Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gorący, aromatyczny, jak u mamy… rosół z gęsi! Polskie warzywa, świeże mięso, gotowane na wolnym ogniu przez kilka godzin. Wszystko po to, aby następnie móc cieszyć się jedną z ulubionych, tradycyjnych zup Polaków.
Gęsina ma wyjątkowy smak, który od pewnego czasu wraca do łask i na nasze stoły. Im bliżej świąt, tym łatwiej dostać ją w sklepach, więc warto zaopatrzyć się w solidną porcję rosołową z gęsi i pęczek świeżych warzyw. Całości dopełni domowy makaron – możecie zobaczyć, jak go zrobić tutaj. I co dalej? Ugotujcie rosół z gęsi w najbliższą niedzielę! :)
Na niedzielny obiad nadaje się nie tylko rosół – zobacz inne nasze przepisy:
Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części.
Pora oraz liście kapusty dokładnie umyć. Ząbki czosnku obrać.
Kawałki gęsi opłukać.
Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika).
Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Dorzucić ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na średnik ogniu.
Po zagotowaniu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
Gotowy rosół przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki. Mięso obrać. Makaron ugotować.
Rosół podawać z pokrojonymi marchewką i pietruszką, kawałkami mięsa i domowym makaronem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0