Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos musztardowy do mięs

Sos musztardowy do mięs

(5)
25min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Cziku1

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
trochę
Pieprz
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Musztarda
1  łyżka
Śmietana
2  łyżek
Mąka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.44 g
Węglowodany
6.3 g
Tłuszcze
4.24 g
Wartość energetyczna
69.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon grillowy w pełni! A to oznacza kolejne okazje do tego, by wykorzystać nowe sposoby na przyrządzanie mięs, warzyw i sosów, które wzbogacą ich smak. Taką propozycją jest sos musztardowy do mięs. Z powodzeniem wykorzystasz go również przy innych okazjach. Może okazać się niezastąpiony chociażby jako dodatek do niedzielnej pieczeni lub pomysł na wzbogacenie przekąsek na wieczór w gronie znajomych.

Sekretem smaku tego sosu jest nietypowe zestawienie Bulionu Warzywnego WINIARY z goryczkowym smakiem musztardy. Tak wykonany sos będzie doskonały do mięs o łagodniejszym smaku. Sprawdzi się zarówno do drobiu, jak i do wieprzowiny. Również grillowane warzywa w jego towarzystwie nabiorą nowego wyrazu.

Rozpuść Kostkę Bulionu Warzywnego WINIARY w 200 ml wody. 1 łyżkę masła rozpuść na patelni i dodaj do niego przygotowany bulion. Duś całość na małym ogniu. Następnie dodaj do niego 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą na gładką masę oraz 1 łyżkę śmietany do sosów. Dokładnie wymieszaj sos, przypraw go solą i pieprzem. Gotuj, aż uzyska gęstą, jednolitą konsystencję. Choć to podstawowy przepis na sos musztardowy do mięs, masz ogromne pole manewru dla własnych pomysłów. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, wybierz musztardę rosyjską zamiast sarepskiej. Być może skusisz się i dodasz odrobinę miodu, który przełamie swoją słodyczą nadmiar pikanterii?

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    Kostkę bulionu warzywnego Winiary rozpuszczamy w 200ml wody.
  • Krok 2

    5 min
    Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bulion i dusimy na małym ogniu,
  • Krok 3

    2 min
    Dodajemy 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą i śmietanę.
  • Krok 4

    13 min
    Przyprawiamy pieprzem, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos musztardowy do mięs

Krok 1 z 4

Kostkę bulionu warzywnego Winiary rozpuszczamy w 200ml wody.

Sos musztardowy do mięs

Krok 2 z 4

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bulion i dusimy na małym ogniu,

Sos musztardowy do mięs

Krok 3 z 4

Dodajemy 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą i śmietanę.

Sos musztardowy do mięs

Krok 4 z 4

Przyprawiamy pieprzem, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Entrant
  • Grill
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Mecz piłki nożnej
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Uroczystość

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

    25 min Łatwy
  • Placki ziemniaczane - przepis

    Placki ziemniaczane - przepis

    30 min Łatwy
  • Sos do mięs na bazie kostki mięsnej

    Sos do mięs na bazie kostki mięsnej

    8 min Łatwy
  • Wykwintna zupa migdałowa z winem

    Wykwintna zupa migdałowa z winem

    41 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu