Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

(0)
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  dag
Prawdziwki
1 
Duża cebula
2  ząbków
1  pęczek
Bukiet świeżych ziół (rozmaryn, zielona pietruszka, lubczyk, tymianek)
4  łyżek
Gęsta śmietanka
20  g
Masło
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  szczypta
Sól morska
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.06 g
Węglowodany
16.02 g
Tłuszcze
14.23 g
Wartość energetyczna
249.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Grzyby delikatnie oczyszczamy, krótko myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy kapelusze od trzonków, wszystko kroimy w mniejsze kawałki i podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą (nie musi być pokrojona ładnie, zupa zostanie zmiksowana) i gałązką tymianku.
Krok 2
5 min
Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki. Dodajemy do podduszonych grzybów, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni aromat.
Krok 3
10 min
Zawartość torebki dokładnie rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody, przelewamy do garnka. Świeże zioła mocno ugniatamy w rękach, związujemy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
5 min
Część podduszonych grzybów i gałązkę tymianku odkładamy do dekoracji. Resztę prawdziwków dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodajemy nieco wody.
Krok 5
2 min
Zdejmujemy zupę z kuchenki, wyciągamy zioła, miksujemy.
Krok 6
2 min
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i ewentualnie solą morską.
Krok 7
1 min
Kremową zupę grzybową podajemy z kleksem śmietanki, podduszonymi prawdziwkami i świeżo posiekaną zieleniną.
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 1 z 7

Grzyby delikatnie oczyszczamy, krótko myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy kapelusze od trzonków, wszystko kroimy w mniejsze kawałki i podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą (nie musi być pokrojona ładnie, zupa zostanie zmiksowana) i gałązką tymianku.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 2 z 7

Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki. Dodajemy do podduszonych grzybów, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni aromat.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 3 z 7

Zawartość torebki dokładnie rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody, przelewamy do garnka. Świeże zioła mocno ugniatamy w rękach, związujemy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 4 z 7

Część podduszonych grzybów i gałązkę tymianku odkładamy do dekoracji. Resztę prawdziwków dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodajemy nieco wody.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 5 z 7

Zdejmujemy zupę z kuchenki, wyciągamy zioła, miksujemy.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 6 z 7

Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i ewentualnie solą morską.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 7 z 7

Kremową zupę grzybową podajemy z kleksem śmietanki, podduszonymi prawdziwkami i świeżo posiekaną zieleniną.

Kremowa zupa grzybowa z podduszonymi na maśle prawdziwkami, śmietanką i świeżo posiekaną natką pietruszki to jedna z aromatycznych grzybowych zup, które na progu jesieni pojawiają się na naszym stole. A to przecież dopiero początek sezonu grzybowego, przynajmniej na Dolnym Śląsku. Sprawdź przepis na kremową zupę grzybową i smacznie przywitaj jesień 😉
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha