Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gorący, aromatyczny, jak u mamy… rosół z gęsi! Polskie warzywa, świeże mięso, gotowane na wolnym ogniu przez kilka godzin. Wszystko po to, aby następnie móc cieszyć się jedną z ulubionych, tradycyjnych zup Polaków.
Gęsina ma wyjątkowy smak, który od pewnego czasu wraca do łask i na nasze stoły. Im bliżej świąt, tym łatwiej dostać ją w sklepach, więc warto zaopatrzyć się w solidną porcję rosołową z gęsi i pęczek świeżych warzyw. Całości dopełni domowy makaron – możecie zobaczyć, jak go zrobić tutaj. I co dalej? Ugotujcie rosół z gęsi w najbliższą niedzielę! :)
Na niedzielny obiad nadaje się nie tylko rosół – zobacz inne nasze przepisy:
Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części.
Krok 2
2 min
Pora oraz liście kapusty dokładnie umyć. Ząbki czosnku obrać.
Krok 3
2 min
Kawałki gęsi opłukać.
Krok 4
4 min
Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika).
Krok 5
1 min
Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
Krok 6
15 min
Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Dorzucić ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na średnik ogniu.
Krok 7
120 min
Po zagotowaniu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
Krok 8
10 min
Gotowy rosół przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki. Mięso obrać. Makaron ugotować.
Krok 9
1 min
Rosół podawać z pokrojonymi marchewką i pietruszką, kawałkami mięsa i domowym makaronem.
Krok 1
z
9
Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części.
Krok 2
z
9
Pora oraz liście kapusty dokładnie umyć. Ząbki czosnku obrać.
Krok 3
z
9
Kawałki gęsi opłukać.
Krok 4
z
9
Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika).
Krok 5
z
9
Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
Krok 6
z
9
Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Dorzucić ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na średnik ogniu.
Krok 7
z
9
Po zagotowaniu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
Krok 8
z
9
Gotowy rosół przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki. Mięso obrać. Makaron ugotować.
Krok 9
z
9
Rosół podawać z pokrojonymi marchewką i pietruszką, kawałkami mięsa i domowym makaronem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
J
Jan
Tylko broń boże nie używajcie soli jodowanej, gdyż taka sól w gotowaniu wyzwala truciznę rakotwórczą. Najlepiej jest solić pod koniec gotowania grubą solą nie jodowaną.
Komentarze 1