Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosół z gęsi

(0)
2 godz 37 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchewka
3 
Pietruszka
0.5 
Duży seler
1 
Por (biała część)
5  liści
Kapusty włoskiej (dużych)
1 
Cebula
3  ząbków
1  porcja
Rosołowa gęsiny: korpus, skrzydła, szyja
6  kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
trochę
Sól i pieprz
150  g
Domowy makaron wielojajeczny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.96 g
Węglowodany
21.3 g
Tłuszcze
34.44 g
Wartość energetyczna
470.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

157 min
Krok 1
2 min
Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części.
Krok 2
2 min
Pora oraz liście kapusty dokładnie umyć. Ząbki czosnku obrać.
Krok 3
2 min
Kawałki gęsi opłukać.
Krok 4
4 min
Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika).
Krok 5
1 min
Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
Krok 6
15 min
Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Dorzucić ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na średnik ogniu.
Krok 7
120 min
Po zagotowaniu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
Krok 8
10 min
Gotowy rosół przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki. Mięso obrać. Makaron ugotować.
Krok 9
1 min
Rosół podawać z pokrojonymi marchewką i pietruszką, kawałkami mięsa i domowym makaronem.
Rosół z gęsi

Krok 1 z 9

Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części.

Rosół z gęsi

Krok 2 z 9

Pora oraz liście kapusty dokładnie umyć. Ząbki czosnku obrać.

Rosół z gęsi

Krok 3 z 9

Kawałki gęsi opłukać.

Rosół z gęsi

Krok 4 z 9

Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika).

Rosół z gęsi

Krok 5 z 9

Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.

Rosół z gęsi

Krok 6 z 9

Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Dorzucić ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na średnik ogniu.

Rosół z gęsi

Krok 7 z 9

Po zagotowaniu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.

Rosół z gęsi

Krok 8 z 9

Gotowy rosół przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki. Mięso obrać. Makaron ugotować.

Rosół z gęsi

Krok 9 z 9

Rosół podawać z pokrojonymi marchewką i pietruszką, kawałkami mięsa i domowym makaronem.

Gorący, aromatyczny, jak u mamy… rosół z gęsi! Polskie warzywa, świeże mięso, gotowane na wolnym ogniu przez kilka godzin. Wszystko po to, aby następnie móc cieszyć się jedną z ulubionych, tradycyjnych zup Polaków.

Gęsina ma wyjątkowy smak, który od pewnego czasu wraca do łask i na nasze stoły. Im bliżej świąt, tym łatwiej dostać ją w sklepach, więc warto zaopatrzyć się w solidną porcję rosołową z gęsi i pęczek świeżych warzyw. Całości dopełni domowy makaron – możecie zobaczyć, jak go zrobić tutaj. I co dalej? Ugotujcie rosół z gęsi w najbliższą niedzielę! :)


Na niedzielny obiad nadaje się nie tylko rosół – zobacz inne nasze przepisy:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha