Tradycyjna zupa kalafiorowa z ziemniakami
28min
Łatwy
0.5
Kalafior (lub jeden mały)
1
l
Woda
3
Ziemniaki
1
Marchewka
1
Pietruszka, kawałek selera
1
kawałek
Por (biała część)
1
pęczek
Bukiet świeżych ziół (rozmaryn, zielona pietruszka, lubczyk, tymianek)
1
łyżka
Masło klarowane
3
Ziarenka ziela angielskiego
1
Listek laurowy
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
1
szczypta
Pieprz czarny
0.5
szklanka
Śmietanka 30%
.
Wartości odżywcze
Białko
4.39 g
Węglowodany
23.54 g
Tłuszcze
13.94 g
Wartość energetyczna
222.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
28 min
Krok 1
5 min
Por przecinamy na pół, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ćwierćtalarki. Podduszamy na maśle w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Krok 2
10 min
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki. Wrzucamy pokrojone warzywa do podduszonego pora, podlewamy wodą, gotujemy 10 minut.
Krok 3
10 min
W tym czasie kalafiora myjemy. Łodygę kroimy w kostkę, kwiat dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z zupą, dodajemy szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 4
2 min
Odlewamy chochlę lub dwie zupy, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę, mieszamy.
Krok 5
1 min
Zupę hojnie posypujemy posiekaną natką koperku lub pietruszki.
Klasyka na polskich stołach. Tradycyjna zupa kalafiorowa z ziemniakami. Co w niej szczególnego? Smak dzieciństwa i aromat świeżych ziół, który sprawia, że choć każdy z nas jadł ją setki razy, trudno się tą zupą znudzić. Kalafior dodajemy do zupy w połowie czasu gotowania, żeby się nie rozgotował – ugotowany al dente zyskuje na uroku.
Komentarze 0