Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos musztardowy do mięs

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Pieprz
1 łyżka
Masło
2 łyżek
Musztarda
1 łyżka
Śmietana
2 łyżek
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
1.44 g
Węglowodany
6.3 g
Tłuszcze
4.24 g
Wartość energetyczna
69.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
5 min
Kostkę bulionu warzywnego Winiary rozpuszczamy w 200ml wody.
Krok 2
5 min
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bulion i dusimy na małym ogniu,
Krok 3
2 min
Dodajemy 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą i śmietanę.
Krok 4
13 min
Przyprawiamy pieprzem, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos musztardowy do mięs

Krok 1 z 4

Kostkę bulionu warzywnego Winiary rozpuszczamy w 200ml wody.

Sos musztardowy do mięs

Krok 2 z 4

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bulion i dusimy na małym ogniu,

Sos musztardowy do mięs

Krok 3 z 4

Dodajemy 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą i śmietanę.

Sos musztardowy do mięs

Krok 4 z 4

Przyprawiamy pieprzem, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Sezon grillowy w pełni! A to oznacza kolejne okazje do tego, by wykorzystać nowe sposoby na przyrządzanie mięs, warzyw i sosów, które wzbogacą ich smak. Taką propozycją jest sos musztardowy do mięs. Z powodzeniem wykorzystasz go również przy innych okazjach. Może okazać się niezastąpiony chociażby jako dodatek do niedzielnej pieczeni lub pomysł na wzbogacenie przekąsek na wieczór w gronie znajomych.

Sekretem smaku tego sosu jest nietypowe zestawienie Bulionu Warzywnego WINIARY z goryczkowym smakiem musztardy. Tak wykonany sos będzie doskonały do mięs o łagodniejszym smaku. Sprawdzi się zarówno do drobiu, jak i do wieprzowiny. Również grillowane warzywa w jego towarzystwie nabiorą nowego wyrazu.

Rozpuść Kostkę Bulionu Warzywnego WINIARY w 200 ml wody. 1 łyżkę masła rozpuść na patelni i dodaj do niego przygotowany bulion. Duś całość na małym ogniu. Następnie dodaj do niego 2 łyżki musztardy, mąkę roztrzepaną z wodą na gładką masę oraz 1 łyżkę śmietany do sosów. Dokładnie wymieszaj sos, przypraw go solą i pieprzem. Gotuj, aż uzyska gęstą, jednolitą konsystencję. Choć to podstawowy przepis na sos musztardowy do mięs, masz ogromne pole manewru dla własnych pomysłów. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, wybierz musztardę rosyjską zamiast sarepskiej. Być może skusisz się i dodasz odrobinę miodu, który przełamie swoją słodyczą nadmiar pikanterii?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika