Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa kalafiorowa to klasyka polskiego stołu. Co w niej jest tak szczególnego, że większość z nas ją uwielbia? Jest niezwykle delikatna i po prostu pyszna! Z pewnością zasmakuje całej rodzinie, również najmłodszym. Dla wielu dorosłych kalafiorowa zupa z ziemniakami to niezapomniany smak dzieciństwa. Aromat świeżych ziół pobudza apetyt i sprawia, że choć każdy z nas jadł tę zupę setki razy, naprawdę trudno się nią znudzić. Przepis na zupę kalafiorową z ziemniakami prezentowany poniżej opiera się na świeżych składnikach. Można jednak trochę go zmodyfikować zastępując świeży kalafior mrożonym, a naturalny wymiar z warzyw zamieniając na gotowy aromatyczny bulion.
Zupa kalafiorowa na maśle według oryginalnego przepisu jest wyjątkowo kremowa i niezwykle sycąca. Trudno oprzeć się jej aksamitnej konsystencji. Składa się ona z łatwo dostępnych, tanich składników. Dzięki dużej ilości kawałków warzyw jest też bardzo zdrowa i pożywna. Przepis na tę pyszną zupę jest zaskakująco prosty i szybki. Wystarczy 30 minut i już możesz cieszyć się smacznym, gorącym posiłkiem. Zupa kalafiorowa od początku do końca gotuje się w jednym garnku, dzięki czemu ograniczamy też czas poświęcony na zmywanie naczyń. Nawet niedoświadczony kucharz z łatwością przygotuje wyśmienitą tradycyjną zupę kalafiorową. Należy tylko pamiętać, że aby kalafior się nie rozgotował, dodajemy go do zupy w połowie czasu gotowania. Przygotowany al dente dopełnia danie pod względem wizualnym.
Mimo tego, że kalafiorowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, warto naszykować ją w większej ilości naraz i zamrozić odpowiednie porcje. Dzięki temu będziemy mogli szybko i łatwo przygotować zdrowy posiłek, kiedy brakuje nam czasu i energii, a lodówka świeci pustkami. Zupa zachowa w zamrażarce swoje właściwości smakowe i odżywcze. Wystarczy podgrzać ją w garnku! Jeśli natomiast chcesz ją przechowywać krócej, spokojnie może trafić do szczelnie zamkniętego słoika. Zupa kalafiorowa z ziemniakami przepis sprawdzony i uniwersalny może zrobić furorę, zwłaszcza w domach, gdzie często serwuje się dania kuchni międzynarodowej, zapominając o takich klasykach wywodzących się z rodzimej tradycji kulinarnej.
Zupa kalafiorowa z ziemniakami jest dostatecznie sycąca, ale z powodzeniem możesz ją też podawać z ulubionym pieczywem, groszkiem ptysiowym czy ryżem. Świetnym pomysłem będzie np. zupa kalafiorowa z makaronem i ziemniakami. Zobacz nasz przepis i przygotuj pyszną zupę kalafiorową!
Inne polecane przepisy
Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu
Zupa miso
Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą
Zupa z młodych ziemniaków z karmelizowanym porem
Por przetnij na pół, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w ćwierć talarki. Podduś na maśle w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki i seler pokrój w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki. Wrzuć pokrojone warzywa do podduszonego pora, podlej wodą, gotuj 10 minut.
W tym czasie umyj kalafiora. Łodygę pokrój w kostkę, kwiat podziel na różyczki. Do garnka z zupą, dodaj szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, gotuj kolejne 10 minut.
Odlej chochlę lub dwie zupy, miksuj, dodaj z powrotem do garnka, wlej śmietankę i zamieszaj.
Zupę hojnie posyp posiekaną natką koperku lub pietruszki. Zupa z kalafiorem i ziemniakami jest gotowa. Smacznego!