Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Śledź w śmietanie z jabłkiem

Śledź w śmietanie z jabłkiem

(13)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
4  łyżek
Śmietana kwaśna
400  g
Filet śledziowy
1 
Jabłko
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
1 
Cebula
trochę
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.92 g
Węglowodany
9.1 g
Tłuszcze
18.31 g
Wartość energetyczna
278.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie ulega wątpliwości, że śledzie w śmietanie to niezwykle popularna potrawa, goszcząca na naszych stołach przy rozmaitych okazjach. Jednak mało kto wie, że zanim danie to zaczęło królować wśród imprezowych przekąsek, było podstawą postnej diety. Po śledzia sięgali zarówno biedni, jak i bogaci, a nawet królowie. Wielkim miłośnikiem tej ryby był sam Władysław Jagiełło, który z przyjemnością zajadał się śledziami pod każdą postacią. Współczesny przepis na śledzie w śmietanie odbiega jednak znacząco od średniowiecznych receptur, wedle których przyrządzano tę rybę. Co więcej, jest o niebo smaczniejszy. Zatem jak zrobić to tradycyjne danie, tak chętnie przez nas spożywane przy różnych okazjach?

Klasyczny śledź w śmietanie to nie tylko smaczna przekąska, ale także tradycyjne, świąteczne danie. Co niektórzy chętnie jedzą też śledzie solone w śmietanie na obiad. Dlatego tak ważne jest, aby smak tej potrawy, ale też sposób podania był perfekcyjny. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się płaty śledziowe. Najsmaczniejsze są jednak matiasy. Ta młodociana forma śledzia cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Są nieco bardziej tłuste, a ich mięso delikatne w smaku, dlatego też najlepiej nadają się do przygotowania tej smacznej przekąski. Kupując płaty śledziowe, trzeba jednak pamiętać, że są one dość słone. Zanim więc trafią do śmietany, należy je wymoczyć przez około 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy je, kroimy na pół lub na mniejsze kawałki i układamy na półmisku.

Przygotowanie śledzi w śmietanie rozpoczynamy od zrobienia sosu. Przyrządza się go na bazie gęstej, kwaśnej śmietany, połączonej z majonezem dekoracyjnym WINIARY i doprawia do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Najlepiej smakują śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Cebula do nich powinna być pokrojona w półplasterki i sparzona wrzątkiem. Jabłko, najlepiej o słodko winnym smaku, ściera się na tarce o grubych oczkach, a następnie skrapia sokiem z cytryny. Tak przygotowane składniki należy połączyć z wcześniej przygotowanym sosem śmietanowo-majonezowym i dokładnie z nim wymieszać. Gotową masę wykłada się na śledzie. Śledź z jabłkiem to wyborne danie o łagodnym smaku, które idealnie wpasuje się nawet w najbardziej wymagające kulinarne gusta.

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    3 min
    Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Krok 2

    60 min
    Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.
  • Krok 3

    10 min
    Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    10 min
    Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.
  • Krok 5

    2 min
    Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, rozłóż na śledziach.
  • Krok 6

    1 min
    Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.
Śledź w śmietanie z jabłkiem

Krok 1 z 6

Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Krok 2 z 6

Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Krok 3 z 6

Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Krok 4 z 6

Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Krok 5 z 6

Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, rozłóż na śledziach.

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Krok 6 z 6

Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Alina

Winiary ma super sprawdzone przepisy.

Winiary
Expert

Zdecydowanie takie lubimy najbardziej!

R Rafał

Bardzo dobry czytelny przepis , śledziki wyszły extra.

Winiary
Expert

Cieszymy się, że udało nam się umilić Ci Święta :)

S Sylwia

Szybko, smacznie, Poprostu na wszystkie okazję 😉😉😉

Winiary
Expert

Zdecydowanie tak. Od świąt przez imieniny i urodziny aż po... codzienność. Mniam!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

    Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

    1 godz 40 min Łatwy
  • Śledzie po japońsku

    Śledzie po japońsku

    1 godz 40 min Łatwy
  • Śledzie w occie

    Śledzie w occie

    49 godz 45 min Łatwy
  • Śledzie w sosie majonezowym

    Śledzie w sosie majonezowym

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu