Śledzie w sosie musztardowym
1 godz 26 min
Łatwy
2
łyżek
400
g
Śledzie a la matjasy
1
Cebula
0.5
Czerwona cebula
3
łyżek
Musztarda francuska
2
łyżek
Musztarda sarepska
150
g
Kwaśna śmietana
1
łyżeczka
Curry
0.5
łyżeczka
Kurkuma
trochę
Koperek
.
Wartości odżywcze
Białko
13.32 g
Węglowodany
9.92 g
Tłuszcze
32.18 g
Wartość energetyczna
378.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
86 min
Krok 1
60 min
Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone.
Krok 2
5 min
Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku.
Krok 3
5 min
Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.
Krok 4
5 min
Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard.
Krok 5
5 min
Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy.
Krok 6
5 min
Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą.
Krok 7
1 min
Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku.
Delikatne śledzie z sosem musztardowym , czerwoną i białą cebulką oraz aromatycznymi przyprawami to doskonała propozycja na każdy świąteczny stół – i nie tylko. Sprawdzą się świetnie także przy okazji urodzin, imienin i każdego innego przyjęcia w domowym gronie. Wyrazisty smak śledzi zestawiony z dwoma rodzajami cebuli oraz aksamitnym sosem przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Wypróbuj koniecznie ten prosty, a jednocześnie szybki przepis na śledzie w sosie musztardowym .
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym? Zacznij od wymoczenia ich w wodzie. Zalej śledzie zimną wodą i odstaw przynajmniej na godzinę – dzięki temu wypłuczesz nadmiar soli. Następnie pokrój je na małe kawałki i ułóż na półmisku.
Obierz cebule, połowę każdej z nich pokrój na cienkie plastry i wyłóż na śledzie.
Połącz śmietanę z majonezem dekoracyjnym WINIARY, musztardą francuską oraz sarepską. Dodaj pozostałe połówki cebuli, wcześniej drobno pokrojone. Dodaj łyżeczkę curry i pół łyżeczki kurkumy. Dokładnie wymieszaj sos i polej nim śledzie z cebulą. Całość udekoruj gałązkami koperku.
Śledzie z sosem musztardowym są dobrą alternatywą dla śledzi w oleju. Nie są tak tłuste, a aksamitny sos dodaje im walorów smakowych. Przygotowuje się je bardzo szybko, bo nie wymagają leżakowania w zalewie. Są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu.
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym? Zacznij od wymoczenia ich w wodzie. Zalej śledzie zimną wodą i odstaw przynajmniej na godzinę – dzięki temu wypłuczesz nadmiar soli. Następnie pokrój je na małe kawałki i ułóż na półmisku.
Obierz cebule, połowę każdej z nich pokrój na cienkie plastry i wyłóż na śledzie.
Połącz śmietanę z majonezem dekoracyjnym WINIARY, musztardą francuską oraz sarepską. Dodaj pozostałe połówki cebuli, wcześniej drobno pokrojone. Dodaj łyżeczkę curry i pół łyżeczki kurkumy. Dokładnie wymieszaj sos i polej nim śledzie z cebulą. Całość udekoruj gałązkami koperku.
Śledzie z sosem musztardowym są dobrą alternatywą dla śledzi w oleju. Nie są tak tłuste, a aksamitny sos dodaje im walorów smakowych. Przygotowuje się je bardzo szybko, bo nie wymagają leżakowania w zalewie. Są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu.
Komentarze 0