Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa kalafiorowa z ziemniakami to klasyka polskiego stołu. Co w niej jest tak szczególnego, że większość z nas ją uwielbia? Jest niezwykle delikatna i po prostu pyszna! Z pewnością zasmakuje całej rodzinie, również najmłodszym. Dla wielu dorosłych to niezapomniany smak dzieciństwa. Aromat świeżych ziół pobudza apetyt i sprawia, że choć każdy z nas jadł tę zupę setki razy, naprawdę trudno się nią znudzić.
Zupa kalafiorowa na maśle jest wyjątkowo kremowa i niezwykle sycąca. Trudno oprzeć się jej aksamitnej konsystencji. Składa się ona z łatwo dostępnych, tanich składników. Dzięki dużej ilości kawałków warzyw jest też bardzo zdrowa i pożywna. Przepis na tę pyszną zupę jest zaskakująco prosty i szybki. Wystarczy 30 minut i już możesz cieszyć się smacznym, gorącym posiłkiem. Zupa kalafiorowa od początku do końca gotuje się w jednym garnku, dzięki czemu ograniczamy też czas poświęcony na zmywanie naczyń. Nawet niedoświadczony kucharz z łatwością przygotuje wyśmienitą tradycyjną zupę kalafiorową. Należy tylko pamiętać, że aby kalafior się nie rozgotował, dodajemy go do zupy w połowie czasu gotowania. Przygotowany al dente dodaje zupie uroku.
Mimo tego, że kalafiorowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, warto przygotować ją w większej ilości naraz i zamrozić odpowiednie porcje. Dzięki temu będziemy mogli szybko i łatwo przygotować zdrowy posiłek, kiedy brakuje nam czasu i energii, a lodówka świeci pustkami. Zupa kalafiorowa zachowa w zamrażarce swoje właściwości smakowe i odżywcze. Wystarczy podgrzać ją w garnku!
Zupa kalafiorowa z ziemniakami jest dostatecznie sycąca, ale z powodzeniem możesz ją też podawać z ulubionym pieczywem, groszkiem ptysiowym czy ryżem. Świetnym pomysłem będzie np. zupa kalafiorowa z makaronem i ziemniakami. Zobacz nasz przepis i przygotuj pyszną zupę kalafiorową!
Przygotowanie
28 min
Krok 1
5 min
Por przecinamy na pół, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ćwierćtalarki. Podduszamy na maśle w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Krok 2
10 min
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki. Wrzucamy pokrojone warzywa do podduszonego pora, podlewamy wodą, gotujemy 10 minut.
Krok 3
10 min
W tym czasie kalafiora myjemy. Łodygę kroimy w kostkę, kwiat dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z zupą, dodajemy szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 4
2 min
Odlewamy chochlę lub dwie zupy, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę, mieszamy.
Krok 5
1 min
Zupę hojnie posypujemy posiekaną natką koperku lub pietruszki.
Krok 1
z
5
Por przecinamy na pół, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ćwierćtalarki. Podduszamy na maśle w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Krok 2
z
5
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki. Wrzucamy pokrojone warzywa do podduszonego pora, podlewamy wodą, gotujemy 10 minut.
Krok 3
z
5
W tym czasie kalafiora myjemy. Łodygę kroimy w kostkę, kwiat dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z zupą, dodajemy szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 4
z
5
Odlewamy chochlę lub dwie zupy, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę, mieszamy.
Krok 5
z
5
Zupę hojnie posypujemy posiekaną natką koperku lub pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0