Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym
Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym
Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym
Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym
Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

(0)
50min
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Brokuł
1  opakowanie
Winiary Zupa Jarzynowa Nasza Specjalność
100  g
Serek topiony śmietankowy
2 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1  łyżka
Świeże listki tymianku lub inne ulubione zioła
1  szklanka
Słodka śmietanka
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
1  łyżka
Oliwa do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  łyżka
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.63 g
Węglowodany
24.8 g
Tłuszcze
17.1 g
Wartość energetyczna
318.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa brokułowa z serkiem topionym przygotowana na bazie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary nie wymaga ani czasu, ani szczególnych umiejętności, dlatego można ją przygotować szybko i w prosty sposób nawet w środku zabieganego tygodnia. Brokuł ma dość łagodny smak, ale z kompozycją zielonych warzyw i serkiem topionym nabiera charakteru. W takiej postaci pokochają go nawet dzieci. A jeśli niejadka kłują w oczy różyczki brokuła na talerzu, można zupę zmiksować na krem i podać z chrupiącymi grzankami.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w talarki.
  • Krok 3

    8 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oliwie w rondlu o grubym dnie.
  • Krok 4

    5 min
    Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni swój aromat.
  • Krok 5

    5 min
    Dodajemy talarki marchewki, chwilę przesmażamy.
  • Krok 6

    5 min
    Dodajemy ziemniaki i różyczki brokuła, podlewamy całość wodą tak, aby przykryła warzywa, zagotowujemy, gotujemy 5 minut.
  • Krok 7

    10 min
    W tym czasie w 0,3 l wody rozprowadzamy zawartość torebki z Zupą Jarzynową Nasza Specjalność Winiary, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 8

    2 min
    Do wysokiego naczynia przelewamy 2 chochle zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.
  • Krok 9

    2 min
    Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Krok 10

    3 min
    Zupę brokułową podajemy udekorowaną listkami tymianku lub innymi ulubionymi ziołami.
Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Krok 1 z 10

Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy.

Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Krok 2 z 10

Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w talarki.

Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Krok 3 z 10

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oliwie w rondlu o grubym dnie.

Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Krok 4 z 10

Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni swój aromat.

Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Krok 5 z 10

Dodajemy talarki marchewki, chwilę przesmażamy.

Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Krok 6 z 10

Dodajemy ziemniaki i różyczki brokuła, podlewamy całość wodą tak, aby przykryła warzywa, zagotowujemy, gotujemy 5 minut.

Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Krok 7 z 10

W tym czasie w 0,3 l wody rozprowadzamy zawartość torebki z Zupą Jarzynową Nasza Specjalność Winiary, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Krok 8 z 10

Do wysokiego naczynia przelewamy 2 chochle zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.

Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Krok 9 z 10

Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

Krok 10 z 10

Zupę brokułową podajemy udekorowaną listkami tymianku lub innymi ulubionymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z brokułów i kalafiora

    Zupa krem z brokułów i kalafiora

    44 min Łatwy
  • Zupa cukiniowa z ryżem

    Zupa cukiniowa z ryżem

    27 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

    52 min Łatwy
  • Zupa kalafiorowa z ryżem

    Zupa kalafiorowa z ryżem

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu