Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjna zupa kalafiorowa z ziemniakami

0
28min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 
Kalafior (lub jeden mały)
1  l
Woda
3 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka, kawałek selera
1  kawałek
Por (biała część)
1  pęczek
Bukiet świeżych ziół (rozmaryn, zielona pietruszka, lubczyk, tymianek)
1  łyżka
Masło klarowane
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  szklanka
Śmietanka 30%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.39 g
Węglowodany
23.54 g
Tłuszcze
13.94 g
Wartość energetyczna
222.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
5 min
Por przecinamy na pół, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ćwierćtalarki. Podduszamy na maśle w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Krok 2
10 min
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki. Wrzucamy pokrojone warzywa do podduszonego pora, podlewamy wodą, gotujemy 10 minut.
Krok 3
10 min
W tym czasie kalafiora myjemy. Łodygę kroimy w kostkę, kwiat dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z zupą, dodajemy szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 4
2 min
Odlewamy chochlę lub dwie zupy, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę, mieszamy.
Krok 5
1 min
Zupę hojnie posypujemy posiekaną natką koperku lub pietruszki.
Tradycyjna zupa kalafiorowa z ziemniakami

Krok 1 z 5

Por przecinamy na pół, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ćwierćtalarki. Podduszamy na maśle w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.

Tradycyjna zupa kalafiorowa z ziemniakami

Krok 2 z 5

Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki. Wrzucamy pokrojone warzywa do podduszonego pora, podlewamy wodą, gotujemy 10 minut.

Tradycyjna zupa kalafiorowa z ziemniakami

Krok 3 z 5

W tym czasie kalafiora myjemy. Łodygę kroimy w kostkę, kwiat dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z zupą, dodajemy szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, gotujemy kolejne 10 minut.

Tradycyjna zupa kalafiorowa z ziemniakami

Krok 4 z 5

Odlewamy chochlę lub dwie zupy, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę, mieszamy.

Tradycyjna zupa kalafiorowa z ziemniakami

Krok 5 z 5

Zupę hojnie posypujemy posiekaną natką koperku lub pietruszki.

Klasyka na polskich stołach. Tradycyjna zupa kalafiorowa z ziemniakami. Co w niej szczególnego? Smak dzieciństwa i aromat świeżych ziół, który sprawia, że choć każdy z nas jadł ją setki razy, trudno się tą zupą znudzić. Kalafior dodajemy do zupy w połowie czasu gotowania, żeby się nie rozgotował – ugotowany al dente zyskuje na uroku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika