Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

0
86 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 łyżek
Śmietana kwaśna
400 g
Filet śledziowy
1 
Jabłka
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
1 
Cebula
1 trochę
Natka pietruszki
1 trochę
Pieprz
1 łyżeczka
Cukier
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
278.28 kcal
Węglowodany
9.1 g
Białko
18.92 g
Tłuszcze
18.31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
3 min
Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok 2
60 min
Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.
Krok 3
10 min
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
Krok 4
10 min
Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.
Krok 5
2 min
Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, rozłóż na śledziach.
Krok 6
1 min
Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 1 z 6

Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 2 z 6

Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 3 z 6

Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 4 z 6

Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 5 z 6

Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, rozłóż na śledziach.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 6 z 6

Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.

Śledź niewątpliwie króluje wśród przekąsek. Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek święto lub imprezę bez tej ryby na stole. Nie sposób jej przecenić. Zapewnia nieskończoną ilość możliwych kombinacji i sposobów podania, a do tego większość przepisów na śledziowe przekąski to przepisy szybkie i łatwe do wykonania. Słony smak śledzia świetnie komponuje się zarówno z łagodnymi jogurtowymi sosami, jak i z tymi pikantnymi czy kwaśnymi. Śledzie w śmietanie z jabłkiem to zdecydowanie propozycja dla miłośników łagodnych i wyważonych smaków.

Śmietanowy sos przygotujesz łącząc ze sobą kwaśną śmietanę, majonez, sól, pieprz i cukier. Namoczone wcześniej śledzie wystarczy odsączyć, osuszyć i ułożyć na ozdobnym półmisku. Jabłko zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w półplasterki i sparz wrzątkiem, by jej smak stał się łagodniejszy, a ona sama lekkostrawna. Do sosu dodaj jabłko i cebulę, wymieszaj i polej nim śledzie. Jeśli chcesz, żeby przystawka prezentowała się efektownie, udekoruj ją natką pietruszki albo koperkiem. Zarówno do dekoracji, jak i do podkręcenia smaku możesz dodać też odrobinę czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki.

Tak przygotowane śledzie sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Możesz je wykorzystać również na bardziej imprezowe okazje. Staną się niezawodną przekąską lub przystawką, a w połączeniu ze świeżym pieczywem okażą się świetnym pomysłem na kolację.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika