Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sos musztardowy do mięs
Dodaj do CookBook

Sos musztardowy do mięs

(6)
25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Cziku1
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
trochę
Pieprz
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Musztarda
1  łyżka
Śmietana
2  łyżek
Mąka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.3 g
Wartość energetyczna
69.5 kcal
Tłuszcze
4.2 g
Białko
1.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon grillowy w pełni! A to oznacza kolejne okazje do tego, by wykorzystać nowe sposoby na przyrządzanie mięs, warzyw i sosów, które wzbogacą ich smak. Taką propozycją jest sos musztardowy do mięs. Z powodzeniem wykorzystasz go również przy innych okazjach. Może okazać się niezastąpiony chociażby jako dodatek do niedzielnej pieczeni lub pomysł na wzbogacenie przekąsek na wieczór w gronie znajomych.

Sekretem smaku tego sosu jest nietypowe zestawienie Bulionu Warzywnego WINIARY z goryczkowym smakiem musztardy. Tak wykonany sos będzie doskonały do mięs o łagodniejszym smaku. Sprawdzi się zarówno do drobiu, jak i do wieprzowiny. Również grillowane warzywa w jego towarzystwie nabiorą nowego wyrazu.

Rozpuść Kostkę Bulionu Warzywnego WINIARY w 200 ml wody. 1 łyżkę masła rozpuść na patelni i dodaj do niego przygotowany bulion. Duś całość na małym ogniu. Następnie dodaj do niego 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą na gładką masę oraz 1 łyżkę śmietany do sosów. Dokładnie wymieszaj sos, przypraw go solą i pieprzem. Gotuj, aż uzyska gęstą, jednolitą konsystencję. Choć to podstawowy przepis na sos musztardowy do mięs, masz ogromne pole manewru dla własnych pomysłów. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, wybierz musztardę rosyjską zamiast sarepskiej. Być może skusisz się i dodasz odrobinę miodu, który przełamie swoją słodyczą nadmiar pikanterii?

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    Kostkę bulionu warzywnego Winiary rozpuszczamy w 200ml wody.
  • Krok 2

    5 min
    Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bulion i dusimy na małym ogniu,
  • Krok 3

    2 min
    Dodajemy 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą i śmietanę.
  • Krok 4

    13 min
    Przyprawiamy pieprzem, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos musztardowy do mięs

Krok 1 z 4

Kostkę bulionu warzywnego Winiary rozpuszczamy w 200ml wody.

Sos musztardowy do mięs

Krok 2 z 4

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bulion i dusimy na małym ogniu,

Sos musztardowy do mięs

Krok 3 z 4

Dodajemy 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą i śmietanę.

Sos musztardowy do mięs

Krok 4 z 4

Przyprawiamy pieprzem, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.1 z 5
4.1428571428571
Wszystkich ocen: 7
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
77
44
22
00
00
11

Opinie

5

Krystynka

Świetny przepis . Nawet amator sobie poradzi.
Anonim (niezweryfikowany) 03/12/2024-11:56 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-04:17 CEST
Dziękujemy za ten komplement. 😊
5

teresa

dlaczego podajecie w mililitrach 200 ml, przecież na codzień nie używa się takich określeń szczególnie w kuchni, może na lekcjach chemii, musiałam szukać ile to jest, okazuje się ze to szklanka od herbaty, ma taka pojemność. Nie prościej byłoby tak od razu napisać.
Anonim (niezweryfikowany) 12/26/2023-12:28 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-03:10 CET
Tereso, w razie wątpliwości polecamy skorzystać z przelicznika składników.
5

Goska

Ile tej wody z mąka?
Anonim (niezweryfikowany) 11/15/2023-05:30 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-03:09 CET
200 ml wody i 2 łyżki mąki.
4

Franczyna

Łolaboga jaki pyszny. Polecam do karkówki z grilla. Petarda
Anonim (niezweryfikowany) 03/24/2023-01:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-05:19 CEST
Dziękujemy miły komentarz. Pozdrawiamy!
4

Sos musztardowy-winiary

Ogólnie jeśli doda się pół kostki Winiary na 200 ml wody to jest dobry natomiast jak da się jedną na taka proporcje jest za słony.
Bozka (niezweryfikowany) 10/29/2021-11:48 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Entrant
  • Grill
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Mecz piłki nożnej
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Uroczystość

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Śledzie w sosie koperkowym

    Śledzie w sosie koperkowym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Makaron z sosem brokułowym

    Makaron z sosem brokułowym

    39 min Łatwy
  • Szaszłyki z łososia w formie tacos

    Szaszłyki z łososia w formie tacos

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu