Rosół z gęsi
2 godz 37 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
18.96 g
Węglowodany
21.3 g
Tłuszcze
34.44 g
Wartość energetyczna
470.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
157 min
Krok 1
2 min
Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części.
Krok 2
2 min
Pora oraz liście kapusty dokładnie umyć. Ząbki czosnku obrać.
Krok 3
2 min
Kawałki gęsi opłukać.
Krok 4
4 min
Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika).
Krok 5
1 min
Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
Krok 6
15 min
Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Dorzucić ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na średnik ogniu.
Krok 7
120 min
Po zagotowaniu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
Krok 8
10 min
Gotowy rosół przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki. Mięso obrać. Makaron ugotować.
Krok 9
1 min
Rosół podawać z pokrojonymi marchewką i pietruszką, kawałkami mięsa i domowym makaronem.
Gorący, aromatyczny, jak u mamy… rosół z gęsi! Polskie warzywa, świeże mięso, gotowane na wolnym ogniu przez kilka godzin. Wszystko po to, aby następnie móc cieszyć się jedną z ulubionych, tradycyjnych zup Polaków.
Gęsina ma wyjątkowy smak, który od pewnego czasu wraca do łask i na nasze stoły. Im bliżej świąt, tym łatwiej dostać ją w sklepach, więc warto zaopatrzyć się w solidną porcję rosołową z gęsi i pęczek świeżych warzyw. Całości dopełni domowy makaron – możecie zobaczyć, jak go zrobić tutaj. I co dalej? Ugotujcie rosół z gęsi w najbliższą niedzielę! :)
Na niedzielny obiad nadaje się nie tylko rosół – zobacz inne nasze przepisy:
Komentarze 0