Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Proste danie wywodzące się z kuchni czeskiej. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku ząbków czosnku oraz garnek dobrego rosołu. Do tego trochę ziół i kilka dodatków, aby zupa czosnkowa na rosole zyskała nieco „treści”. Czosnek, jako naturalny antybiotyk, ze względu na właściwości lecznicze jest szczególnie polecany w sezonie jesiennym, kiedy bowiem temperatura gwałtownie spada – spada także nasza odporność. Uchrońmy się zatem przed przeziębieniem w naturalny sposób, a pomoże nam w tym zupa czosnkowa na rosole właśnie!
Rosół ugotować według swojego ulubionego przepisu – (oczywiście z naszego serwisu :).
Krok 2
3 min
Odłożyć ugotowane w rosole marchewki oraz pietruszki.
Krok 3
5 min
Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać.
Krok 4
30 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią posiekane czosnek i cebulę. Całość zeszklić, a następnie zalać rosołem. Zagotować. Na koniec obficie doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 5
5 min
Marchewki oraz pietruszki z rosołu utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do zupy.
Krok 6
5 min
Szynkę pokroić w kawałki, ser utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 7
20 min
Kromki chleba lub bagietki skropić oliwą, posypać serem żółtym i podpiec w piekarniku do momentu aż ser się roztopi, a grzanki zrobią chrupkie.
Krok 8
5 min
Zupa czosnkowa na rosole najlepiej będzie smakowała z kawałkami szynki oraz chrupiącą grzanką z żółtym serem, można ją także podawać z jajkiem.
Krok 1
z
8
Rosół ugotować według swojego ulubionego przepisu – (oczywiście z naszego serwisu :).
Krok 2
z
8
Odłożyć ugotowane w rosole marchewki oraz pietruszki.
Krok 3
z
8
Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać.
Krok 4
z
8
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią posiekane czosnek i cebulę. Całość zeszklić, a następnie zalać rosołem. Zagotować. Na koniec obficie doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 5
z
8
Marchewki oraz pietruszki z rosołu utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do zupy.
Krok 6
z
8
Szynkę pokroić w kawałki, ser utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 7
z
8
Kromki chleba lub bagietki skropić oliwą, posypać serem żółtym i podpiec w piekarniku do momentu aż ser się roztopi, a grzanki zrobią chrupkie.
Krok 8
z
8
Zupa czosnkowa na rosole najlepiej będzie smakowała z kawałkami szynki oraz chrupiącą grzanką z żółtym serem, można ją także podawać z jajkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0