Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

(12)
1 godz 26 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
Śmietana kwaśna
400  g
Filet śledziowy
1 
Jabłko
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
1 
Cebula
trochę
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.92 g
Węglowodany
9.1 g
Tłuszcze
18.31 g
Wartość energetyczna
278.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Śledź niewątpliwie króluje wśród przekąsek. Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek święto lub imprezę bez tej ryby na stole. Nie sposób jej przecenić. Zapewnia nieskończoną ilość możliwych kombinacji i sposobów podania, a do tego większość przepisów na śledziowe przekąski to przepisy szybkie i łatwe do wykonania. Słony smak śledzia świetnie komponuje się zarówno z łagodnymi jogurtowymi sosami, jak i z tymi pikantnymi czy kwaśnymi. Śledzie w śmietanie z jabłkiem to zdecydowanie propozycja dla miłośników łagodnych i wyważonych smaków.

Tak przygotowane śledzie sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Możesz je wykorzystać również na bardziej imprezowe okazje. Staną się niezawodną przekąską lub przystawką, a w połączeniu ze świeżym pieczywem okażą się świetnym pomysłem na kolację.
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
3 min
Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok 2
60 min
Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.
Krok 3
10 min
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
Krok 4
10 min
Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.
Krok 5
2 min
Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, rozłóż na śledziach.
Krok 6
1 min
Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 1 z 6

Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 2 z 6

Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 3 z 6

Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 4 z 6

Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 5 z 6

Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, rozłóż na śledziach.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 6 z 6

Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Alina
.

Winiary ma super sprawdzone przepisy.

Winiary
.
Expert

Zdecydowanie takie lubimy najbardziej!

R Rafał
.

Bardzo dobry czytelny przepis , śledziki wyszły extra.

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że udało nam się umilić Ci Święta :)

S Sylwia
.

Szybko, smacznie, Poprostu na wszystkie okazję 😉😉😉

Winiary
.
Expert

Zdecydowanie tak. Od świąt przez imieniny i urodziny aż po... codzienność. Mniam!

Pokaż więcej komentarzy