Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon grillowy w pełni! A to oznacza kolejne okazje do tego, by wykorzystać nowe sposoby na przyrządzanie mięs, warzyw i sosów, które wzbogacą ich smak. Taką propozycją jest sos musztardowy do mięs. Z powodzeniem wykorzystasz go również przy innych okazjach. Może okazać się niezastąpiony chociażby jako dodatek do niedzielnej pieczeni lub pomysł na wzbogacenie przekąsek na wieczór w gronie znajomych.
Sekretem smaku tego sosu jest nietypowe zestawienie Bulionu Warzywnego WINIARY z goryczkowym smakiem musztardy. Tak wykonany sos będzie doskonały do mięs o łagodniejszym smaku. Sprawdzi się zarówno do drobiu, jak i do wieprzowiny. Również grillowane warzywa w jego towarzystwie nabiorą nowego wyrazu.
Rozpuść Kostkę Bulionu Warzywnego WINIARY w 200 ml wody. 1 łyżkę masła rozpuść na patelni i dodaj do niego przygotowany bulion. Duś całość na małym ogniu. Następnie dodaj do niego 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą na gładką masę oraz 1 łyżkę śmietany do sosów. Dokładnie wymieszaj sos, przypraw go solą i pieprzem. Gotuj, aż uzyska gęstą, jednolitą konsystencję. Choć to podstawowy przepis na sos musztardowy do mięs, masz ogromne pole manewru dla własnych pomysłów. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, wybierz musztardę rosyjską zamiast sarepskiej. Być może skusisz się i dodasz odrobinę miodu, który przełamie swoją słodyczą nadmiar pikanterii?
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Kostkę bulionu warzywnego Winiary rozpuszczamy w 200ml wody.
Krok 2
5 min
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bulion i dusimy na małym ogniu,
Krok 3
2 min
Dodajemy 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą i śmietanę.
Krok 4
13 min
Przyprawiamy pieprzem, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 1
z
4
Kostkę bulionu warzywnego Winiary rozpuszczamy w 200ml wody.
Krok 2
z
4
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bulion i dusimy na małym ogniu,
Krok 3
z
4
Dodajemy 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą i śmietanę.
Krok 4
z
4
Przyprawiamy pieprzem, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
F
Franczyna
Łolaboga jaki pyszny. Polecam do karkówki z grilla. Petarda
Komentarze 1