Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą
1 godz 7 min
Łatwy
30
dag
Kiszona kapusta
20
dag
Czerwona soczewica (1 szklanka)
20
dag
Mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki lub kostkę
1
łyżka
Koncentrat pomidorowy
2
l
Wywar mięsny (najlepiej na żeberkach)
3
ząbków
1
Cebula
1
kawałek
Papryczka chili
2
łyżek
Oliwa
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
16.65 g
Węglowodany
49.36 g
Tłuszcze
8.82 g
Wartość energetyczna
330.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
5 min
W głębokim rondlu lekko rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojona w kostkę papryczkę chili, chwilę smażymy.
Krok 2
5 min
W tym czasie kapustę przepłukujemy na sicie, odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i siekamy.
Krok 3
1 min
Dodajemy do cebuli z chili przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażymy pół minuty.
Krok 4
35 min
Dodajemy do rondla posiekaną kiszoną kapustę, smażymy 5 minut. Podlewamy 0,5 szklanki wywaru, dusimy 30 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowany wywar.
Krok 5
10 min
Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, dolewamy pozostały wywar, gotujemy 10 minut.
Krok 6
10 min
Dodajemy do rondla rozmrożoną włoszczyznę i koncentrat, mieszamy, gotujemy 10 minut
Krok 7
1 min
Zupę z soczewicy z kiszoną kapustą podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa z soczewicy z kiszoną kapustą. Pożywna i rozgrzewająca. Najlepsza nawet na te najgorsze jesienne dni. Dzięki dodatkowi soczewicy jesienna zupa z kiszoną kapustą na długo zapewnia uczucie sytości. Ostre przyprawy dodają zupie charakteru i przyjemnie rozgrzewają. Przy talerzu pysznej gorącej jesiennej zupy z soczewicy z kiszoną kapustą łatwo dostrzec uroki jesieni. Smacznego!
Zobacz też inne nasze przepisy idealne na jesień:
Komentarze 0