Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledzie w sosie musztardowym

0
86 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
400 g
Śledzie a la matjasy
1 
Cebula
0.5 
Czerwona cebula
3 łyżek
Musztarda francuska
2 łyżek
Musztarda sarepska
150 g
Kwaśna śmietana
1 łyżeczka
Curry
0.5 łyżeczka
Kurkuma
1 trochę
Koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.92 g
Wartość energetyczna
378.98 kcal
Białko
13.32 g
Tłuszcze
32.18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
60 min
Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone.
Krok 2
5 min
Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku.
Krok 3
5 min
Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.
Krok 4
5 min
Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard.
Krok 5
5 min
Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy.
Krok 6
5 min
Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą.
Krok 7
1 min
Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku.
Śledzie w sosie musztardowym

Krok 1 z 7

Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 2 z 7

Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 3 z 7

Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 4 z 7

Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 5 z 7

Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 6 z 7

Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą.

Śledzie w sosie musztardowym

Krok 7 z 7

Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku.

Delikatne śledzie z sosem musztardowym , czerwoną i białą cebulką oraz aromatycznymi przyprawami to doskonała propozycja na każdy świąteczny stół – i nie tylko. Sprawdzą się świetnie także przy okazji urodzin, imienin i każdego innego przyjęcia w domowym gronie. Wyrazisty smak śledzi zestawiony z dwoma rodzajami cebuli oraz aksamitnym sosem przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Wypróbuj koniecznie ten prosty, a jednocześnie szybki przepis na śledzie w sosie musztardowym .

Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym? Zacznij od wymoczenia ich w wodzie. Zalej śledzie zimną wodą i odstaw przynajmniej na godzinę – dzięki temu wypłuczesz nadmiar soli. Następnie pokrój je na małe kawałki i ułóż na półmisku.

Obierz cebule, połowę każdej z nich pokrój na cienkie plastry i wyłóż na śledzie.

Połącz śmietanę z majonezem dekoracyjnym WINIARY, musztardą francuską oraz sarepską. Dodaj pozostałe połówki cebuli, wcześniej drobno pokrojone. Dodaj łyżeczkę curry i pół łyżeczki kurkumy. Dokładnie wymieszaj sos i polej nim śledzie z cebulą. Całość udekoruj gałązkami koperku.

Śledzie z sosem musztardowym są dobrą alternatywą dla śledzi w oleju. Nie są tak tłuste, a aksamitny sos dodaje im walorów smakowych. Przygotowuje się je bardzo szybko, bo nie wymagają leżakowania w zalewie. Są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika