Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

(0)
28min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Kalafior (lub jeden mały)
1  l
Woda
3 
Ziemniaki
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka, kawałek selera
1  kawałek
Por (biała część)
1  pęczek
Świeże zioła
1  łyżka
Masło klarowane
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  szklanka
Śmietana 30%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.86 g
Węglowodany
19.98 g
Tłuszcze
7.42 g
Wartość energetyczna
152.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa kalafiorowa z ziemniakami to klasyka polskiego stołu. Co w niej jest tak szczególnego, że większość z nas ją uwielbia? Jest niezwykle delikatna i po prostu pyszna! Z pewnością zasmakuje całej rodzinie, również najmłodszym. Dla wielu dorosłych to niezapomniany smak dzieciństwa. Aromat świeżych ziół pobudza apetyt i sprawia, że choć każdy z nas jadł tę zupę setki razy, naprawdę trudno się nią znudzić.

Zupa kalafiorowa na maśle jest wyjątkowo kremowa i niezwykle sycąca. Trudno oprzeć się jej aksamitnej konsystencji. Składa się ona z łatwo dostępnych, tanich składników. Dzięki dużej ilości kawałków warzyw jest też bardzo zdrowa i pożywna. Przepis na tę pyszną zupę jest zaskakująco prosty i szybki. Wystarczy 30 minut i już możesz cieszyć się smacznym, gorącym posiłkiem. Zupa kalafiorowa od początku do końca gotuje się w jednym garnku, dzięki czemu ograniczamy też czas poświęcony na zmywanie naczyń. Nawet niedoświadczony kucharz z łatwością przygotuje wyśmienitą tradycyjną zupę kalafiorową. Należy tylko pamiętać, że aby kalafior się nie rozgotował, dodajemy go do zupy w połowie czasu gotowania. Przygotowany al dente dodaje zupie uroku.

Mimo tego, że kalafiorowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, warto przygotować ją w większej ilości naraz i zamrozić odpowiednie porcje. Dzięki temu będziemy mogli szybko i łatwo przygotować zdrowy posiłek, kiedy brakuje nam czasu i energii, a lodówka świeci pustkami. Zupa kalafiorowa zachowa w zamrażarce swoje właściwości smakowe i odżywcze. Wystarczy podgrzać ją w garnku!

Zupa kalafiorowa z ziemniakami jest dostatecznie sycąca, ale z powodzeniem możesz ją też podawać z ulubionym pieczywem, groszkiem ptysiowym czy ryżem. Świetnym pomysłem będzie np. zupa kalafiorowa z makaronem i ziemniakami. Zobacz nasz przepis i przygotuj pyszną zupę kalafiorową!

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    5 min
    Por przecinamy na pół, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ćwierćtalarki. Podduszamy na maśle w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki. Wrzucamy pokrojone warzywa do podduszonego pora, podlewamy wodą, gotujemy 10 minut.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie kalafiora myjemy. Łodygę kroimy w kostkę, kwiat dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z zupą, dodajemy szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, gotujemy kolejne 10 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Odlewamy chochlę lub dwie zupy, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę, mieszamy.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę hojnie posypujemy posiekaną natką koperku lub pietruszki.
Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Krok 1 z 5

Por przecinamy na pół, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ćwierćtalarki. Podduszamy na maśle w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Krok 2 z 5

Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki. Wrzucamy pokrojone warzywa do podduszonego pora, podlewamy wodą, gotujemy 10 minut.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Krok 3 z 5

W tym czasie kalafiora myjemy. Łodygę kroimy w kostkę, kwiat dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z zupą, dodajemy szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, gotujemy kolejne 10 minut.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Krok 4 z 5

Odlewamy chochlę lub dwie zupy, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę, mieszamy.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Krok 5 z 5

Zupę hojnie posypujemy posiekaną natką koperku lub pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    52 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

    Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

    30 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu