Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym

(3)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
400  g
Śledzie a la matjasy
1 
Cebula
0.5 
Czerwona cebula
3  łyżek
Musztarda francuska
2  łyżek
Musztarda sarepska
150  g
Kwaśna śmietana
1  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Kurkuma
trochę
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.45 g
Węglowodany
10.14 g
Tłuszcze
37.38 g
Wartość energetyczna
426.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatne śledzie z sosem musztardowym , czerwoną i białą cebulką oraz aromatycznymi przyprawami to doskonała propozycja na każdy świąteczny stół – i nie tylko. Sprawdzą się świetnie także przy okazji urodzin, imienin i każdego innego przyjęcia w domowym gronie. Wyrazisty smak śledzi zestawiony z dwoma rodzajami cebuli oraz aksamitnym sosem przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Wypróbuj koniecznie ten prosty, a jednocześnie szybki przepis na śledzie w sosie musztardowym .

Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym? Zacznij od wymoczenia ich w wodzie. Zalej śledzie zimną wodą i odstaw przynajmniej na godzinę – dzięki temu wypłuczesz nadmiar soli. Następnie pokrój je na małe kawałki i ułóż na półmisku.

Obierz cebule, połowę każdej z nich pokrój na cienkie plastry i wyłóż na śledzie.

Połącz śmietanę z majonezem dekoracyjnym WINIARY, musztardą francuską oraz sarepską. Dodaj pozostałe połówki cebuli, wcześniej drobno pokrojone. Dodaj łyżeczkę curry i pół łyżeczki kurkumy. Dokładnie wymieszaj sos i polej nim śledzie z cebulą. Całość udekoruj gałązkami koperku.

Śledzie z sosem musztardowym są dobrą alternatywą dla śledzi w oleju. Nie są tak tłuste, a aksamitny sos dodaje im walorów smakowych. Przygotowuje się je bardzo szybko, bo nie wymagają leżakowania w zalewie. Są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu.

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    60 min
    Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone.
  • Krok 2

    5 min
    Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku.
  • Krok 3

    5 min
    Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.
  • Krok 4

    5 min
    Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard.
  • Krok 5

    5 min
    Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy.
  • Krok 6

    5 min
    Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą.
  • Krok 7

    1 min
    Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku.
Śledzie w sosie musztardowym

Krok 1 z 7

Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 2 z 7

Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 3 z 7

Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 4 z 7

Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 5 z 7

Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 6 z 7

Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 7 z 7

Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Curry
  • Dodatek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie w occie

    Śledzie w occie

    49 godz 45 min Łatwy
  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    4 godz Łatwy
  • Śledź w śmietanie z ogórkiem

    Śledź w śmietanie z ogórkiem

    1 godz 25 min Łatwy
  • Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

    Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

    5 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu