Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

(0)
38min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  główka
Młoda kapusta lub cała gdy jest mała
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebulka
5 
Ziemniaki
1 
Kiełbasa Śląska
1  ząbek
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Listek laurowy
1  szczypta
mielony kminek (lub w całości)
1  szczypta
Sól morska do smaku
3  łyżek
Sok z cytryny do smaku
0.5  pęczek
Posiekany koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.84 g
Węglowodany
40.46 g
Tłuszcze
17.19 g
Wartość energetyczna
348.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
3 min
Warzywa myjemy, ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy.
Krok 2
5 min
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy niezbyt grubo.
Krok 3
15 min
Kiełbaskę kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, lekko podgrzewamy, aż wytopi się tłuszczyk. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a po krótkiej chwili pozostałe warzywa (bez ziemniaków), doprawiamy solą, dodajemy szczyptę kminku, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy ok. 10 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.
Krok 5
10 min
Podlewamy warzywa wodą (ok. 0,7 l, w zależności od ilości warzyw). Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek, a na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Krok 1 z 5

Warzywa myjemy, ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Krok 2 z 5

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy niezbyt grubo.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Krok 3 z 5

Kiełbaskę kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, lekko podgrzewamy, aż wytopi się tłuszczyk. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a po krótkiej chwili pozostałe warzywa (bez ziemniaków), doprawiamy solą, dodajemy szczyptę kminku, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy ok. 10 minut.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Krok 4 z 5

Dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Krok 5 z 5

Podlewamy warzywa wodą (ok. 0,7 l, w zależności od ilości warzyw). Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek, a na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.

Aromatyczny, sycący, ale wcale nie ciężki! Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem warto doprawić sokiem z cytryny, by przyjemnie zrównoważyć słodycz młodej kapusty. Można do zakwaszenia zupy użyć także rabarbaru, ot, co kto ma pod ręką. Smacznego!

Wykorzystaj młodą kapustę też w innych przepisach na zupy:


Lekka i szybka zupa z młodej kapusty
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Kapuśniak z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zupa dla dzieci – kapuśniaczek z paróweczką
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika