Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
35min
Łatwy
20
dag
Prawdziwki
1
opakowanie
1
Duża cebula
2
ząbków
1
pęczek
Bukiet świeżych ziół (rozmaryn, zielona pietruszka, lubczyk, tymianek)
4
łyżek
Gęsta śmietanka
20
g
Masło
trochę
Sok z cytryny do smaku
1
szczypta
Sól morska
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
10.06 g
Węglowodany
16.02 g
Tłuszcze
14.23 g
Wartość energetyczna
249.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Grzyby delikatnie oczyszczamy, krótko myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy kapelusze od trzonków, wszystko kroimy w mniejsze kawałki i podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą (nie musi być pokrojona ładnie, zupa zostanie zmiksowana) i gałązką tymianku.
Krok 2
5 min
Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki. Dodajemy do podduszonych grzybów, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni aromat.
Krok 3
10 min
Zawartość torebki dokładnie rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody, przelewamy do garnka. Świeże zioła mocno ugniatamy w rękach, związujemy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
5 min
Część podduszonych grzybów i gałązkę tymianku odkładamy do dekoracji. Resztę prawdziwków dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodajemy nieco wody.
Krok 5
2 min
Zdejmujemy zupę z kuchenki, wyciągamy zioła, miksujemy.
Krok 6
2 min
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i ewentualnie solą morską.
Krok 7
1 min
Kremową zupę grzybową podajemy z kleksem śmietanki, podduszonymi prawdziwkami i świeżo posiekaną zieleniną.
Kremowa zupa grzybowa z podduszonymi na maśle prawdziwkami, śmietanką i świeżo posiekaną natką pietruszki to jedna z aromatycznych grzybowych zup, które na progu jesieni pojawiają się na naszym stole. A to przecież dopiero początek sezonu grzybowego, przynajmniej na Dolnym Śląsku. Sprawdź przepis na kremową zupę grzybową i smacznie przywitaj jesień 😉
Komentarze 0