Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

(11)
1 godz 26 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
Śmietana kwaśna
400  g
Filet śledziowy
1 
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
1 
Cebula
trochę
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.92 g
Węglowodany
9.1 g
Tłuszcze
18.31 g
Wartość energetyczna
278.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
3 min
Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok 2
60 min
Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.
Krok 3
10 min
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
Krok 4
10 min
Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.
Krok 5
2 min
Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, rozłóż na śledziach.
Krok 6
1 min
Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 1 z 6

Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 2 z 6

Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 3 z 6

Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 4 z 6

Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 5 z 6

Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, rozłóż na śledziach.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Krok 6 z 6

Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.

Śledź niewątpliwie króluje wśród przekąsek. Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek święto lub imprezę bez tej ryby na stole. Nie sposób jej przecenić. Zapewnia nieskończoną ilość możliwych kombinacji i sposobów podania, a do tego większość przepisów na śledziowe przekąski to przepisy szybkie i łatwe do wykonania. Słony smak śledzia świetnie komponuje się zarówno z łagodnymi jogurtowymi sosami, jak i z tymi pikantnymi czy kwaśnymi. Śledzie w śmietanie z jabłkiem to zdecydowanie propozycja dla miłośników łagodnych i wyważonych smaków.

Śmietanowy sos przygotujesz łącząc ze sobą kwaśną śmietanę, majonez, sól, pieprz i cukier. Namoczone wcześniej śledzie wystarczy odsączyć, osuszyć i ułożyć na ozdobnym półmisku. Jabłko zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w półplasterki i sparz wrzątkiem, by jej smak stał się łagodniejszy, a ona sama lekkostrawna. Do sosu dodaj jabłko i cebulę, wymieszaj i polej nim śledzie. Jeśli chcesz, żeby przystawka prezentowała się efektownie, udekoruj ją natką pietruszki albo koperkiem. Zarówno do dekoracji, jak i do podkręcenia smaku możesz dodać też odrobinę czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki.

Tak przygotowane śledzie sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Możesz je wykorzystać również na bardziej imprezowe okazje. Staną się niezawodną przekąską lub przystawką, a w połączeniu ze świeżym pieczywem okażą się świetnym pomysłem na kolację.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.4 z 5
4.3636363636364
Wszystkich ocen: 11
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1111
88
11
11
00
11
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 05/02/2021 - 13:47 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 12/24/2020 - 12:08 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 12/23/2020 - 10:58 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 12/23/2020 - 10:58 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/22/2020 - 19:06 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 3 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 12/21/2020 - 14:36 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 12/20/2020 - 13:26 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 12/20/2020 - 13:26 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 12/16/2020 - 22:23 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/15/2020 - 22:15 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha