Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem
38min
Łatwy
0.5
główka
Młoda kapusta lub cała gdy jest mała
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
Cebulka
5
Ziemniaki
1
Kiełbasa Śląska
1
ząbek
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
2
Listek laurowy
1
szczypta
mielony kminek (lub w całości)
1
szczypta
Sól morska do smaku
3
łyżek
Sok z cytryny do smaku
0.5
pęczek
Posiekany koperek
.
Wartości odżywcze
Białko
14.84 g
Węglowodany
40.46 g
Tłuszcze
17.19 g
Wartość energetyczna
348.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
38 min
Krok 1
3 min
Warzywa myjemy, ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy.
Krok 2
5 min
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy niezbyt grubo.
Krok 3
15 min
Kiełbaskę kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, lekko podgrzewamy, aż wytopi się tłuszczyk. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a po krótkiej chwili pozostałe warzywa (bez ziemniaków), doprawiamy solą, dodajemy szczyptę kminku, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy ok. 10 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.
Krok 5
10 min
Podlewamy warzywa wodą (ok. 0,7 l, w zależności od ilości warzyw). Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek, a na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.
Aromatyczny, sycący, ale wcale nie ciężki! Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem warto doprawić sokiem z cytryny, by przyjemnie zrównoważyć słodycz młodej kapusty. Można do zakwaszenia zupy użyć także rabarbaru, ot, co kto ma pod ręką. Smacznego!
Lekka i szybka zupa z młodej kapusty
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Kapuśniak z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zupa dla dzieci – kapuśniaczek z paróweczką
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem
Wykorzystaj młodą kapustę też w innych przepisach na zupy:
Lekka i szybka zupa z młodej kapusty
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Kapuśniak z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zupa dla dzieci – kapuśniaczek z paróweczką
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem
Komentarze 0