
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Tradycyjna zupa kalafiorowa z ziemniakami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
10 minKrok 4
2 minKrok 5
1 min
Krok 1 z 5
Por przecinamy na pół, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ćwierćtalarki. Podduszamy na maśle w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.

Krok 2 z 5
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki. Wrzucamy pokrojone warzywa do podduszonego pora, podlewamy wodą, gotujemy 10 minut.

Krok 3 z 5
W tym czasie kalafiora myjemy. Łodygę kroimy w kostkę, kwiat dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z zupą, dodajemy szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 4 z 5
Odlewamy chochlę lub dwie zupy, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę, mieszamy.

Krok 5 z 5
Zupę hojnie posypujemy posiekaną natką koperku lub pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0