Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śledzie z jabłkiem w sosie majonezowo-śmietanowym
Dodaj do CookBook

Śledzie z jabłkiem w sosie majonezowo-śmietanowym

(12)
1 godz 26 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
4  łyżek
Śmietana kwaśna
400  g
Filet śledziowy
1 
Jabłko
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
1 
Cebula
trochę
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.1 g
Wartość energetyczna
278.3 kcal
Tłuszcze
18.3 g
Białko
18.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie ulega wątpliwości, że śledzie w śmietanie to niezwykle popularna potrawa, goszcząca na naszych stołach przy rozmaitych okazjach. Jednak mało kto wie, że zanim danie to zaczęło królować wśród imprezowych przekąsek, było podstawą postnej diety. Po śledzia sięgali zarówno biedni, jak i bogaci, a nawet królowie. Wielkim miłośnikiem tej ryby był sam Władysław Jagiełło, który z przyjemnością zajadał się śledziami pod każdą postacią. Współczesny przepis na śledzie w śmietanie odbiega jednak znacząco od średniowiecznych receptur, wedle których przyrządzano tę rybę. Co więcej, jest o niebo smaczniejszy. Zatem jak zrobić to tradycyjne danie, tak chętnie przez nas spożywane przy różnych okazjach?

Klasyczny śledź w śmietanie to nie tylko smaczna przekąska, ale także tradycyjne, świąteczne danie. Co niektórzy chętnie jedzą też śledzie solone w śmietanie na obiad. Dlatego tak ważne jest, aby smak tej potrawy, ale też sposób podania był perfekcyjny. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się płaty śledziowe. Najsmaczniejsze są jednak matiasy. Ta młodociana forma śledzia cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Są nieco bardziej tłuste, a ich mięso delikatne w smaku, dlatego też najlepiej nadają się do przygotowania tej smacznej przekąski. Kupując płaty śledziowe, trzeba jednak pamiętać, że są one dość słone. Zanim więc trafią do śmietany, należy je wymoczyć przez około 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy je, kroimy na pół lub na mniejsze kawałki i układamy na półmisku.

Przygotowanie śledzi w śmietanie rozpoczynamy od zrobienia sosu. Przyrządza się go na bazie gęstej, kwaśnej śmietany, połączonej z majonezem dekoracyjnym WINIARY i doprawia do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Najlepiej smakują śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Cebula do nich powinna być pokrojona w półplasterki i sparzona wrzątkiem. Jabłko, najlepiej o słodko winnym smaku, ściera się na tarce o grubych oczkach, a następnie skrapia sokiem z cytryny. Tak przygotowane składniki należy połączyć z wcześniej przygotowanym sosem śmietanowo-majonezowym i dokładnie z nim wymieszać. Gotową masę wykłada się na śledzie. Śledź z jabłkiem to wyborne danie o łagodnym smaku, które idealnie wpasuje się nawet w najbardziej wymagające kulinarne gusta.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    3 min
    Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Krok 2

    60 min
    Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.
  • Krok 3

    10 min
    Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    10 min
    Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.
  • Krok 5

    2 min
    Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, rozłóż na śledziach.
  • Krok 6

    1 min
    Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.4 out of 5
4.4285714285714
Wszystkich ocen: 14
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1414
1010
22
11
00
11

Opinie

5

Marta

W mojej rodzinie ten przepis jest tak popularny i rozchwytywany jak mięsny jeż. Polecam każdemu!
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2023-10:10 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-02:08 CET
Dziękujemy za komplement! 😊
5

rmas

ekstra
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2023-06:51 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Alina

Winiary ma super sprawdzone przepisy.
Anonim (niezweryfikowany) 12/20/2021-12:17 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/12/2022-03:49 CET
Zdecydowanie takie lubimy najbardziej!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czerwone śledzie z jabłkiem i żurawiną

    Czerwone śledzie z jabłkiem i żurawiną

    35 min Łatwy
  • Śledzie po cygańsku

    Śledzie po cygańsku

    2 godz 17 min Łatwy
  • "Śledzie" z boczniaków w sosie majonezowym-śmietanowym

    "Śledzie" z boczniaków w sosie majonezowym-śmietanowym

    18 min Łatwy
  • Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

    Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

    5 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu