Oryginalne przekąski wigilijne, które cieszą oko
Jednym z pomysłów na szybką świąteczną przekąskę jest awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami. To niezwykle oryginalne danie, które zachwyci sposobem podania. Bardzo często serwujemy różne sałatki ze śledzi, jednak oprócz nich można przygotować także tatar ze śledzia z dodatkiem ogórków konserwowych, cebuli, grzybków marynowanych i natki pietruszki.
Warto wcześniej zaopatrzyć się w duże foremki, dzięki którym ułożymy tatar, na przykład w kształt gwiazdy. Śledź w zalewie wiśniowej to z kolei bardzo nieoczywiste połączenie smaków i aromatów, jednak w tym roku warto postawić na takie oryginalne dania, które zadowolą kubki smakowe wytrawnych smakoszy.
Wigilijne przystawki z ryb, które warto zrobić w tym roku
Najpopularniejszą rybą, która co roku pojawia się na świątecznych stołach, jest oczywiście śledź. Można przygotować go na wiele różnych sposobów – na przykład z cebulką w oleju, pod pierzynką z majonezem, w sosie z rodzynkami, a także z dodatkiem jabłek i buraczków.
Znakomite przystawki wigilijne przyrządzimy również z wędzonego łososia. Doskonale sprawdzą się: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem, terrina z wędzonego łososia, a także ruloniki z wędzonym łososiem i kremowym serkiem. Takie przekąski wigilijne z pewnością skradną serca wszystkich gości!
Przystawki wigilijne na ciepło – smakowite inspiracje
Potrawą, którą zdecydowanie warto przygotować na kolację wigilijną, są małe paszteciki z ciasta francuskiego. Można je podać do barszczu lub zaserwować jako przystawkę przed daniem głównym. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć pyszną przystawkę wigilijną. Potrzebne będzie świeże ciasto francuskie oraz ulubione nadzienie, na przykład kiszona kapusta, pieczarki, cebula, marchewka i pietruszka. Farsz można przygotować dzień wcześniej, a przed wieczerzą wigilijną zawinąć i wstawić do piekarnika.
Kolejną pyszną propozycją na przekąskę wigilijną są krokiety z kapustą i pieczarkami. W tym przypadku również dzień przed wigilią można przygotować farsz i ciasto naleśnikowe, a następnego dnia usmażyć i podać na gorąco.
Przekąski wigilijne na zimno – pyszne i łatwe w przygotowaniu
W okresie świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach królują oczywiście ryby. Można je przygotować na różne sposoby. Jednym z najpopularniejszych dań są śledzie w śmietanie z cebulą. Inną wersją są śledzie w śmietanie z jabłkiem, które z pewnością zadowolą miłośników łagodnych smaków. Znakomitą wigilijną przystawką jest także ryba po grecku, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdaniem wytrawnych kucharzy najlepiej smakuje ona na drugi dzień.
Jeśli chodzi o mięsne przystawki, bardzo często podawany jest pasztet domowy w towarzystwie ćwikły lub chrzanu. Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć także tradycyjnych sałatek, na przykład sałatki jarzynowej lub sałatki ze śledziem.