krok 2

    5 min
    W tym czasie kapustę przepłukujemy na sicie, odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i siekamy.
  • Krok 3

    1 min
    Dodajemy do cebuli z chili przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażymy pół minuty.
  • Krok 4

    35 min
    Dodajemy do rondla posiekaną kiszoną kapustę, smażymy 5 minut. Podlewamy 0,5 szklanki wywaru, dusimy 30 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowany wywar.
  • Krok 5

    10 min
    Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, dolewamy pozostały wywar, gotujemy 10 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Dodajemy do rondla rozmrożoną włoszczyznę i koncentrat, mieszamy, gotujemy 10 minut
  • Krok 7

    1 min
    Zupę z soczewicy z kiszoną kapustą podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

Krok 1 z 7

W głębokim rondlu lekko rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojona w kostkę papryczkę chili, chwilę smażymy.

Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

Krok 2 z 7

W tym czasie kapustę przepłukujemy na sicie, odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i siekamy.

Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

Krok 3 z 7

Dodajemy do cebuli z chili przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażymy pół minuty.

Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

Krok 4 z 7

Dodajemy do rondla posiekaną kiszoną kapustę, smażymy 5 minut. Podlewamy 0,5 szklanki wywaru, dusimy 30 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowany wywar.

Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

Krok 5 z 7

Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, dolewamy pozostały wywar, gotujemy 10 minut.

Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

Krok 6 z 7

Dodajemy do rondla rozmrożoną włoszczyznę i koncentrat, mieszamy, gotujemy 10 minut

Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

Krok 7 z 7

Zupę z soczewicy z kiszoną kapustą podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marokańska zupa harira

    Marokańska zupa harira

    13 godz 32 min Trudny
  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

    Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

    32 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

    Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu