Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Delikatne śledzie z sosem musztardowym , czerwoną i białą cebulką oraz aromatycznymi przyprawami to doskonała propozycja na każdy świąteczny stół – i nie tylko. Sprawdzą się świetnie także przy okazji urodzin, imienin i każdego innego przyjęcia w domowym gronie. Wyrazisty smak śledzi zestawiony z dwoma rodzajami cebuli oraz aksamitnym sosem przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Wypróbuj koniecznie ten prosty, a jednocześnie szybki przepis na śledzie w sosie musztardowym .
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym? Zacznij od wymoczenia ich w wodzie. Zalej śledzie zimną wodą i odstaw przynajmniej na godzinę – dzięki temu wypłuczesz nadmiar soli. Następnie pokrój je na małe kawałki i ułóż na półmisku.
Obierz cebule, połowę każdej z nich pokrój na cienkie plastry i wyłóż na śledzie.
Połącz śmietanę z majonezem dekoracyjnym WINIARY, musztardą francuską oraz sarepską. Dodaj pozostałe połówki cebuli, wcześniej drobno pokrojone. Dodaj łyżeczkę curry i pół łyżeczki kurkumy. Dokładnie wymieszaj sos i polej nim śledzie z cebulą. Całość udekoruj gałązkami koperku.
Śledzie z sosem musztardowym są dobrą alternatywą dla śledzi w oleju. Nie są tak tłuste, a aksamitny sos dodaje im walorów smakowych. Przygotowuje się je bardzo szybko, bo nie wymagają leżakowania w zalewie. Są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu.
Przygotowanie
86 min
Krok 1
60 min
Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone.
Krok 2
5 min
Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku.
Krok 3
5 min
Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.
Krok 4
5 min
Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard.
Krok 5
5 min
Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy.
Krok 6
5 min
Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą.
Krok 7
1 min
Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku.
Krok 1
z
7
Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone.
Krok 2
z
7
Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku.
Krok 3
z
7
Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.
Krok 4
z
7
Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard.
Krok 5
z
7
Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy.
Krok 6
z
7
Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą.
Krok 7
z
7
Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0